TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Shure SRH940

Røverkjøpet

Alle som trenger hodetelefoner til kritisk lytting, eller bare vil høre musikken gjengitt slik det opprinnelig var tenkt, kan knapt finne bedre hodetelefoner enn dette.

Av / 09.09.11 - 14:11
Shure SRH940

Lyd & Bilde mener

  • Referanseklasse Prisen Du blir aldri lei
  • Størrelsen

Klart det finnes bedre hodetelefoner enn Shure SRH940. For all del, men de koster mye mer. Den nærmeste jeg vil karakterisere som bedre, er kanskje Denons AH-D5000 og den litt mindre – og rimeligere- AH-D100, men de er ikke mye bedre. Shures SRH940 koster 2.200 kroner, under halvparten av AH-D5000, og de er sannelig ikke mye dårligere. Faktisk vil jeg si at selv om de ikke har nøyaktig samme klangsignatur, så er summen av de samlede kvalitetene til Shures hodetelefoner, oppsiktsvekkende høy.

De har ikke noe spesielt lekkert eller forseggjort design. Hvert fall ikke om man sammenligner med påkostede hodetelefoner fra AKG, Sennheiser, Denon eller Grado, for å nevne noen. Shures hodetelefoner er laget for folk som gir blanke i design, men er kresne på lydkvalitet. Nemlig studioteknikere som vil høre alle detaljer i miksen, og balansen i lydbildet, uten at hodetelefonene legger fra eller legger til noe i lyden.

Lukket og komfortabel
Slik sett har Shure truffet blink med SRH940. Men det er også bra for oss som ikke sitter bak et miksebord, men foretrekker å nyte musikk i godstolen hjemme. Hodetelefonene er relativt store, de går ikke enkelt ned i en bag, og kan ikke legges flatt. De er strengt tatt ikke egnet til bærbare spillere. Men jeg fikk et utmerket resultat med en iPhone 4 og en iPod Classic. Enda bedre ble det med Fiio E11 hodetelefonforsterkeren som også er testet i denne utgaven. (se egen sak).

Øreklokkene på SRH940 er lukket slik at lite lyd lekker inn eller ut. Innvendig sitter en 40 mm membran i hver klokke, som leveres med to avtagbare ledninger. En spiralkabel på 3 meter, og en rett kabel på 2,5 meter. I tillegg følger det med en bæreveske. Med store stoffkeldde puter rundt ørene og en generøs hodebøyle, er de 320 gram tunge hodetelefonene svært komfortable. De sitter midt mellom henslengt og stramt på hodet til en voksen person, og man kan fint ha dem på i et par timer i strekk.

Proff perfeksjon
Et par Denon D5000 har fyldigere og rundere bassgjengivelse, Sennheiser HD800 lyder luftigere i mellomtonen, men SRH940 har strammere bass enn D5000 og har nesten snorrett klangbalanse. Sammenlignet med hva som helst.

Annonse

Hvis man foretrekker at hodetelefonene slipper musikken igjennom uten at det oppstår noe sjenerende kulør i lydbildet, eller favoriserer deler av toneområdet, bør disse hodetelefonene snarest på innkjøpslisten. De fenomenale SRH840 er en av de beste hodetelefonene under 2.000 kroner, men 940 er mer gjennomsiktig og raffinert. Ikke så viktig kanskje for en studiotekniker, men for en hi-fi-nerd er det gull verdt.

Da hører man mer av de finere nyansene i innspillingene. Lydbildet har en fløyelsmyk presentasjon i mellomtoneområdet, hvor klangfarger lyder fyldig og naturlig, mens bassen er kontant og kontrollert, men aldri slank. I diskanten er det luftig og silkeaktig definert, perfekt for orkesterverker og krevende materiale som for eksempel opera.

Med kraftig nok forsterker er det ikke noe som stikker seg frem i lydbildet. Da lyder de uanstrengt og kraftfulle. Her er det lite som mangler på dynamisk kontrast, transienter er lynraskt på plass, og man kan høre dypt inn i lydbildet hvor stereoperspektivet er upåklagelig.

Konklusjon
Shure SRH940 er laget for proffene, men heldigvis for oss andre har de lyktes med å lage en ærlig og søkk åpen hodetelefon, som passer til alt av musikk. De som digger fet bass bør se nærmere på Monsters hodetelefoner, og de som foretrekker fordelene med åpne hodetelefoner, bør vurdere AKG K701. Alle som er ute etter referansekvalitet i et par lukkede hodetelefoner primært for hjemmebruk, bør høre SRH940 før de kjøper noe som helst. Dette kan nemlig være årets røverkjøp hva hodetelefoner angår.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde