OM-System OM-3 preview

OM-System OM-3 lansert

Speiler arven fra Olympus.

OM-System OM-3 lansert 15

Foto: Lasse Svendsen

Den siste uken har vi jobbet ‘undercover’ med OM-3, OM-systems første egne kamera etter overtagelsen av Olympus. I dag kan vi avsløre at kameraet som ikke bare bukker pent i retning arven fra Olympus, også er et ytterst kompetent systemkamera, som har alt som skal til for å bli en bestselger.

Mens kameraet ennå var en godt bevart hemmelighet, har vi fotografert med det som ser ut som et speilreflekskamera fra 70-tallet. Det er kanskje derfor ingen har lagt merke til kameraet. Der går det nok en hipster med et gammelt filmkamera, har de kanskje tenkt.

Men OM-System OM-3 er ikke et kamera – bare – for hipstere. Det er et meget anvendelig og hendig kamera, som vil gi mange mye glede.

Foto: Lasse Svendsen

OM-3 har egentlig alt som skal til for å bli like populært som Nikon Z f og Fujifilm X100VI, to av de aller mest populære kameraene i retrodesign.

OM-kameraets design er nesten på en prikk lik designet til Olympus analoge OM-serie, men OM-3 er egentlig misvisende. For originalen var nemlig et helmanuelt analogt kamera med mekaniske lukkertider. OM-3 burde slik sett heller hete OM-2, som hadde lukkertidsautomatikk, eller enda bedre, OM-4, som var det aller mest avanserte av dem.

Foto: OM-System

Uansett er det forfriskende å se et kameradesign som ikke ser ut som en computer, men har de fleste funksjoner på utsiden, hvert fall de viktigste.

Men først en kort liste over det tekniske:

Det er, som man ser et meget kompetent kamera, som stiller i samme klasse som Nikon Z f, Canon EOS R7, Fujifilm X-T5 og Panasonic Lumix G9II.

Klassisk design

Foto: Lasse Svendsen

Kameraet har ikke noe grep, og det finnes ikke som ekstraustyr heller. Ikke ennå hvert fall. Det er likevel så pass kompakt at det faller lett i hendene, og det har et lite tommergrep på baksiden. Sett fra toppen har det et lite innstillingshjul for still og videoopptak, og en strømbryter som er akkurat lik den OM-1 hadde. Det er ikke noen oppfellbar blits under blitskoen her, og til høyre for søkeren finner man det samme programhjulet som på OM-1 II.

Foto: Lasse Svendsen

Programhjulet har låseknapp, fem minnebanker for eget oppsett av funksjoner, og en Bulb for selvvalgt eksponeringstid. Rundt utløserknappen og til høyre fior den, finner man innstillingshjul, og det meste av knapper og ratt på kameraet kan programmeres til en foretrukken funksjon.

Baksiden er ikke særlig spennende. En vri og vippbar pekeskjerm, fireveisknapp og de vanlige knappene, men ingen styrepinne.

Foto: Lasse Svendsen

Batteriet kjenner vi fra OM-1 II, men OM-3 har bare én minnekortplass for SDXC med UHS-II. På den andre side er det USB-C, mikro HDMI, og tilkoblinger for hodetelefoner og mikrofon.

Fargeprofilkontroll

Foto: Lasse Svendsen

Kameraet har arvet det genale innstillingshjulet for fargeinnstillingene fra Olympus PEN-F, og her sitter det lengre ned på forsiden av kamerahuset. Her finner man 12 fargevalg, justering av høylys og skygger, man kan velge mer fargedynamikk, og man har fire fargefiltre kalt Standard, Chrome Film Rich Color, Chrome Film Vivid, og Chrome Film Soft Tone.

Vrir man hjulet til Mono, får man flere sorthvitt-valg: Standard, Classic Film B&W, Classic Film IR, og Classic Film Low Contrast. Her er det også 16 kunstfiltre, og en egen innstilling for et selvagt fargeoppsett. Veldig fleksibelt, og fremfor alt, veldig interessant å leke med.

Pris

Foto: Lasse Svendsen

Salgstart for OM-3 er 27. februar, og kameraet som kun er tilgengelig i sølvgrått/sort, koster 23790 kroner for kamerahuset, eller 28790 kroner med den fremragende 12-45mm f4, som vist på bildene her.

OM System M.Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS II 

Foto: OM-System

Omtrent samtidig slippes en oppdatert versjon av Olympus telezoom, ED 100-400mm F5.0-6.3 IS. Den værtettede zoomen er relativt kompakt, nå med bedre værtetting og IPX1- sertifisering. Det har også fått synkronisert bildestabilisator som arbeider i tandem med kameraets innebyggede bildestabilisator.

Vekten har gått ned til 1,1 kilo, og frontelementet har fått fluorine-belegg som holder snø,vann og støv borte fra linseflaten.

Prisen er oppgitt til 17990 kroner. Brennviddene tilsvarer 200–800mm, i 35-format.

M.Zuiko 17mm F1.8 II og 25mm F1.8 II 

De to små objektivene har lenge vært blant våre favoritter. Små, lette, og skarpe objektver, som ikke koster all verden. Begge har fått et ZERO antirefleksbelegg, værtetting og litt høyere pris. Fokusclutchen er borte, til noens glede, og andres fortvilelse.

Disse to er også i salg i slutten av februar, priset til 6790 kroner for 17mm II (tilsv. 34mm), og 5290 kroner for 25mm II (tilsv. 50mm).

Les også Strålende comeback for Olympus-navnet OM Systems første kamera etter Olympus, er oppsiktsvekkende bra.

 

Les videre
Exit mobile version