Fujifilm GFX 100 II mellomformatkamera

Fujifilm GFX 100 II får ny 102 Mp bildebrikke og raskere skuddhastighet.

Fujifilm GFX 100 II mellomformatkamera 17

Foto: Lasse Svendsen

Et virkelig godt mellomformatkamera er perfekt når man trenger høy oppløsning og god dynamikk. Derfor bruker mange mote- og reklamefotografer mellomformat. Som også er supert verktøy for landskapsfotografering for eksempel.

Men ikke til sport. Hvert fall har det vært slik frem til nå, for fart er ikke kompatibelt med mellomformat. Det mener Fujifilm at de endelig har en løsning på med det nye GFX100 II, som har fått en ny og raskere 102 megapiksler CMOS II HS bildebrikke på 44 x 33 mm.

Les også Magisk bildekvalitet Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.

Sammen med en ny X-Processor 5, er kameraet endelig blitt raskt nok til at det egner seg til sport og action.

Makoto Oishi, fra Fujifilm Professional Imaging Group, med GFX 100 II. Foto: Lasse Svendsen

Sammen med en ny 8-trinns bildestabilisator og ny autofokusalgoritme, skal man kunne få skarpe bilder også i lite lys, eller når motivet beveger seg fort. Et nytt autofokusmodus for motivsporing gir fotografen muligheten til å velge fokuspunkt på skjermen i AF-C + Wide/Tracking-modus, som gjør det mye enklere å spore valgt motiv i situasjoner der flere motiver finnes i bildet.

Kameraet tar seriebilder i 102 megapiksler i opptil åtte bilder per sekund, og det har motivgjenkjenning og autofokusen bruker deep learning og kunstig intelligens for å forstå hva motivet er, hvordan det beveger seg og justerer fokus deretter.

Det er også det første mellomformatkameraet som kan ta opp video i 4K/60P, eller 8K/30P med 4:2:2 10-bit Apple ProRes internt.

Her er noen av de viktigste egenskapene til GFX 100 II:

Kameraet har også Pixel Shift Multi-Shot-funksjonen hvor bildestabilisatoren flytter bildesensoren 0,5 piksler og tar 16 RAW-bilder i rask rekkefølge. Bildefilen lastes opp i «Pixel Shift Combiner» og der settes de 16 råfilene sammen til et 400 megapiksler bilde. Som er spesielt egnet for reklamefoto hvor bildet skal brukes på store boards for eksempel.

GFX100 II støtter videoformat for Premista (35mm), 35mm og anamorfisk (35mm) ved bruk av en GF til PL-adapter. Dette er også det første kameraet i GFX-serien som har F-Log2 med dynamisk rekkevidde opp til 14 + trinn, og man kan sende 12-bit RAW video til en ekstern innspillingsenhet i opptil 8K/30P. Man kan også ta opp video i Apple ProRes RAW til en ekstern opptaker som Ninja V+ fra Atomos, og i Blackmagic RAW-format når den brukes med Video Assist 12G fra Blackmagic Design.

Kameraet har også verktøy for å gjøre videoopptak enklere, som waveform, vectorscope og focus map. Og tidskodesynkronisering med Atomos AirGlu BT.

Foto: Lasse Svendsen

Man kan koble til en ekstern SSD via USB-C som man kan lagre stillbilder og video direkte på, og kameraet støtter skytjenesten «Frame.io Camera to Cloud» slik at Apple ProRes Proxy-filer, og en rekke andre video- og bildefiler kan lastes opp direkte til Frame.io.

GFX 100 II er tilgjengelig i oktober, kamerahuset er priset til 95.999 kroner.

GF 55mm f1.7 R WR

Den nye GF 55mm f1.7 R WR en Fujifilms nyeste normalobjektiv i GFX-serien. Det er hakket mer kompakt enn GF 80mm f1.7 R WR, og er det første med hele 11 runde blenderlameller. Brennvidden tilsvarer 44mm i fullformat. Objektivet har 14 linseelementer i 10 grupper, inklusivt to asfæriske- og to ED-linseelementer for å motvirke sfærisk aberrasjon. Det har også en fokusgruppe bestående av åtte linseelementer, som drives av en kraftig direktedrevet (DC) motor.

Spesifikasjoner

55-en er tilgjengelig i slutten av september til 28.999 kroner.

To tilt/shift-objektiver

Foto: Jonas Rask

Tilt-shift objektiver er ikke hverdagskost og slett ikke på mellomformat som dette, men her er to skvett nye tilpasset GFX-kameraene.

Vi har sett mock ups av dem tidligere, fordi slike typer objektiver er svært godt egnet til å rette opp perspektivforskyvning og linjer. Dermed er de spesielt egnet til landskap, arkitektur og produktfotografering. Det ene av de to er GF 30mm f5.6 T/S, som altså er et vidvinkel tilt-shift-objektiv, med en brennvidde tilsvarende 24mm i 35mm-format. Her har man en enorm bildesirkel på 85mm, som gjør det mulig å justere shift (forskyvning) opptil +/- 15mm og tilt (vipp) opptil +/- 8,5°.

Det andre er et GF 110mm f5.6 T/S som også har makro Det er et teleobjektiv med en brennvidde tilsvarende 87mm i 35mm format, og har en forstørrelsesgrad på 0,5x. Objektivet har et optisk design som gir 85mm bildesirkel for å dekke rekkevidden for shiftjustering opptil +/- 15mm, og tiltjustering opptil +/- 10 grader.

Prisene er 54.999 kroner for 30mm, og den er tilgjengelig i oktober, mens 110mm koster 48.999 kroner og er tilgjengelig i november.

Les videre
Exit mobile version