Over en billion. Det er så mange bilder i sekundet det nye høyhastighetskameraet STAMP kan fange, og som såvidt slår MITs tidligere rekord på nøyaktig en billion.
En billion, eller tusen milliarder, er et umulig tall å forholde seg til, så vi prøver å bryte det ned. Tenk at du filmer i et kort sekund i denne bildehastigheten. Deretter vil du spille det av igjen med vanlig bildefrekvens, altså 24 bilder i sekundet. Det er slik man lager saktevideo med vanlige videokameraer, som typisk filmer saktefilm i 120-240 bilderammer i sekundet. Forskjellen er at med STAMP vil det ta over 1.320 år å vise sekvensen fra begynnelse til slutt!
Eller sagt på en annen måte, måtte kameraet ha blitt utviklet og startet opp i midten av jernalderen, for at den sekundlange sekvensen skulle vært ferdig avspilt i dag. Og enda mer ekstremt har kameraet tidligere blitt oppgitt til å kunne fange sekvenser med maksimalt 4.4 billioner bilder i sekundet. Hvis dette stemmer, må vi tilbake til Egypts første dynasti (år 3.000 f.Kr.) for å filme et sekund, som så ville vært ferdigspilt i dag, om det var tilbakespilt med normal bildefrekvens.
Ultrakorte øyeblikk
Gudskjelov er det ikke snakk om å filme sekunder med det nye rekordkameraet, som er utviklet av japanske forskere ved universitetet i Tokyo. Kameraet er nemlig begrenset til å fange seks bilderammer om gangen, noe som er i ferd med å utvides til 25 bilderammer.
Med andre ord er det snakk om å fange ultrakorte øyeblikk. Behovet for et slikt kamera meldte seg da Keiichi Nakagawa, lederen på forskerlaget, i sin tid studerte hvordan akustiske sjokkbølger forandret levende celler. Forskere tror at mekanisk stress, som det som forårsakes av akustiske bølger, kan fremme veksten av ben og blodårer, men det fantes ikke verktøy på den tiden som kunne fange en så rask transient (lyd går mye fortere gjennom materie enn gjennom luft), og dermed kunne studere nøyaktig hva som skjer.
Nakagawa startet dermed forskningen på og utviklingen av STAMP, eller Sequentially Timed All-optical Mapping Photography. For å kunne ta så raske bildesekvenser er kameraet avhengig av totalt fravær av elektriske kretser. I stedet baserer det seg utelukkende på optiske komponenter.
Andre bruksområder
Andre fenomener som kan ha behov for å fanges av et ultraraskt saktefilmkamera for å studeres nærmere er laserantent fusjon, faseendringer i materialer, og eksplosjonen som skjer når alkaliske metaller treffer vann.
Eller hva med å sakne lyset? MIT sitt femtokamera, som hadde den tidligere rekorden med en billion bilder i sekundet, brukes i videoen over til å se fotonenes ferd.
Kilde: Science Daily