TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 7 reisekameraer

Den perfekte reisekameraten

Når kofferten er full, er masse fotoutstyr det siste man trenger i tillegg. Her er sju av de beste reisekameraene, som ikke tar mye plass, men har egenskapene gode kameraer må ha.

Av / 06.06.13 - 05:06
7 reisekameraer

På et år tas det flere bilder enn det er tatt bilder, hittil i historien. Siden det første bildet ble fremkalt på midten av 1800-tallet. Den digitale revolusjonen har for lengst gjort fotografering til verdens mest utbredte hobby. Over halvparten av bildene tas med en smartmobil, og tusener av mobilbildene deles umiddelbart på nett slik at andre kan se dem.

Men kvaliteten er så som så. Mobilbilder blir sjelden rammet inn og hengt på vegg, eller brukt i fotobøker. De fleste er klar over at de tekniske begrensningene ikke gir like god bildekvalitet som et godt digitalkamera kan gi. Derfor selges det millioner av kameraer, til folk som vil ha noen bedre enn smartmobilen. De mer avanserte kompaktkameraene og systemkameraene, er de mest populære kameratypene.

De leverer bildekvalitet ingen mobil er i nærheten av, og er mer fleksible verktøy for en som ønsker å utvikle sine kreative evner med et bedre kamera. Best av alt, alle er små, lette og tar ikke mye plass. Praktisk når man skal ha med kamera overalt. Når størrelse og kvalitet betyr mest, er dette sju gode kameravalg.

Kompakt kvalitet
Siden markedet for billige kompaktkameraer faller omvendt proporsjonalt med salgsøkningen for smartmobiler, har vi valgt bort de billigste kameraene i denne testen. I stedet har vi tatt med tre litt forskjellige, men mye bedre kompaktkameraer. De har ulike egenskaper, men en ting til felles: Godt utstyrt med funksjoner som gjør dem egnet som reisekamera, og langt bedre bildekvalitet enn de billigste kompaktkameraene leverer.

Det minste av dem, Olympus XZ-10, er lite nok til at det passer i lommen. Tross det, har det mer enn nok zoom, lyssterk optikk, pekeskjerm, og en praktisk innstillingsring rundt zoomobjektivet, som kan programmeres av fotografen.

Annonse

Sonys HX50V er litt tykkere, litt dyrere, men har en rekordlang zoom. Med 30 x zoom rekker den over det meste. Med integrert GPS og trådløs wi-fi-tilkobling, kan man tagge hvor bildene er tatt, og overføre bilder til mobilen. Som også kan fjernstyre kameraet.

FujiFilm X20 ser kanskje ut som kameraet bestefar hadde på 60-tallet, men er på papiret det teknisk sett mest interessante kameraet blant de tre. Her får man silkemyk manuellzoom med lyssterk optikk, optisk søker, og større bildebrikke enn de fleste kompaktkameraer har.

Fleksible systemkameraer
Velger man i stedet systemkameraer, får man utskiftbar optikk, bedre bildekvalitet og høyere funksjonsnivå. De fokuserer kjappere og leverer langt  bedre bilde- og videokvalitet enn kompaktkameraer gjør. Systemkameraene er et bedre valg for de som ønsker seg et mer fleksibelt og avanserte verktøy, som kan vokse med fotografens ambisjonsnivå og ferdigheter.

Olympus PEN E-PM2 er knøttlite, med pekeskjerm, blitssko, separat blits og kan bruke Toshibas trådløse FlashAir minnekort. Da kan man overføre bilder direkte til iPad-en mens man tar bilder. Det like kompakte, men billigere Sony NEX-3N, har vippbar skjerm, innebygget blits og elektronisk zoom. Men ikke pekeskjerm.

Ingen av dem er i nærheten av å være like rask som Nikon 1 J3. Testens minste systemkamera trenger en separat adapter, som er ekstrautstyr, for å overføre bilder trådløst, men det har innebygget blits, og lynrask serieopptak på opp til 15 bilder/s. I den sammenhengen er Canon EOS 100D rene skilpadden med sine 4 bilder/s. Men Canon-kameraet har pekeskjerm, og er verdens minste speilreflekskamera. Det betyr at man får optisk søker og litt bedre ergonomi, med bedre oversikt over innstillinger. Alle kameraene i testen har det til felles, at de skal levere klasseledende bildekvalitet i sitt segment, om man skal tolke pressemeldingene fra produsenten, men er også kompakte nok til at de egner seg utmerket på reise. Hvilket som passer dine behov best, finner du ut på de neste sidene. Alle oppgitte priser er basert på snittprisen i markedet per juni 2013.

FujiFilm X20

Klassisk kvalitet

Litt for stort til å kalles et lommekamera, men FujiFilm X20 besitter en rekke overbevisende kvaliteter, og leverer en knallsterk søknad om å få bli med ut.

Skarp optikk Svært god oppløsning Nydelig fargegjengivelse Fremragende ergonomi
Synlig JPEG-støy over 800 ISO Dårlig batteritid Middels ok videokvalitet
Les hele testen

Olympus PEN E-PM2

ULV i fåreklær

Olympus lille PM2, passer som hånd i hanske, for nybegynnere som kjøper sitt første systemkamera.

Skarp optikk Fremragende fargegjengivelse Lynrask autofokus Enkel betjening
Liten skjerm og små knapper Svak separat blits Menybasert innstillingsvalg
Les hele testen

Canon EOS 100D

Verdens minste speilrefleks

Mindre enn dette blir det ikke. Hvert fall ikke om en tradisjonell speilrefleks står øverst på ønskelisten.

Meget god bildekvalitet Glimrende pekeskjerm God batteritid Lydløs og rask autofokus
Bildestøy på høy ISO Lav skuddtakt Prisen
Les hele testen

Nikon 1 J3

Lynrask og kompakt

Når størrelsen og brukervennlighet er viktig, kan Nikon 1 J3 være et spennende valg.

Høy oppløsning Enkelt å bruke Lynrask og kompakt
Glatt håndgrep Ingen blitssko 220b batteritid
Les hele testen

Sony NEX-3N

Prisverdig systemkamera

Med bildekvalitet i toppklasse, og prislapp i budsjettklasse, er Sony NEX-3N et prisgunstig kvalitetskamera.

Meget høy bildekvalitet Gunstig pris God batteritid
Krever litt tilvenning Treg skuddtakt Ingen blitssko
Les hele testen

Olympus Stylus XZ-10

Lommevennlig og kjapp

Dette kameraet går ikke bare ned i bukselommen, det trives utmerket i det fri, og bildekvaliteten holder absolutt vann.

God detaljoppløsning Høyt funksjonsnivå Enkelt å bruke
Moderat skuddhastighet Svak batteritid Bildestøy fra 800 ISO
Les hele testen

Sony Cyber-shot DSC-HX50V

Verdensmester i lengde

Sony-kameraet har alt som skal til for å friste ivrige nybegynnere. Det er vanskelig å finne noen mangler.

30 x zoom Tilbehørssko Anvendelig reisekamera
Kraftig bildestøy fra 400 ISO Fargestøy Middels god videokvalitet
Les hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme