Nå forsvinner goo.gl-lenkene dine

Google-tjenesten som har gitt oss korte nettlenker siden 2009, blir borte om et år. Og nedleggelsen starter nå.

Nå forsvinner goo.gl-lenkene dine 1

(Skjermbilde: Google)

Siden 2009 har Google gjort det mulig for brukere å gjøre om lange URL-adresser til korte adresser som er enklere å sende i meldinger. De korte lenkene består av en sekvens av tegn som slutter med bokstavene «goog.gl».

I løpet av de femten årene tjenesten har eksistert, har de korte adressene blitt populære. Men nå er det slutt. Faktisk har slutten vært varslet lenge, ettersom Google stengte for nye lenker allerede i mars 2019. De korte lenkene som allerede var opprettet, har imidlertid fortsatt å fungere.

Dette vil også snart ta slutt. Så hvis du selv har brukt goo.gl, eller hvis du har viktige lenker i bokmerkene dine som ender på goo.gl, er det på tide å få dem oppdatert. Fra 23. august 2024 vil brukere som klikker på en Google-kortlenke bli advart om at tjenesten stenger. Og om et år vil goo.gl være helt borte. Fra 25. august 2025 forsvinner lenkene helt, og du vil i stedet bli møtt med den beryktede feilmeldingen «404 – siden ble ikke funnet».

Det skriver teknologimediet The Verge.

Det er alltid litt trist når en av gratistjenestene vi har blitt vant til, forsvinner. Og Google har gitt oss mange gratis ting opp gjennom årene – ikke minst deres altdominerende søkemotor. Og de har blitt et av de mest lønnsomme selskapene i verden, for ingenting i verden er helt gratis.

Kort – men også forvirrende

Nedleggelsen av goog.gl ser vi ikke bare som en ulempe. For selv om de korte lenkene har vært enklere å kopiere og videresende, har de også vært umulige å forstå. Den eneste måten å finne ut hvor en forkortet lenke fører, er å klikke på den. Dette har gjort dem populære blant nettsvindlere som utgir seg for å være banken din, IT-sjefen eller en annen aktør du stoler på. Bare klikk her, så ordner alt seg…

Personlig vil jeg aldri klikke på en kortlenke før jeg har dobbeltsjekket at avsenderen er den de utgir seg for å være. Og om nødvendig, spør dem direkte hva det handler om.

Hvis du fortsatt savner muligheten til å gjøre lange nettadresser om til korte, kryptiske koder, tilbyr for eksempel Bitly en lignende tjeneste. Som for øvrig også er mye brukt av både legitime og kriminelle brukere.

Les mer hos Google

Les videre
Exit mobile version