TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: HTC One

Kjærlighet ved første blikk

Ett sekunds blikk på HTC One er nok til å bli forelsket. Les hvorfor her!

Av / 19.03.13 - 11:46
HTC One

Home mener

  • Flott design med høy byggekvalitet Klasseledende skjerm Kraftfull lyd Lysfølsomt Ultrapixel-kamera Meget rask ytelse
  • Ikke alle vil elske BlinkFeed Ikke utskiftbart batteri Lagringsplass kan ikke utvides

HTC One kan noe som ikke mange andre smartmobiler kan – vekke følelser. Og hvis vi glemmer alt om spesifikasjoner, operativsystem, apps og funksjoner et øyeblikk, så handler mobilkjøpet mye om nettopp følelser. Og selv om det finnes et en mengde Android-baserte mobiler på markedet, er det langt mellom de virkelige godbitene.

HTC One er en slik godbit – her snakker vi ikke bare om nok et produkt i mengden, men et lekkert stykke industridesign. Den er faktisk så flott at vi knapt kan unngå å ta på den, med et fjollete uttrykk i ansiktet…

HTC One er så lekker å ta på, at man knapt vil gi slipp på den.
HTC One er så lekker å ta på, at man knapt vil gi slipp på den.

Derfor hører det med til historien, at vi er litt positivt forutinntatte når vi nå skal gjøre vårt beste for å vurdere HTC One helt objektivt ut fra de gjeldende parametene. Men rent subjektivt er det kjærlighet ved første blikk. Vi kan like den med hodet, men vi elsker den med hjertet.

Over 3 timer
At designet fenger er ikke tilfeldig – HTC har nemlig lagt ned en god del blod, svette og tårer i utviklingen av mobilen. HTC One er maskinert ut fra en hel blokk med aluminium, frest og skjært til av CNC-maskiner i en prosess som tar over 3 timer per enhet. Unibody-skroget forsterkes så med termoplast langs kantene, og selve skjermen er dekket av knallhardt og ripefritt Gorilla Glass, som går helt i ett med aluminiumsskroget uten synlige kanter. Baksiden er lett buet – eller putedesign som HTC kaller det – slik at telefonen er litt tykkere på midten enn i kantene. Det gjør at mobilen ligger perfekt i hånden og oppleves tynnere enn den faktisk er. Takket være effektiv design har HTC fått plass til en skjerm på romslige 4,7 tommer, tross at telefonen ikke virker mye større enn iPhone 5 med 4 tommers skjerm.

Telefonens "putedesign" gjør at den føles tynnere enn sine faktiske 9,3 mm.
HTC Ones «putedesign» gjør at den føles tynnere enn sine faktiske 9,3 mm.

Samtidig gjør den tette konstruksjonen at det er umulig å få tilgang til telefonens innmat på noen måte. På dette punktet ligner HTC One på iPhone 5 og Nokia Lumia 920 – heller ikke disse lar deg gjøre inngrep selv, som å skifte batteri eller legge til ekstra lagringsplass via microSD-kort. Til gjengjeld kommer HTC One i versjoner med henholdsvis 32 og 64 gigabyte lagringsplass. I tillegg lover den splitter nye Snapdragon 600-prosessoren vesentlig lavere strømforbruk enn S4 Pro-prosessoren som sitter i mange av Android-konkurrentene.

Annonse

Bildekvalitet
HTC One kommer som nevnt med 4,7 tommers skjerm, og vi er faktisk glade for at den ikke er større. Konkurrenter som Sony og Samsung er riktignok på vei med toppmodeller som begge skryter av 5 tommers skjermer med full HD-oppløsning (1080 x 1920 piksler) – men den oppløsningen greier HTC altså at klemme inn på sine 4,7”. Det gjør at HTC One i skrivende stund har den høyeste pikseltettheten (ppi) blant alle mobiler på markedet, samtidig som den er lettere å håndtere med én hånd enn 5-tommers kolossene.

HTC-One_Silver_Left-580-100

At pikseltettheten er høyere på HTC One (468 ppi) enn Sony Xperia Z (440 ppi) er dog bare en teoretisk fordel som man skal være god for å se forskjell på med menneskeøyne. Langt viktigere er det at vi opplever skjermen til HTC One som kvalitetsmessig bedre enn konkurrenten fra Sony. Dette er rett og slett den beste mobilskjermen vi har sett noensinne, med sylskarpe bilder og gnistrende farger. Den har også bedre betraktningsvinkel enn Sony Xperia Z.

Kamera
HTC One er en toppspesifisert mobil på alle områder, derfor er det litt med vantro vi konstaterer at kameraet er på fattige 4 megapiksler – vesentlig lavere enn konkurrentene. Dette er gjort med vilje fra HTC sin side, som i stedet har satset på en større bildesensor med bedre lysfølsomhet enn man typisk finner i mobilkameraer – hele 300% mer lys enn konkurrentene i følge HTC, men det har vi vanskelig for å bekrefte eller avkrefte.

Her har vi knipset bilde av en figur fra Ralf Königs tegneserier med HTC One. Bildet er tatt en sen nattetime på altanen. Og man kan da noenlunde se, hva det er på bildet.
Her har vi skutt en liten figur fra Ralf Königs tegneserier med HTC One på sen nattestid på altanen. Og man kan da noenlunde se hva som er på bildet. (Klikk for å forstørre bildet)
Det går knap så godt med Sony Xperia Z.
Det går ikke like bra med Sony Xperia Z, som leverer et dusere bilde med tilslørte farger. (Klikk for å forstørre bildet)

HTC One ser imidlertid ut til å levere varene i praksis. Spesielt med bilder tatt om kvelden i dunkel belysning greier den seg vesentlig bedre enn Sony Xperia Z, som vi brukte som referanse.

Det har etter hvert blitt populært å dele sine kulinariske opplevelser. Her har vi brukt HTC's Ultrapixel kamera til å knipse en lekker vietnamesisk rett.
Det har etter hvert blitt populært å dele sine kulinariske opplevelser. Her har vi brukt HTC’s Ultrapixel kamera til å knipse en lekker vietnamesisk rett. (Klikk for å forstørre bildet)
Samme tallerken, ny telefon. Sony Xperia Z greier ikke å fange like mange detaljer som HTC One
Samme tallerken, ny telefon. Sony Xperia Z greier ikke å fange like mange detaljer som HTC One (Klikk for å forstørre bildet)

HTC One er også velegnet for å ta makrobilder – for eksempel nærbilder av mat, som jo er en klassiker på Facebook. Matrettene fremstår så klare og livlige at man omtrent får lyst til å strekke hånden inn i bildet og forsyne seg av godsakene.

Klikk for å forstørre bildet! Ser du nøye etter, kan du se at forstørrelsen av bildet tatt med HTC one er mer synlig pikselert, men også fanger flere detaljer i motivet, som struktur og farge på murveggen.
Klikk for å forstørre bildet! Ser du nøye etter, kan du se at forstørrelsen av bildet tatt med HTC One er mer synlig pikselert, men også fanger flere detaljer i motivet, som struktur og farge på murveggen.

Det er først når vi zoomer tett inn på motivet at bildene fra HTC One viser sin begrensning på oppløsningsfronten. Likevel veies det mye opp for ved at bildene fanger mer kontrast og flere detaljer i selve motivet.

Kameraet skal også ha ros for en lynrask lukkermekanisme. Vi faller imidlertid ikke pladask for den mye reklamerte funksjonen HTC Zoe, som lar brukeren ta bildeserier med lyd. OK, det er kult at HTC One selv klipper «Zoe-bilder» sammen til små filmer du kan se i galleriet, men når det gjelder kreative kamerafunksjoner når den ikke opp til Nokia Lumia 920, som er vår referanse på området.

Lydkvalitet
Derimot har vi til gode å høre en mobil med bedre lyd enn HTC One. At HTC satser på lyd er ikke noe nytt – Beats Audio og alt det der – men HTC One er utstyrt stereo høyttalere og en dedikert forsterkerdel. HTC kaller det ”BoomSound”, og det holder hva den lover. Mobilen låter glimrende, ikke bare med hodetelefoner eller ørepropper, men de innebygde høyttalerne kan også spille imponerende høyt og klart.

HTC One er også utstyrt med IR-sender (som sitter i powerknappen), slik at den kan styre tv-en din (Sense-tv). Denne funksjonen har vi ikke kunnet teste enda, da den foreløpig ikke er tilpasset det norske markedet.

Brukervennlighet
HTC Ones nye startskjerm kalles BlinkFeed. Den minner mest av alt om en blanding av de dynamiske fliser (tiles) i Windows Phone 8 kombinert med den populære Flipboard-appen, ved at du selv kan bestemme hvilket innhold som skal ligge i hovedmenyen. Oppdateringer fra sosiale nettverk, nyhetsmedier og lignende kommer opp i en ”feed” bestående av kasser (blinks) i forskellige størrelser. Sammen danner de en rull av dynamisk skiftende innhold, som du kan bla frem og tilbake i.

blink-feed-blog-header

BlinkFeed er forsåvidt en bra finesse, men det er irriterende at HTC vil tvinge oss til å bruke den ved å gjøre den til standardskjerm (dette kan du imidlertid endre). I tillegg glimrer norske innholdstjenester som støtter BlinkFeed med sitt fravær, så inntil videre må man nøye seg med de internasjonale tjenestene HTC har avtale med.

BlinkFeed er en del av Sense 5.0 – HTC’s eget brukergrensesnitt som ligger ovenpå Android-operativsystemet. HTC One er den første modellen med versjon 5 av Sense, og den største forandringen ligger i at den har kun to knapper til navigasjon: Hjem og Tilbake. Den tredje knappen, menyknappen, er droppet, noe som først kan forvirre erfarne Android-brukere, men vi synes det er en positiv forandring som gjør brukeropplevelsen enklere og mer oversiktlig.

navigation

Ytelse
Her går det unna! Uansett hvilke operasjoner vi utfordrer HTC One med, så går det unna på rekordtid. Om det skyldes Snapdragon 600-prosessoren helt og holdent, eller om det også er gjort software-forbedringer er vanskelig å si (trolig er det en kombinasjon), men det viktigste er at HTC One byr på en lynrask og lytefri brukeropplevelse, helt fri for små lags eller lignende irritasjoner. For eksempel bruker den under 5 sekunder fra å være helt slukket til å vise startskjermen, og det er det raskeste vi hittil har opplevd med en smartmobil. Lekkert!

Tekniske tester bekrefter også våre subjektive inntrykk: HTC One scorer hele 2641 points i Geekbench, som er det beste resultatet vi har målt noensinne. Sony Xperia Z scoret til sammenlignign 2135 points, mens LG Optimus G nådde 2251 points. Når vi tester ytelsen til nettleseren, oppnår HTC One et resultat på 2310 målt med Browsermark 2.0. Det er noe lavere enn iPhone 5 med 2446 og Samsung Galaxy S III 54G med 2408, men slett ikke dårlig.

HTC One kommer med 4G/LTE, som i den europeiske versjonen støttes på frekvensbåndene 800, 1800 og 2600 MHz. Det vil si at HTC One kan brukes på stort sett samtlige skandinaviske operatørers nettverk, hvilket jo er meget praktisk. Vi målte LTE-hastigheden (med Speedtest.net fra Ookla), og her klarer HTC One seg bra, med en gjennomsnittlig nedlastingshastighet(ti målinger) på 62,72 mbps og en opplastingshastighet på imponerende 20,19 mbps.

Vi har ikke kunnet gjøre en tilfredsstillende syntetisk test av batterikapasiteten, men mye tyder på at Snapdragon 600-processoren slår forgjengerne når det gjelder strømstyring. Selv om vi drev HTC One hardt og utsatte den for masse film, lange telefonsamtaler og LTE-surfing fikk vi den ikke til å gå tom for strøm selv etter lange dager.

Konklusjon
HTC One når oss rett inn hjerteroten med sin lekre og presise konstruksjon som er en oppvisning av industrielt design.

Skjermen på 4,7” kommer med full HD-opløsning og har den største pikseltettheten (468 ppi) av alle smartmobiler. ”Ultrapixel”-kameraet tar lekre, skarpe og kontrastfylte bilder, og på lydsiden låter HTC One vesentlig mer potent enn konkurrentene.

Det nye brukergrensesnittet Sense 5.0 byr på mange fete finesser, men det som hever brukervennligeten aller mest er i hovedsak den rå tekniske ytelsen. HTC One er faktisk totalt sett den raskeste mobilen vi har testet, og det blir ikke dårligere av den lange batteritiden og brede støtten for LTE/4G.

Derfor kan vi med både hjernen og hjertet uten tvil krone HTC One som den nye Android-kongen!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?