TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Promotert plassering: Test: Kygo E7/900

Perfekt til trening

De helt trådløse Kygo E7/900 har tøff bass, og en ekstrem rekkevidde.

Av - Publisert 28.11.18 - 08:15
Test: Kygo E7/900

De fleste har hørt om Kygo. Den norske artisten var den raskeste i verden til å oppnå en milliard avspillinger på Spotify, og han var dessuten Apple Musics frontfigur da tjenesten startet opp.

I tillegg til å lage musikk som aldri før, har han altså satt navnet sitt på sitt eget merke med hodetelefoner og høyttalere. Flere av modellene holder god lydkvalitet noe slettes ikke alle DJ-signerte produkter har til felles.

E7/900 er den første helt trådløse øreproppmodellen fra Kygo. Det betyr at det ikke finnes noen kabel imellom de to proppene, i stedet kommuniserer de trådløst seg imellom. Dette er dessuten propper for trening. I tillegg til at det følger med puter av ulike størrelser – deriblant et par i Comply minneskum, får man vingefester i tre ulike størrelser, for best mulig tilpasning mot fremre ørekant. Og E7/900 er vanntette med en heftig IPX7-sertifisering, som bør bety at du kan ta dem med på en overfladisk svømmetur – de kan nemlig dynkes en meter under vann, inntil en halvtime i strekk.

Test: Kygo E7/900 1

Bluetooth 5.0

Lyden overføres trådløst med Bluetooth 5.0, som har doblet båndbredden fra sin forgjenger. Dette er ikke minst kjekt når man trener. For det første kan man dele musikken med en venn, forutsatt at vedkommende har kompatible hodetelefoner og at mobiltelefonen også støtter dette. Økten i treningsstudioet blir dermed straks mer sosial. Denne funksjonen har vi ikke fått testet ut, i mangel på en annen 5.0-hodetelefon i testperioden.

Videre har Bluetooth 5.0 en teoretisk lengre rekkevidde, som gjør at man i større grad kan legge fra seg mobiltelefonen mens man trener. Utendørs kunne undertegnede legge fra seg mobilen og skritte opp rundt 40 meterlange skritt, før dropouts begynte å melde seg. Jeg kunne gå ytterligere 10 meter før lyden virkelig begynte å hoppe ut. Det skulle bety at man har musikk rundt mesteparten av 400-meter’n, med mobilen liggende på midten av gressbanen innenfor. Musikken kan du delvis styre med knappene og taleassistenten.

Innendørs kunne jeg gå fra tredje etasje og ned i første, men straks jeg forlot trappa med mer enn et par skritt, ble det for mye treverk og mur mellom meg og telefonen, til at lyden holdt seg stabil.

Betjening

Hodetelefonene skrus på ved å holde inne multifunksjonsknappene på utsiden av huset til høyre og venstre propp. De går da i automatisk paringsmodus.

Multifunksjonsknappene er ganske kjekke. Ett trykk på høyre knapp under avspilling gir høyere lyd. Tilsvarende gir venstre knapp lavere lyd. To trykk på høyre setter musikken på pause, men et enkelt trykk starter den igjen. To trykk på venstre øre vil derimot aktivere mobiltelefonens taleassistent, så du kan utføre enkelte kommandoer uten å ta mobilen opp fra lommen.

Lydkvaliteten

Desto hyggeligere er det å snakke om det viktigste: nemlig lyden. Det første man merker seg er den spenstige, fyldige bassgjengivelsen. Basstromma smeller saftig og deilig, og bassgitaren groover bra i bunnen av registeret. Lyden er dessuten bra balansert, og låter aldri skarpt eller grovt. Dette i motsetning til for eksempel Samsung Gear IconX, som er for slank i mellomtonegjengivelsen og som biter litt for mye fra seg oppover i overtoneområdet. Kygo E7/900 har i stedet en behagelig og rund klang. Det er ikke så mange klangstrukturer i tonene, et piano låter litt matt i tangentanslagene, og fioliner kunne hatt godt av enda mer luft. Men elektronisk popmusikk funker som bare det, med saftige og underholdende beats – uten å overdrive. Til prisen er dette helt i toppklassen av hva man kan forvente.

Et lite aber er at E7/900 ikke støtter aptX, bare AAC. For mange er det ikke noe problem, men undertegnedes Macbook vil for eksempel da kun kjøre standard SBC ut, som gir vesentlig dårligere lyd enn med aptX.

Passform

Kygo E7/900 sitter behagelig i ørene. Selv syntes jeg Comply-proppene funket best, og de mellomstore vingene. Da er det ikke snakk om at de faller ut under joggeturen. Og godt er det, for da skal man slite litt med å finne dem igjen! Jeg har gått ganske lenge med proppene om gangen, og de er en bekvem affære.

Test: Kygo E7/900 2

Middelmådig samtalelyd

Den innebygde mikrofonen til samtaler funker sånn passe. Vedkommende i andre enden av mobilsamtalen syntes min stemme var ”lav og boksete”, som om jeg befant meg langt unna mikrofonen. Ordene ble forstått, men lyden var ”tynn, spinkel og lav”. I min ende var lyden grei. Som med en del andre ørepropper av denne typen får man bare samtalelyd i én ørepropp. Dette kommer nok av at lyden da blir mer umiddelbar, enn når man synkroniserer opp begge øreproppene – som da gir en liten lydforsinkelse som kan være ubehagelig under samtaler.

Kort batteritid

Trådløse ørepropper som disse har en del kortere batteritid enn varianten hvor de to proppene er sammenbundet med ledning. Man bruker nemlig ekstra batterikapasitet på at de hele tiden må kommunisere seg imellom, for å holde lyden helt synkronisert mellom venstre og høyre øre. Likevel bør man kunne forvente opp mot 4-5 timers batteritid, og da synes det lite at Kygo E7/900 kun kan skilte med 3 timer før de må lades. Heldigvis kan etuiet lade dem ytterligere tre ganger, så de kan lade i lommen for totalt 12 timers batteritid. Men altså ikke sammenhengende.

Test: Kygo E7/900 3
Etuiet som følger med Kygo E7/900 har innebygd batteri for tre ekstra ladinger. Foto: Kygo Life

Konklusjon

Kygo E7/900 er produsentens første forsøk på et par helt trådløse ørepropper, og de har på flere punkter lyktes spesielt godt. Passformen er topp, de er svette- og vanntette, og de spiller meget bra. Bassrytmene kommer godt frem, samtidig som det følger med videre oppover i tonene. Betjeningen er også god, og den trådløse rekkevidden noe av det beste vi har testet.

Vårt eneste forbehold er at vi synes batteritiden på tre timer sammenhengende er for kort, og lyden på mobilsamtaler kunne klart vært bedre.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.