Bang & Olufsen forstår seg på god lyd, og har de siste par årene begynt å bevege seg inn på markedet for multiromssystemer som vi kjenner det fra Sonos – et marked som preges av stadig større konkurranse. Tilbudet fra Bang & Olufsen har imidlertid vært i det dyrere sjiktet med modellene A6 og A9 – inntil nå. Beoplay M5 tar for alvor konkurransen opp med Sonos, og spesielt deres Play:5. Prissettingen er noenlunde den samme, ja, navnet ligner også, men det er likevel noen vesentlige forskjeller.
Et museum verdig
Førsteinntrykket av Beoplay M5 er utrolig godt. I vanlig Beoplay-stil er det lagt stor vekt på designen, og ikke noe virker tilfeldig. Det er veldig minimalistisk, meget dansk. Vi forstår godt hvorfor Bang & Olufsen har plassert den på et museum i reklamematerialet, for den er virkelig pen å se på. Overflaten er kledt med møbelstoff fra Kvadrat, sort eller grått, og den matte platen på toppen er i aluminium. Ønsker du stoffet i en annen farge, kan det tas av og skiftes ut. Det er ingen fysiske knapper å se, men skinnet bedrar. Aluminiumsplaten er en stor knapp, som både brukes til å starte og pause musikken, samt å justere volumet når du dreier den til høyre eller venstre. Det er meget elegant laget, og ingeniørkunst av høy kvalitet. Først når du snur bunnen i været, finner du et par tradisjonelle knapper samt fysiske innganger. Her gjemmer det seg en av/på-knapp, en knapp til paringsprosessen, minijack-inngang, strøm og ethernet-kontakt. Det er godt tenkt å gjemme alt dette, da man stort sett aldri bruker dem, og dette etterlater et meget rent og estetisk pent utseende. Det eneste vi umiddelbart savner, som Sonos har fått orden på, er muligheten for å gå frem og tilbake i spillelisten direkte fra høyttaleren.
Mange tilkoblingsmuligheter
Et punkt hvor Sonos til gjengjeld er mer fastlåst enn Beoplay, er i måten du har tilgang til høyttaleren på. Der Sonos Play:5 bare kan styres via den egenutviklede appen, er Beoplay M5 åpen for alle nyere standarder, og tar dermed imot input via både Bluetooth, Apple Airplay, Chromecast, Spotify Connect og Deezer. Det er derfor rike muligheter for å spille fra både laptop, nettbrett og mobiltelefon. Det er utrolig smart, og gjør det lett for alle å sende musikk til M5. Paringsprosessen foregår i vanlig stil via Beoplays egen app. Det tar ganske få minutter, og så snart høyttaleren er koblet til det trådløse nettverket, kan du gå i gang med å strømme. Som vi innledningsvis nevnte, er M5 en del av Beoplays multiromssystem, og kan derfor kobles sammen med de øvrige modellene eller flere av samme sort. Denne delen hadde vi ikke mulighet til å prøve i løpet av vår test, da vi bare hadde en enkelt høyttaler til rådighet.
Bring that BASSSS
Når det kommer til lyden i Beoplay M5, er det første man legger merke til den tunge bassen. Som vi også skrev innledningsvis, er det utrolig mye lyd i den lille sylinderen, og spesielt bassen sparker godt. Denne kommer fra enheten på 5 tommer som peker nedover, og derifra fordeles lyden via den spesialdesignede foten, og manifesterer seg i underlaget. Det kan både høres og merkes. Her kunne man frykte at bassen gikk inn og overdøvde og ble for dominerende. Det er heldigvis ikke tilfellet. Lyden er både meget klar og veldefinert, og man skulle faktisk tro at det var snakk om en langt større enhet. Selv når man skrur høyt opp, går ikke bassen inn og forvrenger, til tross for at den nå merkes enda tydeligere i gulvet. Lyden er fortsatt varm og kraftfull. Utover bassenheten er Beoplay M5 utstyrt med en mellomtone og tre diskanter, som til sammen sprer lyden ut i 360 grader, med en samlet effekt på 130 kontinuerlige watt. Det er trykk i gutten. Synes man bassen er for overdøvende, og er man redd for å vekke naboene, kan man med fordel hoppe inn i Beoplay-appen og justere litt på lydinnstillingene. Inntil videre er vi begrenset til tre innstillingsmuligheter, som tar høyde for høyttalerens plassering. Frittstående, inn til en vegg eller inn i et hjørne. Disse justerer litt på lyden, selv om man ennå ikke har mye kontroll. B&O lover imidlertid at M5 via en kommende programvareoppdatering også vil kunne finjusteres via Tonetouch i Beoplay-appen, slik vi kjenner det fra for eksempel Beolit 17 og Beoplay H9.
Konklusjon
Beoplay M5 er en ufattelig pen høyttaler, som har en nærmest skulpturell kvalitet over seg. Ullstoffet og aluminiumsplaten oser av luksus og god smak. Et pent ytre er imidlertid ikke nok, og heldigvis har B&O også sørget for et godt indre. Den lille boksen spiller både høyt, dypt og krystallklart. Dette er ikke en høyttaler som bare skal spille diskré i bakgrunnen, men i stedet en liten slagkraftig boks som både kan og skal spille opp til fest. Som en ilter liten terrier gjør den seg bemerket, og det må være lov. Enten du bruker den alene eller kobler den opp i et større system, får du både god stil og god lyd for pengene. Til forskjell fra Sonos som spiller i et lukket økosystem, har du samtidig friheten og muligheten for å strømme til M5 fra stort sett alle tenkelige enheter. Enda et kjempepluss. Negative sider er det ikke mange av. Skal vi likevel nevne et par stykker, er prisen fortsatt lovlig høy, og det hadde vært hyggelig hvis man kunne gå frem og tilbake i spillelisten. Disse tingene trekker imidlertid ikke nevneverdig ned det generelle inntrykket. Beoplay M5 er en sikker suksess.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser