Mange som fotograferer mye med mobilen, opplever at bildekvaliteten ikke strekker til. De tekniske begrensningene i mobilkameraer, gir ikke like god skarphet, fargegjengivelse og støyegenskaper i lite lys, som et systemkamera.
Men det frister ikke alle å kjøpe et speilreflekskamera. Som kan oppleves som stort og klumpete. På den andre siden, er et kompaktkamera for begrenset. De har ingen mulighet til å bytte ut objektivet med en telezoom, skulle man ønske å fotografere ville dyr. Eller sette på en bred vidvinkel til landskapsbilder.
Det beste kompromisset er et kompakt systemkamera. Da får man utskiftbar optikk, mye bedre ergonomi, flere nyttige funksjoner, og mye bedre bildekvalitet enn både mobil- og kompaktkameraet.
Bildekvaliteten er like god som på et speilreflekskamera, og de kompakte systemkameraene har innebygget Wifi. For trådløs overføring av bilder, deling på sosiale medier, og trådløs fjernstyring av kameraet.
Bedre bilder
De kompakte systemkameraene har bedre bildebrikker med større bildeflate, som fanger mer lys enn mobilen klarer. Med utskiftbar optikk og et bredt utvalg tilbehør, som blitser, håndgrep og undervannshus, er det langt mer fleksibelt.
Men de er mye mindre og lettere enn en typisk speilrefleks. En av årsakene er at et kompakt systemkamera ikke har speil foran bildebrikken. Uten speil i mellom, kan objektivet flyttes nærmere, og gjøres mindre og lettere.
Noen av de små systemkameraene har innebygget, elektronisk søker. Den viser motivet i sanntid akkurat som en optisk søker i et speilreflekskamera, men den viser også alle endringer man gjør i innstillinger og er lettere å bruke i lite lys.
Det er nesten ingen forskjell i funksjoner heller. Derfor er et kompakt systemkamera et godt kompromiss mellom kompakt- og speilreflekskamera.
Canon EOS M3 til 7.000 kr, er bare Canons andre speilløse systemkamera. Men det er et mye bedre kamera enn forgjengeren, og har sterkt forbedret ergonomi, en ny 24 Mp bildebrikke, og et langt mer moderne autofokussystem.
Fujifilm XA-2 til 4.700 kr er blant de rimeligste kameraene. Med selfieskjerm uten pekefunksjon og Wifi, retter det seg mot ivrige nybegynnere som vil ha bedre bildekvalitet enn de får fra mobilen.
Nikon 1 J5 til 5.200 kr, er testens minste kamera, men er et av de raskeste i klassen med 60 fps bildeserier. Det tar også opp 4K-video, men bare i 15 fps.
Olympus OM-D E-M10 til 6.700 kr, er Årets Systemkamera 2014 og selvskreven i testen. Det er ingen sinke med 8 bilder/s og rask autofokus, selv om det ser ut som et kameradesign fra 1970. Innebygget søker er et pluss.
Panasonic Lumix GF7 til 5.000 kr, er som Fuji-kameraet, et trådløst selfiekamera, men med pekeskjerm og et superkompakt objektiv. Som gjør kameraet lett å ta med.
Samsung NX500 til 6.500 kr, er resultatet av giftemålet med det proffe NX1 med 4K, 28 Mp og det kompakte NX300. Bildekvaliteten er upåklagelig, men det gjenstår å se om det er nok.
Til slutt Sony a6000 til 6.300 kr. Det andre kameraet i testen med innebygget søker. Her får du rask fokus, 11 bilder/s skuddtakt og et skikkelig håndgrep. Men ingen pekeskjerm.
Hvilket som passer dine behov best, finner du ut på de neste sidene.
Alle oppgitte priser er basert på snittprisen i markedet per mai 2015.
Testkriterier og karakterer
Alle kameraene gikk gjennom den samme sjekklisten. Gripevennlighet, hvor god er tilgangen til de viktigste funksjonene, responstid, fokushastighet og presisjon. Kvaliteten på kamera, skjerm og optikk, er nøye vurdert.
Testbilder ble tatt i vårt faste oppsett av testplansjer og fargekart under kontrollerte lysforhold. De dannet grunnlaget for test av skarphet, oppløsning, optisk kvalitet, fargegjengivelse og bildestøy. Bildekvaliteten og videoopptak ble vurdert på en kalibrert 27-tommers iMac-skjerm og en Panasonic 65AX900 4K-TV.
Alle karakterer er satt etter en totalvurdering av egenskaper hvor bildekvalitet veier tyngst. Brukervennlighet, funksjonsnivå, kvalitetsinntrykk og ytelser, utgjør de andre komponentene som totalvurderingen bygger på.
Olympus OM-D E-M10
Det beste allround-kameraet
Olympus-kameraet er et av de beste valgene, enten man er
Sony a6000
Best til det meste
Sony-kameraet skiller seg ut ved å være mer gjennomført enn de fleste systemkameraer.
Panasonic Lumix GF7
Enkelt nybegynnerkamera
Panasonic har lykkes med å gjøre det enkelt å få gode bilder, men kameraet er ikke uten begrensinger.
Canon EOS M3
Canon for massene
Endelig har Canon et oppdatert speilløst systemkamera vi kunne tenke oss.
Fujifilm XA-2
Prisgunstig inngangsbillett
For nybegynneren er kameraet fra Fujifilm et godt valg, så lenge man er klar over begrensningene.
Nikon 1 J5
Lynrask og kompakt
Nikon knuser de andre med lynrask fokus og skuddtakt, men er ikke uten lyter.
Samsung NX500
Ulv i fåreklær
Samsung-kameraet leverer bildekvalitet i proffklassen, og byr på 4K-video.