Årets beste Gadgets

Vi så ikke de store teknologiske revolusjoner i 2013, men konkurransen på markedet ble skjerpet og det resulterte i flere spennende produkter til oss forbrukere.

Årets beste Gadgets 2

I hele 2012 var Apple og Samsung de to store kamphanene, som med hver sin flaggskipmodell, iPhone 5 og Samsung Galaxy S III, totalt dominerte det globale smartmobil-markedet.

Luften gikk ut av Samsungs ballong
Da vi forlot 2012 var det ikke noe som tydet på at dette skulle endre seg i 2013, men så skjedde det saker og ting. Knapt var 2013 kommet i gang så sprang den taiwanske mobilprodusenten HTC en bombe med firmaets nye toppmodell, HTC One, som ble kåret til den nye Android-kongen, både av Lyd & Bilde og en mengde andre medier. Samsung hadde enda ikke lansert firmaets Galaxy S4-modell, men da den dukket opp et par måneder senere skapte den aldri like mye virak som den megapopulære forgjengeren, Galaxy S III hadde gjort i 2012.

Tvert imot kom andre spillere på banen og tok enda mer av luften ut av Samsungs ballong. Sony overrasket alt og alle – først med Xperia Z og bare et halvt år senere med den enda villere oppdaterte modellen Sony Xperia Z1 – og selv LG leverte med den splitter nye GL G2 en flaggskipmodell av så høy kvalitet at vi nå reelt kunne snakke om minst fire produsenter som hver hadde en attraktiv Android-modell på markedet. Og Samsungs dominans er ikke lenger en selvfølge. Apple lever i sin egen boble med iPhone, som langt fra er så dominerende på smartmobilmarkedet som den var for bare få år siden, men som likevel fortsatt er den mestselgende smartmobilmodellen i verden.

Og vi må ikke glemme Nokia, som i år har lansert både Lumia 925 og Lumia 1020. Det engang så dominerende firmaet har siden 2012 ved hjelp fra Microsofts Windows Phone 8-operativsystem, kjempet en modig kamp for å gjenvinne tapte markedsandeler på smartmobilmarkedet.

Microsoft tapte det første slaget om nettbrett-markedet
Microsoft forsøkte også å gjøre sine hoser grønne på nettbrett-markedet. Sist år lanserte en lang rekke produsenter – blant annet Asus og  Samsung – nettbrett basert på Windows RT, Microsofts dedikerte nettbrett-versjon av Windows 8, samtidig med at Microsoft sendte det egenproduserte Surface RT-nettbrettet på markedet. Og resten er som sagt, historie. En etter en er de andre produsentene falt fra og har droppet Windows RT, slik at det nå bare er Microsofts eget Surface RT-nettbrett igjen på markedet. Og dette produktet ble i seg selv en større fiasko for Microsoft, som hadde produsert mange flere enheter enn det var etterspørsel etter. Derfor blir det spennende å se hva som skjer med Windows RT i 2014. Microsoft har nettopp lansert Surface 2, som kommer med det oppgraderte Windows RT 8.1, og nå må det nesten bli et være eller ikke være for Microsofts satsing på ARM-produkter. En joker i Microsofts erme kan være kjøpet av Nokia, som ryktes å ha et RT-nettbrett på beddingen.

Android vinner terreng
Det gikk vesentlig bedre for Googles mobile operativsystem som allerede i 2012 hadde slått fast dominansen som verdens førende smartmobil-plattform. I år så vi flere og flere Android-baserte nettbrett, og selv om Apples iPad fortsatt er det bestselgende nettbrettet i markedet, haler Android som nettbrettplattform kraftig inn på Apple.

Vi så også flere superlekre Android-nettbrett, og ikke minst Sony Xperia Tablet Z, som i år vinner prisen som Årets Nettbrett, slo virkelig fast, at en god design og adgang til masser av innhold, funksjoner og apper ikke er noe Apple har patent på.

Hybrid eller krysning?
Hvor Microsoft snublet i nettbrett-løpet, var software-giganten fra Seattle mer heldig i 2013 med Windows 8. Vi så et vell av hybrid-datamaskiner basert på det nye PC-operativsystemet, og med det mener vi datamaskiner som både kan brukes som alminnelig PC-er og som nettbrett. Noen modeller falt bedre ut enn andre, men fra produsenter som Dell, Asus og Sony så vi spennende bud på hybride modeller med annerledes og brukervennlig betjening, og faktisk hadde også Microsoft en liten suksess med Surface Pro – et kraftig nettbrett som ligner mye på Surface RT, men basert på Windows 8 Pro.

Fremtiden?
Er notorisk vanskelig å spå noe om, men selv om 2013 har vært et spennende gadget-år, så vet vi alle sammen godt at det har vært langt mellom teknologiske tigersprang. Slik trenger det ikke å bli i 2014. De store teknologivirksomhetene kan ikke nøye seg med å spille med skjulte kort for å erobre markedsandeler fra hverandre i en uendelighet. De er nødt til å skape nye markeder for å sikre seg fortsatt vekst. Derfor kan 2014 veldig lett komme til å se helt annerledes ut, med mengder av nyheter og produkter.

 

 

Årets beste radio

Pinell Go

Størrelsen betraktet, er lyden fra Pinells lille reiseradio oppsiktsvekkende god. 

Små radioer har lite lyd, gjerne litt skingrende og bassfattig. Årsaken ligger i en billig høyttaler og forsterker. Derfor velger folk flest heller en Tivoli PAL. Da er lyden fyldig og varm, og den er liten nok til å bli med ut. Men den har ikke DAB eller stasjonsvalg. Det har Pinells lille GO.

Den norske radioen er enda mindre enn Tivoli-radioen. Tross det har man lyktes med å få plass til et enormt batteri med over 24 timers spilletid, FM og DAB+ mottak, og ikke minst et høyttalerelement som dekker store deler av fronten. En medfølgende minijack-kabel trykket i rødt stoff, bruker du til å koble til eksterne lydkilder. Radioen har nemlig ikke trådløs tilkobling, men siden den aldri er langt unna når den brukes, er kabeltilkobling like praktisk.

Lydbildet er varmt og klart, uten hardhet eller den skingrende klangen som ofte kjennetegner små reiseradioer. Tale er klokkeklart, og forsterkeren har nok muskler til å gjengi musikk med overbevisende dynamikk.

Pinell GO er foreløpig den beste blant de små reiseradioene, og legger man sammen funksjonalitet, over 24 t batteritid, kvalitet og lydkvalitet, er den absolutt verdt pengene sammenlignet med hva som ellers finnes av konkurrerende reiseradiomodeller. Med DAB+.

Les testen her

 

Årets beste bærbare høyttalere

Jawbone Big Jambox

En pen og høylyds batteridrevet høyttaler som snakker med deg.

Den opprinnelige Jambox var en liten reisehøyttaler. Denne store Jambox har kraftigere høyttalere og fungerer derfor utmerket til hverdags hjemme. Men den er likevel tilstrekkelig kompakt for at man skal kunne putte den ned i vesken og ta den med til parken eller på reisen. Batteritiden er utmerket så den klarer lett en hel dags spill. Dessverre følger det ikke med noe etui for slike tilfeller. Men ettersom den er bygd med metallgitter så burde den klare seg om man er litt forsiktig.

Jambox har en betydelig mer avansert programvare enn de fleste høyttalere. I stedet for lamper og tegnvindu snakker den helt enkelt med deg, og forteller om når batteriet begynner å bli tomt eller at den har koblet seg sammen med en mobil. Ved hjelp av Android-appen kan man se batteritid og få møtepåminnelser og annet lest opp. Knappene på toppen kan programmeres om man kobler den til dataen. Takket være innebygd mikrofon kan den også benyttes som høyttalertelefon.

Det mest overraskende med Jambox sin lyd er at man kan dra på skikkelig høyt før det begynner å låte ille. Ingen kan gjette seg til at festmusikken kommer fra denne lille esken. Så lenge man spiller listemusikk låter det dessuten meget bra. Det er først når man prøver seg på musikk med riktig dyp bass at man merker at det savnes noe i lydbildet. Der lyktes faktisk de andre små høyttalerne fra Philips og Bose bedre. Man kan til og med oppleve diskanten som litt frekk hvis man presser den.

Vil man ha noe mer enn bare en trådløs høyttaler, er Jambox et forlokkende valg. Den er smartmobilens beste venn med apper som øker funksjonaliteten, nedlastningsbare program og tilpasninger samt høyttalertelefon. Takket være det generøse batteriet kan den dessuten gjøre alt dette utenfor hjemmet, selv om lydressursene gjør at den fungerer utmerket hjemme i stuen. Lyden er dessuten bra så lenge man ikke forventer seg noen pumpende bass på festen.

Les testen her


Årets beste trådløse høyttalere

Audio Pro Addon T10

Trådløse høyttalere er i vinden, få av dem lyder så bra som denne. 

De kan litt om høyttalere hos Audio Pro. Utallige er de høye terningkastene de har høste for sine vellydende og rimelige høyttalere. Mye for pengene, ingen tvil om det, men etter hvert har konkurransen tilspisset seg og man må se etter nye markeder. Som trådløse høyttalere. Av mange spådd å bli den neste store greien i bransjen, og mye tyder på at flere at skjønt det. Ikke alle lykkes. Hvert fall ikke så godt som Audio Pro.

Addon T10 er en 32 cm bred og kompakt høyttaler. Og kun det. Ingen radio. Ingen CD-spiller. Ingen dokking. Bare trådløs. Via Bluetooth, slik at man kan strømme musikk fra alle enheter. Uansett smartmobil, nettbrett eller laptop.

Høyttaleren som finnes i sort også, kan leveres i en frekk oransje mattlakk med skinntrukket  bærehåndtak, noe som kanskje er i overkant for en så gjennomført diskret design. Utførelsen er upåklagelig, med to analoge lydinnganger på baksiden, en subwooferutgang og en USB-ladekontakt.

Addon T10 gir svært mye kvalitetslyd for pengene. Og er kanskje den beste av de mellomstore trådløse høyttalerne vi har testet. En versjon med batteridrift kan bli den ultimate bærbare høyttaleren, og for de som heller vil ha AirPlay, finnes det en versjon kalt Allroom Air som fikser det.

Les testen her

 

Årets beste ultrabook computer

Dell XPS 12

Dell XPS 12 var årets store overraskelse. Uten dikkedarer kjører den forbi alle konkurrentene på innsiden og viser hvordan dette med ”hybrid” skal gjøres.

Kort og godt ligner XPS 12 umiddelbart en helt normal bærbar PC, men skjermen sitter i en robust aluminiumsramme og kan dreies rundt sin egen akse. På den måten kan man bare dreie skjermen 180 grader og klappe den bærbare sammen igjen, så har man et kraftig nettbrett med 12,5” skjerm og Windows 8.

Og Dell XPS 12 er utstyrt med en meget god skjerm av typen WLED, som uten nevneverdig konkurranse er den beste i denne testen. Den er selvfølgelig berøringsfølsom, men den er også knivskarp, og fargene er sterke. Den er stor nok til å fungere perfekt som bærbar-skjerm – og liten nok til å være en effektiv nettbrett-skjerm.

Byggekvaliteten er også meget lekker, med robust aluminiumsramme, kabinett i karbonfiber, og de øvrige aluminiumsrammene som alle holder meget høy standard. Alt i alt er XPS 12 en enhet som er tiltrekkende i den grad at man bare har lyst til å ta på den og bruke den.

Les testen her

 

 

Årets beste computer

13” MacBook Pro med Retina-skjerm

13” MacBook Pro med Retina-skjerm er trolig den beste laptopen på markedet i sin klasse.

Sist år lanserte Apple den første bærbare datamaskin med Retina-skjerm. Det var en MacBook Pro med 15” skjerm, og da vi testet den var vi meget begeistret. Vi kalte den en ”fantastisk sterk laptop med en skjerm som savner motstykke”, og konkluderte med at ”Apple har maket å gjøre en allerede meget hurtig og velbygd profesjonell bærbar enda mer attraktiv”, noe som var en ”imponerende prestasjon.”

Nå har Apple kommet med en 13” utgave av samme bærbare datamaskin, og her er det stort sett ingen slinger i valsen. Spesifikasjonene er litt annerledes, men i bunn og grund er det snakk om den samme solide prestasjon som vi fortsatt har til gode å se slått av noen annen datamaskin-produsent.

Den er det opplagte valget hvis man gjerne vil ha en bærbar muskelbunt i Ultrabook-størrelsen. Skjermen er uten sammenligning den beste på markedet, og den høye ytelsen og skjermkvalitet er pakket inn i Apples stilrene, lekre og brukervennlige design.

Les testen her

 

Årets beste budsjett mobiltelefon

Nokia Lumia 620

Og med på kjøpet får man en masse funksjoner fra de langt dyrere modeller.

Mobilens avrundede og nærmest litt søte design roper og skriker mer etter tenåringer enn en account manager, men mobilen er likevel robust og oser av kvalitet, selv om den ikke er fremstilt av dyre materialer.

Med sine 3,8” er skjermen så liten at spesielt tastaturet ved sms og chat bruk passer bedre til små barnefingre enn store never, men ut over det er det ikke noe å utsette på den lille skjermen som leverer levende klare farger og et skarp bilde.

Lumia 620 kommer med Windows Phone 8, men hvor den for alvor glimrer er med de mange Nokia-spesifikke apper man får med på kjøpet – for eksempel Nokia Transport, Kart, Byoversikt og Kjøring – og det samme gjelder de spesielle kamerappene som gjør det i forveien virkelig glimrende 5 Mp-kameraet, til en enda større fornøyelse.

Kronen på verket er at det ikke er blitt spart så mye på lagringsplassen, og derfor kommer Lumia 620 med 8 GB lager som i tillegg kan utvides med opp til hele 64 GB via microSD. En fet detalj.

Les testen her 

 

Årets beste high end mobiltelefon

Sony Xperia Z1

Lynrask ytelse og et klasseledende kamera gjør Sony Xperia Z1 til årets mest imponerende mobil.

Utvendig er Z1 veldig lik en vanlig Z, men når man tar den i hånden kjenner man definitivt forskjell. Kantene har blitt avrundet slik at mobilen ligger bedre i håndflaten. Kvalitetsinntrykket er imidlertid utmerket og med fram- og bakside i herdet glass og en meget stabil metallramme.

Takket være en skjerm med full HD-oppløsning får man meget god pikseltettet, til tross for en skjermstørrelse på hele 5 tommer. Den gode skarpheten gjør at selv liten tekst er lett å lese. Vi er definitivt imponert over bildekvaliteten på Z1, som gjør det til en fornøyelse å se både bilder og film.

Den mest spennende nyheten på Z1 er imidlertid kameraet. Sony har hentet kunnskap og ressurser fra kameradivisjonen og tar i bruk komponenter fra sine kompaktkameraer. Deriblant en Exmor RS sensor og lyssterkt G-objektiv med F2.0 blender. Oppløsningen er også økt, til hele 20 megapiksler.

Med Xperia Z1 har Sony tatt en allerede god mobil og filt bort skavankene, trimmet den til racerfart og attpåtil klinket til med en klasseledende kamera. Z1 er den foreløpig raskeste mobilen vi har testet, og tar de beste bildene vi har sett fra et mobilkamera, spesielt i svak belysning. Den er en luksuriøs mobil som både ser og føles bra ut. Og så er den jo vanntett. Sony har rett og slett vist hvor skapet skal stå.

Les testen her

 

Årets beste nettbrett

Sony Xperia Tablet Z

Sony Xperia Tablet Z er intet mindre enn en genistrek, og kongen av Android-baserte nettbrett.

Sonys nye nettbrett er det første Android-baserte nettbrettet vi har sett som virkelig kan gi deg like mye kvalitet og lekker design for pengene som Apples iPad. Xperia Tablet Z koster, men prisnivået er på lik linje med den allestedsnærværende konkurrent.

Det er fokusert på en lekker og brukervennlig design, og Sony har etter hvert funnet ut av at de sitter en på gullgruve av medier og innhold, noe man får adgang til en stor del av, skreddersydd til nettbrett-formatet, hvis man investerer i en Xperia Tablet Z.

Skjermen og den gode bildebehandlingen gir en behagelig og naturlig bildeopplevelse, og lyden er så god at mange av nettbrett-konkurrentene bør skamme seg!

Det skader heller ikke an den er vann- og støvtett, og vi nøler derfor ikke med å gi Sony Xperia Z prisen Årets Beste nettbrett.

Les testen her

 

Årets beste Gadget

Kjærlighet ved første blikk

Ett sekunds blikk på HTC One er nok til å bli forelsket. Les hvorfor her!

HTC One kan noe som ikke mange andre smartmobiler kan – vekke følelser – her snakker vi ikke bare om nok et produkt i mengden, men et lekkert stykke industridesign. Den er faktisk så flott at vi knapt kan unngå å ta på den, med et fjollete uttrykk i ansiktet…

Skjermen på 4,7” kommer med full HD-oppløsning og har den største pikseltettheten (468 ppi) av alle smartmobiler. ”Ultrapixel”-kameraet tar lekre, skarpe og kontrastfylte bilder, og på lydsiden låter HTC One vesentlig mer potent enn konkurrentene.

Det nye brukergrensesnittet Sense 5.0 byr på mange fete finesser, men det som hever brukervennligheten aller mest er i hovedsak den rå tekniske ytelsen. HTC One er faktisk totalt sett den raskeste mobilen vi har testet, og det blir ikke dårligere av den lange batteritiden og brede støtten for LTE/4G.

Derfor kan vi med både hjernen og hjertet uten tvil krone HTC One som den nye Android-kongen!

Les testen her

Les videre
Exit mobile version