Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sony HDR-AZ1

Kompakt og brukervennlig

Sonys hittil minste actionkamera er godt rustet med funksjoner. Et spennende valg!

Skrevet av / 26.03.15 - 13:00
Sony HDR-AZ1
Geir Gråbein Nordby

Sonys hvite HDR-AZ1 er kompakt og hendig, og går lett i lomma. Det er værbestandig og sprutsikkert i seg selv, og kan tas med ned til 5 meters dyp montert i det medfølgende undervannshuset. Da blir det riktignok ikke like kompakt.

Av medfølgende utstyr finnes to fester med kraftig 3M-klebelim: ett for flatt og ett for kurvet underlag. I tillegg finnes et universalfeste som kan skrues fast på undersiden av kameraet, slik at det kan monteres til et vanlig kamerastativ. Fester for montering til hode, hjelm, ryggsekk, hund, håndledd, sykkelstyre, bryst og mye mer, kan kjøpes ved siden av.

Kameraet har utskiftbart batteri. Ekstern lader kan kjøpes ved siden av, i pakke med et ekstra batteri. Ellers lader kameraet via USB-kontakten på PC-en. Kameraet kan ikke brukes mens det er tilkoblet strøm.

 

Sony_HDR-AZ1_miljo

 

Kameraet i bruk

Sony-kameraet styres lett fra mobiltelefonen med appen PlayMemories. Da kan du også stille for eksempel oppløsning og fargebalanse direkte i appen, og bildet ser du på mobilskjermen. Kameraet kan også brukes alene, men da uten søker. Kjøper du VR-versjonen av kameraet, får du med en fjernkontroll til håndleddet med innebygd skjerm. Jeg testet med denne, og må si at den er genial. Jeg brukte den hele tiden! Dessverre koster den over 1.000 kroner ekstra, men da får du også GPS-logging med på kjøpet, og da mulighet for å legge hastighet og løype oppå videoen.

Videokvaliteten på Sony-kameraet er ganske bra, og best i XAVC S format, som gir en opptakskvalitet på 50 Mbit/s. Dette krever SDXC-minnekort, men anbefales sterkt. Full 1080p HD kan filmes i inntil 60 bilder i sekundet (fps), mens 720p kan filmes så raskt som 120 fps. Det er da valgfritt om dette skal være som saktefilming eller normal hastighet.

Bildet er litt skarpere enn med Polaroid i dagslys, men ikke veldig. I innendørs og mørkere omgivelser er Sony dårligere, med kornete og uskarpe bilder. Det er derimot forsvinnende lite komprimeringsstøy her, slik at objekter i bildet beholder strukturen i bevegelser, og solas gjenskinn i våt asfalt glinser mer enn med Polaroid.

Lydkvaliteten er meget bra. Men følsomheten på mikrofonen er litt høy, slik at den fort begynner å vrenge i støyende omgivelser. Skal du utsette kameraet for hastigheter eller mye vind, bruk undervannshuset.

Lyd & Bilde mener

Kameraet er kompakt, og det er enkelt i bruk. Spesielt om det styres fra mobiltelefonen. Bildekvaliteten er god, og lydkvaliteten er superb – når det ikke blåser. Bildene har litt å gå på hva skarphet gjelder. Kameraet kan ikke brukes mens det er tilkoblet lader. Ved vind må undervannshuset brukes, ellers overstyrer lyden.

Også i denne testen:

Action-videokameraer

Polaroid Cube

Morsom terning

Polaroid Cube er et artig, terningformet kamera, som er lett å få med seg på turen. Videokvaliteten er ikke all verden, men det funker.

Dette kameraet er meget lite og lett, og enkelt i bruk. Festes enkelt til metalliske flater, og det finnes fester å få kjøpt til ulike situasjoner.
Lyden er innestengt, og videokvaliteten er heller ingenting å skryte av. Batteriet er ikke utskiftbart, og kameraet kan ikke brukes mens det er tilkoblet lader.
Les hele testen

Drift Stealth 2

Bra på det meste

Minstemann fra Drift er kompakt og vannavstøtende. Dette er også kameraet med de lyseste innendørsbildene.

Drift Stealth 2 har lysere innendørsvideo enn sine konkurrenter. Lyden er grei, med klar tale. Batteritiden er meget bra, og vi liker at objektivet kan dreies.
Dekselet til minnekortet og USB-utgangen er litt hardt å skru av. Lyden kan bli noe slank, og man får ikke saktefilm med HD-oppløsning. Litt gulstikk i bildet.
Les hele testen

Contour Roam3

Vanntett uten hus

Contour hevder å ha laget sitt beste kamera hittil. Og det er ikke småtteri, for det er nemlig billig.

God videokvalitet. Kan brukes på 10 meters dyp uten undervannshus. Gode innstillingsmuligheter via datamaskin, og objektiv er 270 grader dreibart med lasersikte.
Alle innstillinger må gjøres med kameraet tilkoblet PC eller Mac. Kameraet kan ikke styres med mobiltelefon, og det mangler søker. Elendig lyd må også nevnes.
Les hele testen

GoPro Hero4 Black Edition

Feier gulvet med resten

Blant high-end actionkameraer ser GoPro ut til å ha dratt fra røkla med Hero4 Black Edition. Det er dyrt, men pokker så bra!

Markedets klart beste actionkamera har bedre videokvalitet enn noen vi har testet før, og du kan velge mellom et vell av oppløsninger og innstillinger. Pluss for 4K i 30 fps og 1080p i 120 fps!
Kameraet er dyrt, og batteritiden er ikke all verdens. Selv om lydkvaliteten er bedre enn tidligere, finnes det konkurrenter som gjør jobben bedre.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Scroll to Top