Siden Apple introduserte iPhone i januar 2007, har konkurrentene gradvis kommet på banen med telefoner som alle hadde en ting til felles: Å spise markedsandeler fra iPhone i et hurtig voksende smartmobilmarked. Mange av forsøkene grenset til håpløse, men med et mer modent Android operativsystem – OS – har mange av rivalene i dag meget gode smartmobiler. Som er fullt på høyden med, noen til og med bedre enn iPhone 4 er.
Les hva du kan gjøre i IOS 5 her.
Erkerivalen Samsung har kanskje den mest kompetente utfordreren i Galaxy S II, men HTCs Sensation XL og Sony Ericsson Xperia Arc S, er også meget gode alternativer til den nye iPhone 4S. De har alle tre én ting til felles foruten at de kjører på Android OS, nemlig en større skjerm enn iPhone 4 og 4S har. For selv om alt innvendig er nytt i iPhone 4S sammenlignet med iPhone 4, er skjermen og alt utenpå uforandret.
Hva er nytt?
For all del, det er ingen ting galt med skjermen på iPhone 4S. Den er fremdeles sylskarp med hele 326 punkters oppløsning per tomme, og merkbart bedre å lese tekst på, enn på skjermene til mange av konkurrentenes smartmobiler. Men 3,5 tommer begynner å bli lite i det selskapet.
Apple har etter sigende valgt helt bevisst å beholde skjermstørrelsen på 3,5 tommer, fordi man enkelt kan nå alt på skjermen med én finger når man holder mobilen. Et godt poeng for så vidt, for på en 4,3 tommers skjerm, blir grepet litt mer klønete og man begynner raskt å bruke fingrene på den andre hånden. Og vips så er begge hendene i bruk.
Vekten har økt med tre gram til 140 gram, men målene er de samme. 115,2 x 58,6 x 9,3 mm. Og glasset på begge sider av mobilen er det samme som før. Med et aluminiumchasssis innvendig. Men antenneteknologien i 4S skal være forbedret, med mer stabilt mottak som resultat.
Merkbart raskere
Men prosessoren er helt ny. Og med doble kjerner som gjør at den jobber dobbelt så kjapt med datastrømmen enn iPhone 4 gjør. Noe som merkes. Til dels veldig godt. Ikke når man blar i skjermen, men når man starter apper som spill, til og med e-post og nettleseren Safari. Nettsider laster langt kjappere, nærmest umiddelbart, og under zooming eller skrolling på nettsider, oppdateres skjermen lynkjapt. Rutenettet som kjennetegner en treg skjermoppdatering er en saga blott. Med mindre man har en veldig treg nettforbindelse.
Den er langt kjappere altså enn iPhone 4. Også når 4-eren kjører iOS 5. Som igjen er raskere OS enn iOS 4 var. I GL Benchmark og Geekbench banker den forgjengeren på alt. iPhone 4S scorer mye høyere i testene, og er over dobbelt så kjapp på mange av parameterne i GL Benchmark, og mange ganger bedre på grafikkytelse. Noe som kommer særlig gaming til gode.
Men den er også kjappere enn mange av konkurrentene. Særlig på grafikkytelse, hvor den nesten scorer like høyt som iPad 2 i GL Benchmarks OpenGL grafikktest med 720p testmateriale. iPhone 4S er nesten dobbelt så kjapp i denne testen, som Samsung Galaxy S II, og nesten sju ganger kjappere enn iPhone 4.
Mye bedre kamera
Kameraet på iPhone 4 er ikke dårlig, men fem megapiksler er ikke nok i dagens marked. iPhone 4S har derfor fått et åtte megapiksler kamera, som er enda bedre enn på forgjengeren. Ikke bare på grunn av oppløsningen, men også på kontrast, fargegjengivelse, bildestøy, skarphet og eksponeringspresisjon. Noe en lang rekke testbilder viser.
Men blitsen er ikke blitt noe kraftigere etter vårt skjønn. Kameraet på iPhone 4S tilsvarer omtrent 40mm brennvidde, og har lysfølsomhet fra 64 til 800 ISO, med fast blender f2.4. Den nye kameraappen gir fotografen muligheten til å låse eksponering og fokus, og den har fått veldig enkel fotoredigering. I form av fjerning av røde øyne, beskjæring av bildet og autoforbedring av farger, kontrast og skarphet.
Oppløsningen på videokameraet i full HD gir meget fine videoopptak i godt lys. Og her kan man klippe sekvensen i kameraappen. Eller velge å fortsette i iMovie-appen for mer omfattende videoredigering.
Avansert stemmestyring
Apple nye teknologi for stemmestyring av mobilen, kalt Siri, er behørig omtalt og fremstår som en aldri så liten revolusjon. Før kunne man gi mobilen en talekommando for å ringe opp noen, eller starte avspillingen av en låt, med Siri er mulighetene tilsynelatende uendelige. Hvis man installerer iPhone 4S – for det virker kun på den foreløpig – må man velge engelsk språk, og så kan man gi kommandoer og spørre om alt fra været til de enkleste ting.
Dessverre er mye av det Siri kan svare på USA-sentrisk, og man må snakke tydelig engelsk for å få respons. Siri støtter nemlig ikke norsk språk i skrivende stund, og det er også svært lite informasjon om Europa eller Norden i databasesystemet Siri benytter for å svare på spørsmålene dine.
Lurer du på hva meningen med livet er? Siri vet svaret. Det er 42…
Siri-teknologien fungerer på imponerende vis, selv om man altså ikke kan bruke Siri til absolutt alt. Hvor Siri bringer oss i fremtiden er ikke godt å si, men potensialet for så avansert stemmestyring er enormt.
Kortere standby tid
Batteritiden er den samme som før, altså på iPhone 4. Når det kommer til taletid i 3G-nett. Da er den oppgitt til 8 timer, 14 i 2G (EDGE), men standby tiden har falt fra 300 til 200 timer. Uten at vi har funnet ut hvorfor.
Konklusjon
Med et merkbart bedre kamera, mye raskere responser, svært bra skjerm og spillytelse, er nye iPhone 4S tilbake i toppen blant smartmobiler. Den har riktignok ikke fått nye større skjerm eller oppdatert design, men med styrken som ligger i iOS5 operativsystemet og mobilens langt bedre ytelse, inntar den tronen som den nye kongen blant smartmobiler i skrivende stund. Selv om altså den meget medgjørlige damen Siri ikke fungerer på norsk.
Hvis man har en iPhone 4 allerede, er det derimot ikke sikkert at man må oppgradere til 4S. Hvert fall ikke hvis man føler at 4-eren er kjapp nok som den er, og at kameraet ikke trenger å være bedre. Da kan man vente til neste generasjon iPhone. Men har man en ett år gammel smartmobil av annet merke, er det ikke noe å tenke på. iPhone 4S er en av de aller beste der ute, og langt på vei den mest brukervennlige av dem alle.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser