Det begynner å bli noen år siden siden Bowers & Wilkins lanserte lydplanken Panorama. Over 13 år, faktisk. Med en svimlende prislapp på 18.000 kroner – uten subwoofer – klarte den å overraske oss med en svært naturtro lyd. Imponerende fra en énboksløsning! Selvsagt var det ikke helt det samme som et surroundanlegg med bakhøyttalere, og ikke hadde den HDMI-inngang heller. Og så skal det sies at vi definitivt foretrakk å bruke den sammen med en subwoofer. For en utgang til en slik hadde den.
Seks år etterpå kom Panorama 2. Med HDMI-innganger og dessuten lydreturkanal (ARC) på HDMI-utgangen. Prisen var også redusert til 12.000 kroner fra den første, og lydkvaliteten var også her meget god. Selv om vi savnet litt luft helt i toppen, og fjernkontrollen var noe av det dårligste vi hadde prøvd.
Også Panorama 2 var uten subwoofer, for Bowers & Wilkins sitt ønske med denne er å gi oss så gode film- og TV-opplevelser som mulig, fra kun én komponent. Så enkelt og greit som mulig, men med minst mulig kompromiss i lydkvalitet.
B&W Panorama 3: Atmos og smartfunksjoner
Siden Panorama 2 kom i 2015 har det skjedd en hel del. For det første har Dolby Atmos blitt et ledende lydformat, og man kan nesten ikke selge en seriøs lydplanke uten dette. Dessuten har lydreturkanalen på HDMI fått større båndbredde og heter nå eARC. Dette er nødvendig for å få høyoppløst lyd som Dolby TrueHD, og det er i praksis den eneste problemfrie måten å få Dolby Atmos ut fra TV-en og inn i lydplanken. Og mange har også et krav om at en lydplanke i dag skal kunne styres fra mobiltelefonen.
Derfor er det nå endelig på tide med Panorama 3. Bowers & Wilkins’ første lydplanke med Dolby Atmos har både eARC og styring fra mobilen med B&W Music-appen. Den kan også kobles i multirom med B&W Formation-produkter, og styres med Amazon Alexa stemmeassistenten.
Bruker TV-ens fjernkontroll
Panorama 3 har ikke fjernkontroll i det hele tatt, for med eARC tilkoblet TV-ens tilsvarende HDMI-kontakt bruker du rett og slett bare TV-ens fjernkontroll til å styre lyden opp og ned. Du kan også styre direkte på lydplanken, som har berøringsfølsomt kapasitivt panel på toppen.
På Panorama 3 kan du ikke velge mellom ulike lydmoduser, i stedet forsøker lydplanken helt automatisk å gjøre det beste ut av lydsporet. Derfor er vi veldig spent på hva den for eksempel gjør med et rent stereo musikkspor.
Fremdeles én komponent
Fortsatt er produktet en enkelt lydplanke, helt uten subwoofer eller bakhøyttalere. Subwooferutgangen er nå droppet helt, så du får ikke en gang koblet til en med kabel. Dette er med andre ord ikke lydplanken for deg som drømmer om å bygge ut til full surroundlyd. Da skal du heller kjøpe Formation Bar, sa Andy Kerr fra B&W på en digital lansering for noen dager siden. Det Panorama 3 derimot er, er Bowers & Wilkins’ forsøk på å skape en stor, holografisk halvkule av lyd som omringer lytteren både rundt og fra oven. Fra en enkelt lydplanke, som måler 6,5 beskjedne centimeter i høyden, 14 cm i dybden og med bredden til en 55-tommers TV (121 cm). Som kan henges på veggen, med medfølgende veggfeste.
13 høyttalerelementer
Panorama 3 huser hele tretten individuelle høyttalerelementer, konfigurert i et 3.1.2-oppsett. Det vil si venstre, senter og høyre kanal i front, en subwooferkanal pluss to Atmos-kanaler på toppen av lydplanken.
Alle tre frontkanalene har doble 50 mm mellomtoneelementer, med en 19 mm titandiskant i midten. Ni elementer totalt bare der, altså. Derpå har vi to fulltoneelementer på toppen til Atmos-kanalene, som retter lyden mot taket, som igjen reflekterer lyden ned til lytteren og dermed gir lyd fra oven.
Til slutt sitter to 100 mm basshøyttalere på undersiden, som alene bruker mesteparten av kabinettvolumet.
Til å drive det hele er en 400 watts forsterker, som gir 40 watt til hvert eneste høyttalerelement, bortsett fra mellomtoneelementene, hvor hvert par deler 40 watt.
Også til musikk
Bowers & Wilkins Panorama 3 er ikke kun til film, men skal også ta musikken på alvor. Her får du høyoppløst musikkgjengivelse fra tjenester som Qobuz og Tidal, og tapsfri lyd (det vi før kalte CD-kvalitet) på Deezer og andre kompatible tjenester. I tillegg finnes Spotify Connect-funksjon, og også tjenester som Last.fm og Soundcloud støttes. Flere strømmetjenester skal komme i løpet av året.
Pris og tilgjengelighet
Panorama 3 kan kjøpes nå, og koster 9.998 kroner. Et testeksemplar er på vei til oss, så følg med!
Mer info: bowerswilkins.com/new-panorama3