Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Samsung Galaxy S5

Vanntett prestasjonsmonster

Galaxy S5 gir både overraskelser og skuffelser, men sluttsummen er positiv.

Skrevet av / 29.04.14 - 10:57
Samsung Galaxy S5
Jonas Ekelund

Nest etter iPhone er Samsungs Galaxy-mobiler de som selger mest, og S4-modellen var en enorm suksess. Ryktene om hva som skulle komme i S5 var mange, men det var dessverre ikke mange av de fantastiske påstandene som stemte. Hva vi har fått er en oppgradert Galaxy S som har lånt mange av de nye funksjonene fra konkurrentene. Den har imidlertid noen ess i rockeermet som har sjarmert oss i økende grad desto lenger vi har benyttet den.

Utseende og konstruksjon
Den ser ut som en klassisk Galaxy på både godt og ondt. På den ene siden er det ingen tvil om at du har en Samsung mobil i hånden, men på den andre siden kan man ikke på avstand se at du har investert i en S5. Så lenge man da ikke ser den meget spesielle baksiden med rutemønster av groper. Det ser bra ut, men dessverre føles det som om baksiden er laget av isopor. Det gir ikke akkurat et inntrykk av eksklusivitet, noe skinnimitasjonen på Note faktisk gjorde.

Samsung-Galaxy-S5-SM-G900F_shimmery-WHITE_02

Med det sagt så er den selvfølgelig velbygd og føles meget stabil. Knappene sitter akkurat der de skal slik at man slipper å lete etter dem med fingeren. Vi savner imidlertid en kameraknapp. Liksom Sonys Xperia-mobiler er den både støv- og vanntett, faktisk klarer den opp til en meter under vann. Man bør nok imidlertid være forsiktig med å sprute vann på den, og det gjelder om å sette på baksiden skikkelig samt stenge lokket til ladekontakten.

Skjerm
Med en skjerm på 5,1 tommer havner S5 blant de større mobilene, nesten på grensen til phablet-størrelse. Den tynne rammen gjør at den fortsatt føles forholdsvis stor, men det kreves to hender. Oppløsningen er i full HD med en pikseltetthet på 432 ppi. Det er betydelig mer enn Apple Retina-skjermer, og den føles virkelig skarp og detaljrik. Det generelle inntrykket er at dette definitivt er en av de aller beste mobilskjermer vi har sett.

På innsiden har det nemlig hent saker. S5 har fått den siste generasjon OLED-skjerm, og det er virkelig et stort skritt fremover. Lysstyrken er markant bedre enn tidligere modeller, noe som gjør at den fungerer helt greit i sollys. Selv kontrasten oppleves som hakket bedre, og fargegjengivelsen er på grensen til perfekt. Man kan også velge mellom ulike fargemoduser som dynamisk, foto eller film om man vil ha best mulig bilde for akkurat det man i øyeblikket gjør.

Samsung-Galaxy-S5-SM-G900F_shimmery-WHITE_13

Kamera
Samsung har skrudd opp antall megapiksler til nye høyder. 16 Mp er sant nok ikke like galt som på Nokias kameramobiler, men vel mye for en mobilsensor. Hva man har gjort bra er takket være et unikt hybrid autofokus-system, er at man har lykkes både med skarpheten og rekordkjapp fokusering. Mindre bra er finessen med valgbart fokusdybde. Da det til forskjell fra HT One M8, utføres i programvaren går det langsomt og fungerer ikke like bra i det hele tatt.

Den nye egenproduserte Isocell-sensoren skal takket være fysisk isolerte sensorpunkter ha mindre problemer med lyslekkasje og støy. De gode nyhetene er at det fungerer helt fantastisk under bra forhold. Fine detaljer, jevn eksponering, bra HDR-bilder og en godkjent fargegjengivelse. Men i dårlig lys får man mye monokrom støy samtidig som støyreduseringen visker ut alle detaljer. Det føles ikke greit lenger.

Lyd
Med et par bra hodetelefoner låter S5 omtrent som man kunne forvente. Bra, men ikke noe man hever øyebrynene over. Lyden er åpenbart ikke noe som Samsung satser stort på. Det merker man om ikke annet ved at høyttaleren er veldig liten og av en eller annen grunn er plassert på baksiden. Man holder altså lett hånden over den. Skrur man opp lyden får man raskt forvrengning, men på normalt nivå fungerer den for all del til normal bruk.

Samsung-Galaxy-S5-SM-G900F_shimmery-WHITE_02

Bruk
En privatinnstilling skjuler følsomt innhold og barnemodus redder engstelige foreldre. For en gang skyld er ikke mobilen belemret med apper man ikke ha behov for. Savner man noe kan man lett hente det selv. S Health hjelper deg med å ha kontroll på helsen, blant annet ved skrittmåler. Under kameraet sitter den omtalte pulsmåleren. Den fungerer, men da man må være helt stille, er det knapt nok noe man benytter mens man trener.

Akkurat som på iPhone 5S har Galaxy S5 fått en fingeravtrykkleser innebygd i hjem-knappen. Forskjellen er at man må svepe over knappen, omtrent som med de fingeravtrykklesere visse bærbare datamaskiner har. Imidlertid fungerer den meget bedre enn disse, selv om den ikke er like bra som på iPhone. Man kan lagre tre fingeravtrykk samt et kodeord om den ikke lykkes med å lese fingeren. Godt at vi nå slipper å taste inn en åpningskode.

Samsung-Galaxy-S5-SM-G900F_shimmery-WHITE_08

Ytelse

De fleste toppmodellene i dag benytter samme kjappe prosessor og er raske i bruk. Men denne har høyere klokkefrekvens, noe som kommer frem i målingene. En Geekbench på 943 (single) samt 2898 (multi) og Browsermark på 3168 gjør den til den raskeste Androidmobilen. Takket være en strømgjerrig prosessor og gode energisparende funksjoner, er batteritiden meget bra. Vi måtte ikke lade den hver dag som tilfellet er med mange konkurrenter.

 

Konklusjon
Galaxy S5 byr ikke på noen radikale forbedringer eller overraskelser, noe som er skuffende etter alle ryktene. Materialvalgene er merkelige, og det nye kameraet er ikke like bra som konkurrentenes. Men alle småforbedringer og nye funksjoner gjør til sammen at vi likevel virkelig liker den. Fingeravtrykkleseren fungerer bedre enn ventet, den er skremmende kjapp, har bra batteritid, vanntettheten ønskes velkommen og skjermen er helt fantastisk.

Home mener

Endelig en støv- og vanntett Galaxy. Praktisk fingeravtrykkleser gir bedre sikkerhet. Skjermen er helt fantastisk og batteritiden meget bra. Den føles ikke som en premiummodell med baksiden på grensen til det ubehagelige. Kameraet er ikke blant de bedre i dårlige lysforhold.

Også i denne testen:

de 11 beste mobilene akkurat nå

Huawei Ascend P7

Den kinesiske kanin

Med Ascend P7 drar Huawei virkelig en kanin opp av tryllehatten. Denne smartmobilen hadde vi ikke forventet!

Meget slank og elegant, men likevel robust design, en glimrende skjerm og det beste frontkameraet vi har sett på noen mobil, gjør Huawei Ascend P7 til et verdig medlem i klubben for high-end smartmobiler.
Ytelsen kunne vært enda bedre, og det er synd at telefonen kun støtter microSD opp til 32 gigabyte. Og hvorfor sitter høyttaleren til ringetonen på baksiden slik at man ikke kan høre den ringer når den ligger på bordet?
Les hele testen

Sony Xperia Z2 D6503

Kraft og stil

Xperia Z2 byr på små, men mange forbedringer og slåss om førsteplassen blant toppmodellene.

Fortsatt støv- og vanntett og med samme utmerkede kamera som tidligere. Betydelig bedre skjerm enn forgjengeren. Utmerket ytelse og batteritid.
Litt ubekvem i hånden på grunn av størrelse og kanter.
Les hele testen

Sony Xperia Z Ultra

En kjempeseier for Sony

Testens største phablet er ikke bare den best: Den har også en pris de fleste kan ta seg råd til.

Lyden er utmerket, også når man telefonerer! Skjermen er bestemt pen å se på, og telefonen er rask å bruke. Det skader heller ikke at prisen så absolutt er rimelig.
Den er virkelig stor, selv til phablet å være. Og kameraet er middelmådig.
Les hele testen

Samsung Galaxy Note 3

Best på produktivitet

Samsungs hybrid av nettbrett og mobil er den mest finpussede og praktiske hittil.

Den enorme skjermen er skarp og gjengir fargene korrekt. Pennen gjør enheten mer brukervennlig, og ytelsen er høy.
Kameraet er ikke det beste i svakt lyd, og kvalitetsfølelsen kunne vært bedre prisen tatt i betraktning.
Les hele testen

Nokia Lumia 1520

Fotografens yndling

Nokia Lumia 1520 krever kanskje tilvenning hvis man ikke er kjent med Windows Phone-plattformen, men ellers er vi nære ved å ha funnet testens beste phablet

Skjermen byr på Full HD-oppløsning og er virkelig flott, men kameraet tar enda flottere bilder og gir brukeren mengder av muligheter. Designen er robust og kvaliteten høy.
Windows Phone plattformen byr ikke på så mange apper som konkurrentene Android og iOS.
Les hele testen

HTC One Max

Alle gode ting er tre

HTC One max er tredje inkarnasjon av flaggskipmodellen til det taiwanske firma. Denne gangen med både små og store forbedringer i forhold til originalen.

Man kan nesten bli avhengig av den store og flotte full HD skjermen på 5,9”, og da lagerkapasiteten nå også endelig kan utvides med microSD-kort får man også plass til alt man trenger.
Beats Audio har droppet samarbeidet med HTC, og det kan høres på lydkvaliteten. Fingeravtrykkskanneren er en god idé, men den er upraktisk plassert og virker derfor ikke helt etter hensikten.
Les hele testen

HTC One M8

HTC gjør det igjen

En av fjorårets beste Android-mobiler har blitt bedre på nesten alle punkter.

En oppdatering av fjorårets Android-favoritt, som gør det bedre på nesten alle områder. HTC One M8 er lynrask og kommer med en lekker design og nye, brukervenlige funktioner. Og kapasiteten kan nå utvides med opptil 128 gigabyte via microSD-kort.
HTC One M8 kommer kun med 16 gigabyte innebygd lagring i Norden, og det nye kameraet skuffer i lyse omgivelser.
Les hele testen

LG Nexus 5

Kjapp og rimelig

Etterlengtede Nexus 5 viser hvor skapet skal stå, men lider av barnesykdommer.

Takket være kraftfull maskinvare og ny Android-versjon er den lynrask.
Til tross for avansert teknikk imponerer ikke kameraets bildekvalitet og batteriet er vel dårlig. Man tilbyr bare modellen med 16 GB i butikk, og det kan ikke bygges ut med minnekort.
Les hele testen

Nokia Lumia 1020 kamera

Kamerakongen

Nokias innovative teknikk og utmerkede betjening gjør at den blir beste blant mobilkameraene.

En monstersensor som gjør underverker med bildene enten det er sollys eller mørkt. Enkelt å ta bra bilder i dårlig lys takket være bildestabiliseringen eller Xenon-blitsen.
Tar tid å starte opp og har vel lang ventetid mellom bildene.
Les hele testen

Apple iPhone 5S

S som i Superrask

En lynrask iPhone med den nyeste teknikken, og finesser vi ikke engang visste vi behøvde.

Lynrask Klasseledende kvalitetsfølelse Det meste har blitt oppgradert
Liten skjerm sammenlignet med konkurrentene Høy pris
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Scroll to Top