Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Geirs drømmeanlegg

Geirs drømmeanlegg

Jeg har skyhøye krav til et anleggs lydkvalitet. Min samboer krever på sin side at det er lekkert og kompakt. Her er mitt drømmeanlegg, som oppfyller alt.

Skrevet av / 06.10.10 - 08:31
Geirs drømmeanlegg
Marius Siste artikler:
Marius

Mitt drømmeanlegg er et 5.1 surroundanlegg, med gulvstående fronthøyttalere, en senterhøyttaler og to bakhøyttalere. Men fordi jeg bor i leilighet (og fordi jeg har en samboer som er glad i estetikk), kan de ikke ta altfor stor plass. Det finnes dyre og kompakte produkter av velkjente merker der ute, men for min del har jeg en klar favoritt blant høyttalere med små mål og høy pris. Det er Anthony Gallo.

Valget har falt på Gallos Reference-serie, med Reference 3.5 i front og den mindre Strado i senter og bak (disse kan veggmonteres). Dette er høyttalere med en spesiell, kuleformet design. De er meget kompakte i målene, men fronthøyttalernes 10-tommes basselementer sørger for at bassresponsen blir mektig, kontant og ekstremt presis likevel. Prisen for fronthøyttalerne 3.5 alene er 60 000 kroner, så de er absolutt ikke billige. Men jeg har selv levd lenge med forgjengeren Reference 3.1, som var et lydmessig kupp til prisen da de var på markedet. De kostet halvparten av 3.5, men så er også den nye høyttaleren forbedret kraftig på alle måter!

Seriøs surroundreceiver
Til å drive høyttalerne må en surroundforsterker til, eller i dette tilfellet en receiver. Valget har falt på Pioneer SC-LX73, som vant Lyd & Bildes nylige test av surroundreceivere i prisklassen rundt 15 000 kroner. Denne har en meget bra automatisk høyttalerkalibrering som optimaliserer lyden til rommet, den låter meget oppløst og musikalsk, og den har nok kraft til å blåse skikkelig liv i stua.

Egen forsterker til musikk i stereo
Når jeg skal høre på musikk i stereo er likevel ikke Pioneer-receiveren helt nok for meg. Jeg har forelsket meg i den integrerte forsterkeren Chapter Précis 250S som til sin pris på 70 000 kroner er veldig dyr, men låter også bedre enn mange andre forsterkere til vesentlig mer penger. Den er kjapp, kontant og kraftig, samtidig som den er meget ærlig og oppløst i lydbildet. Når jeg først har denne til å ta seg av musikken i stereo, er det ingen grunn til at den ikke også skal få gjøre jobben i surround. Frontkanalutgangene på Pioneer-receiveren kobles til AV bypass-inngangen på Chapter-forsterkeren. Da går signalet utenom volumkontrollen til Chapter, i stedet brukes volumkontrollen på Pioneer-receiveren.

Rimelig Blu-ray
Lyd- og bildekilden er en rimelig Blu-ray-spiller av typen Pioneer BDP-LX53. 4000 kroner er småpenger i denne sammenhengen, men sammen vil denne og Pioneer-receiveren sørge for minst mulig digitalstøy i HDMI-signalet, med en renere lyd som resultat. Og det funker!

Ekstern konverter redder lyden
Når jeg skal høre på musikk fra CD, vil jeg likevel ha et enda renere musikksignal. Derfor bruker jeg i tillegg digitalkonverteren (DAC) HD10 fra norske Hegel. Til 8000 kroner er den et kupp til prisen! Den har dessuten USB-inngang, slik at jeg kan koble datamaskinen min direkte til denne og få drømmelyd fra min digitale musikksamling! Den vil også gi optimal lydkvalitet fra streamingtjenester som Spotify og Wimp, og YouTube-snutter av høy teknisk kvalitet vil også få et realt løft i lydkvalitet.

Bassforsterker uten subwoofer
Jeg vil ikke ha egen subwoofer, det tar for stor plass og er plundrete å stille inn skikkelig. Gallo-høyttalerne har fordelen av å ha egen inngang for subwooferforsterker. Si hei til Gallo Ref 3 SA, en glimrende subwooferforsterker med innebygd delefilter. Til å begynne med kan du godt la være å bry deg med delefilteret, og i stedet la Pioneer-receiveren finne ut av dette automatisk, når du setter i gang høyttalerkalibreringen ved hjelp av medfølgende målemikrofon. Den plasseres i ørehøyde der du skal sitte, og ved hjelp av et par tastetrykk gjøres alt klart automatisk. Det eneste du behøver å ha gjort, er å koble alle kablene riktig.

Sært
Dette er et sært anlegg. Det er mye elektronikk, fra ulike produsenter og som derfor ser vidt forskjellig ut. Det kan godt hende du vil gjemme disse komponentene inn i et skap. Høyttalerne er derimot meget kompakte, jeg synes de er superlekre, og tro meg – dette anlegget låter magisk!

Himmelsk lyd
Jeg kan love deg at lyden fra Blu-ray-film er bedre enn det meste du tidligere har hørt! Det er rett og slett himmelsk. Om stua di er over 30 kvm, kan det hende du bør ha en subwoofer i tillegg, men om ikke, er det ingen vits. Her er det nok kraft til å gi deg kinolydtrykk i stua, samtidig som lyden gjengis med en helt annen luft og oppløsning. Du merker det på at det ikke gjør vondt i ørene å spille høyt, og at lyden ikke oppfattes som om den kommer fra høyttalere, men snarere at den henger løst i lufta. Elektronikken gjengir lydsignalet meget rent, samtidig som høyttalerne ikke har et boksete kabinett som kan misfarge lyden og gjøre den innestengt.

Realistisk
Når du spiller musikk, enten i stereo eller surround, vil det nærmest oppleves som om musikerne står i stua di og spiller bare for deg. Og om du tror du ikke hører forskjell på ulike lydanlegg, så har du rett og slett ikke hørt etter. Jeg har flere ganger testet ulike produkter på min samboer, og selv om hun har null interesse for det jeg driver med, er hun ikke i tvil om at hun hører forskjell mellom både forsterkere og høyttalere. Og hun er slett ingen ekspert!

Det finnes utstyr som er dyrere, og det finnes kombinasjoner som er lydmessig enda bedre enn denne. Men da snakker vi langt høyere pris, og jeg kan garantere at de høyttalerne som låter bedre enn disse, er vesentlig større!

Alternativ nedskalering
Ønsker du færre bokser og en lavere totalpris, kan du kutte ut den integrerte Chapter Précis 250S og heller la Pioneer-receiveren bruke sin egen muskelkraft til alle høyttalerne. Da får du en mindre kraftig bassgjengivelse, og du vil oppleve at kontrastene mellom lavmælte og høylydte partier blir litt mindre. Lydbildet mister generelt noe oppløsning, og følelsen av tilstedeværelse er ikke helt den samme. Men bevare meg vel, det låter fremdeles meget bra! Du kan også velge i å blåse i den ekstra bassforsterkeren og digitalkonverteren og likevel sitte igjen med mye bedre lyd enn det meste du har hørt – spesielt i surround. Du sitter igjen med færre komponenter som fyller TV-benken – og du har dessuten spart 90 000 kroner!

Ønsker du 3D?
Ønsker du støtte for det nye 3D-Blu-ray-formatet, har ikke Pioneer-spilleren dette. Men det kommer en spiller med dette før jul, og den blir ikke noe dyrere. Jeg kan anbefale 3D-TV-skjermen VT20 fra Panasonic, som i 50 tommers størrelse koster rundt 20 000 kroner. Aller kulest er det med 65 tommer, men den koster omtrent det dobbelte.

Konklusjon
Surroundanlegget bestående av elektronikk fra Pioneer, Chapter og Gallo, samt høyttalere fra Gallos Reference-serie, er estetisk vakkert å se på (hvis man ser bort fra elektronikken), og det låter himmelsk både på film og musikk.
Siden anlegget ikke har ekstern subwoofer, er det enklere å få bassen til å fungere i rommet, og du slipper en ekstra snublefelle.
Anlegget er kjempedyrt – men verdt hver krone! Ønsker du å spare penger, kan du sløyfe Chapter-forsterkeren, bassforsterkeren og digitalkonverteren, eller i hvert fall vente til du har mer penger å rutte med. Men da må du også tåle at lyden blir vesentlig mindre spenstig og låter mindre finmasket – spesielt på musikk i stereo. Men så har du også spart 90 000 kroner, og likevel ha best lyd i nabolaget!
Pris ca 200 000 kr

pioneer.no
hegel.no
roundsound.com

Valg av kabler
Det er mye diskusjon angående kabler. Noen mener ulike kabler ikke gjør noen forskjell, andre står hardnakket på at dyrere kabler låter mye bedre enn billige.

Jeg er et sted imellom. Jeg er blant de som påstår hardnakket at det er forskjell mellom kabler. Jeg har vært igjennom nok blindetester til å vite det. Imidlertid er det ikke alltid de dyreste kablene fungerer best i enhver situasjon. Det er enklest å se kabler som et filter. Alle har de til felles at de forringer det elektriske musikksignalet noe på ferden. Det er hvor mye signalet forringes som avgjør kvaliteten, og måten det forringes på som bestemmer om kabelen passer bedre til ett produkt enn et annet.

Uten noe ønske om å gjenoppta kabeldiskusjonen (det er det kjedeligste jeg vet om), vil jeg bare si at det generelt er verdt å bruke litt penger på noen gode kabler når du først handler så dyrt anlegg som her. Hjemme har jeg selv Synergistic Research Alpha Quad høyttalerkabler (elektrisk skjermet) og Alpha sterling signalkabler mellom komponentene. Dette er ikke spesielt dyre kabler, men gjør jobben sin ganske bra.

Ellers kan jeg for eksempel anbefale å prøve noen av Monster Cables litt dyrere kabler, eller velg fra Kimber Kable, Transparent Audio, Nordost eller Van Den Hul. Det finnes et utall ulike kabelmerker. Shop ut ifra egen lommebok, men rundt 5000 kroner totalt bør være et minimum for et sammenlagt kabelbudsjett.

Lyd & Bilde mener

Oppløsning Dynamikk Plassbesparende Mange komponenter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top