For det er virkelig et knøttlite kamera. Pentax Q ser ut som det har krympet, men er et fullverdig systemkamera. Et relativt avansert sådan. Ikke bare med utskiftbar systemoptikk, men et funksjonsnivå som ikke står noe tilbake for sine større konkurrenter. Med under 10 cm i bredden og knappe 6 cm dypt med optikk, går det fint ned i de fleste lommer.
Pentax har klart å finne plass til integrert blits, blitssko, et lite håndgrep og nok knapper og ratt til at selv drevne fotografer neppe vil savne noe. Her får man et rikholdig funksjonshjul, et praktisk innstillingsratt, programmerbare knapper og et programmerbart innstillingshjul. Eksempelvis kan hjulet på fronten, brukes til å velge mellom fire av de tilgjengelige filtereffektene, kreative filtre, fargeinnstillinger, eller bildeformatene kameraet har i menyene.
Pentax Q har 12,4 megapiksler bildesensor med integrert bildestabilisator, og full 1080 HD video. Det leveres med et objektiv tilsvarende 47mm f1.9 eller i kombinasjon med 47mm og en 28-83mm f2.8-4.5 zoom.
Merkelig nok ligger kameraet godt i hånden. Bedre faktisk enn mange kompaktkameraer i samme størrelse. Knappene er riktignok små, men det hele fungerer overordentlig bra. Skjermen er dessverre veldig følsom for reflekser, og fungerer heller ikke så godt i sollys. Det finnes en optisk søker til kameraet som passer utsnittet til 47mm-eren. Den bør man vurdere å kjøpe til Q-kameraet.
Bildekvalitet
Med en bildebrikke på 6,17 x 4,55 mm i Q-format, har Pentax-kameraet den klart minste bildebrikken av samtlige i testen. I dette selskapet kan det fortone seg som en ulempe. For små bildebrikker gir ofte mer bildestøy på høy ISO. Pentax Q er intet unntak. Nå skal det sies at det slett ikke er verre enn på et bra kompaktkamera som Olympus XZ-1 eller Canon PowerShot G12, men sammenlignet med de andre i testen, er støyomfanget tydelig allerede fra 800 ISO. Bildebrikkens dynamiske omfang er heller ikke så stort, så man kan risikere at en lys himmel brenner ut, eller at detaljer drukner i mørke partier.
Eksponeringspresisjonen og fargegjengivelsen er meget god. Det samme er detaljgjengivelsen, som riktignok ikke er på nivå med Lumix G3 eller NEX 5N, men fullt på høyde med om ikke bedre enn de beste kompaktkameraene. Videokvaliteten derimot, er bedre enn fra mange kompakter, mens autofokushastigheten – særlig på bevegelige motiver – er relativt treg. Noe action-kamera er Pentax Q definitivt ikke.
Konklusjon
Mer moro skal man lete lenge etter. La gå at bildekvaliteten er bedre hos de ni andre kameraene i testen, få av dem er like festlige å fotografere med. Pentax Q er et strålende kamera å ha med seg. Overalt. I valget mellom en proffkompakt som nevnte Olympus XZ-1, Canon G12 eller Nikon P7100, er det mer fristende å ta med Pentax-kameraet i lommen. For sammenlignet med dem, er bildekvaliteten fullt på høyden. Se derfor på Pentax Q som et spennende alternativ til et kompaktkamera, og ikke et kompakt systemkamera.
Også i denne testen:
Nikon 1 J1
Junior
Nikon 1 J1 er en enklere og billigere utgave av Nikon V1, men bildekvaliteten er like god.
Nikon 1 V1
Verdensmester
Nikon kom sent med i klassen for hybridkameraer. V1 eer det mest påkostede og har integrert søker.
Olympus PEN E-PM1
Enkel og grei
PM1 er Olympus minste og enkleste systemkamera. Tross det er det lite å utsette på bildekvaliteten.
Oppsummering
Hvilket passer for deg?
Forskjellen i bildekvalitet er ikke så stor som man kunne tro. Å velge blant disse 10, handler om å finne kameraet som best dekker ditt behov.
Sony NEX 5N
Beste bildekvalitet
Når bildekvaliteten er viktigere enn noe annet, er dette førstevalget.
Olympus PEN E-PL3
Kompakt kvalitet
Argumentene for speilrefleks sprekker når man får et Olympus PEN E-PL3 i hånden, et kamera som gjør det meste like bra. Om ikke bedre.
Sony NEX C-3
Kompakt kvalitet
Man må kanskje se to ganger på kameraet for å se at det ikke er et kompaktkamera. Er man fremdeles i tvil, er det bare å se på bildekvaliteten.
Olympus PEN E-P3
Fremragende fotoverktøy
Med barnesykdommene ute av veien, og lynrask autofokus, fremstår Olympus toppmodell som nesten perfekt.
Panasonic Lumix GF3
Kvalitet helt enkelt
Mange trenger ikke knapper og ratt for å ta fine bilder. De trenger bare et kvalitetskamera. Lumix GF3 fyller slik sett de fleste kravene.
Panasonic Lumix G3
Foto for folk flest
Hvis man vegrer seg for å kjøpe et systemkamera fordi de er klumpete og for avanserte, kan Panasonic G3 være et smart valg.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser