Netflix har nylig tatt i bruk en ny koding kalt HDR-DO på sine videostrømmer, som de hevder skal gi en markant forbedring i bildekvalitet på tvers av ulike enheter.
Netflix var tidlig ute med å satse på strømming med høy bildekvalitet, og har siden 2016 kunnet tilby en bred katalog av originale filmer og serier i 4K HDR (High Dynamic Range) format. Men fortsatt er det et stykke igjen til bildekvaliteten man kan oppnå fra for eksempel UHD Blu-ray. En annen utfordring er den store datamengden (bitrate) som kreves for å strømme 4K-video i HDR-kvalitet.
Nå hevder Netflix at de har knekt koden: Gjennom lengre tids evaluering av HDR-videomateriale har man utarbeidet en ny metode for å måle og tilpasse kvaliteten på HDR-strømmene. Metoden kalles VMAF (Video Multimethod Assessment Fusion), og er utviklet i samarbeid med Dolby Laboratories.
VMAF er en videokvalitetsmåling som kombinerer menneskelig synsmodellering med maskinlæring: Kort og godt en automatisert metode for å kunne forutsi den opplevde kvaliteten av et videopptak. Netflix har benyttet en lignende metode på SDR-innhold, og nå er HDR-varianten klar. Utviklingsprosessen har blant annet bestått av subjektive tester gjort på kalibrerte OLED-skjermer hjemme hos deltakerne i studien.
Som følge av den nye beregningen kan Netflix nå levere bedre og mer effektivt komprimerte videostrømmer: Hele katalogen er nå oppgradert med den nye kodingen. Den nye metoden skal angivelig gi store forbedringer i både databruk og bildekvalitet på tvers av ulike enheter.
Hele Netflix-katalogen er nå «dynamisk optimalisert»
Netflix forteller i en bloggpost at de startet med å skifte til «HDR-DO» enkoding for eksisterende titler fra 2. kvartal 2022. Innen juni 2023 var hele HDR-innholdskatalogen optimalisert.
I stedet for å bruke faste, forhåndsbestemte bitrater bruker man nå en «variabel stigemodell» der bitraten tilpasses løpende og dynamisk etter innholdet som vises. En film i 4K-kvalitet kan ha en relativt lav bitrate, men tillates å stige kraftig når bildeinnholdet krever det – for eksempel i en utfordrende scene med mye HDR-informasjon.
Dette skal ha gitt betydelige forbedringer i både bildekvalitet, oppstarthastighet, stabilitet og bufferhastigheter mot den gamle metoden. Samtidig opptar den i gjennomsnitt bare 58 % av lagringsplassen. Netflix hevder at den optimaliserte kodingen medfører «skarpere teksturer og høyere detaljer, for mindre bits» Denne reduserte databruken vil også være en spesiell fordel på mobiler og nettbrett.
Krever Premium-abonnement
For å se Netflix i HDR-kvalitet må du ha et Premium-abonnement(159 kr/mnd). Ifølge Netflix bør seerne allerede nå legge merke til forbedringene på sin 4K-TV, i tillegg mobiler og nettbrett som støtter HDR.
HDR-VMAF skal angivelig slippes som åpen kildekode, derfor er det sannsynlig at også andre aktører kan implementere teknikken på sikt.
Ifølge Netflix skal den dynamiske optimaliseringen gjelde for både Dolby Vision og HDR10 videostrømmene. Så uansett om du har en TV som støtter Dolby Vision eller ikke(Samsung!) skal man kunne merke forbedringene.