TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

test: 6 trådløse ørepropper

Svette i pannen og musikk i ørene

Sport skal dyrkes med musikk i øregangene.

Av / 15.03.18 - 11:11
6 trådløse ørepropper

Ikke alle synes det er bare festlig å dra kroppen sin til det lokale treningsstudioet for å forbrenne kalorier. Heldigvis går tiden litt fortere, og det kan også motivere til å trene tyngre og med høyere intensitet når man har musikk i ørene.

Her foretrekker noen å ha på store hodetelefoner som dekker ørene, mens andre liker bedre de små øreproppene som sitter dypt i øregangen. Begge fås i trådløse utgaver, noe som gir større mobilitet under treningen.

Koker vi det ytterligere ned, er de små proppene dessuten det beste valget, alt etter hvor mye gass du gir på tredemøllen. Klokker som dekker hele øret, blir rett og slett for varme, og er heller ikke laget for å tåle den uunngåelige økte svetteproduksjonen.

Nettopp svetteproduksjon er en av de tingene som skiller treningsørepropper fra normale trådløse hodetelefoner. Et par laget spesielt for sport er selvfølgelig mer motstandsdyktig mot svette og skitt.

Heldigvis er markedet for trådløse treningspropper både stort og variert. Prisene svinger fra ca. 500 kr og opptil et par tusen. Vi har i testen forsøkt å treffe mellomsegmentet, da man etter vår mening kan få mest for pengene her. Før du springer ut og investerer, er det imidlertid et par ting du bør være oppmerksom på.

Annonse

6 trådløse ørepropper 1

Passformen

Det viktigste ved treningspropper er passformen. Fordi de skal brukes mens du er fysisk aktiv, må de bli sittende i ørene. Derfor er flere modeller utstyrt med bøyler som går rundt ørene, og flere har små silikonbøyler på selve proppene som setter seg i spenn inne i øret.

Det er samtidig viktig at proppene ikke sitter for langt og tett inne i øregangen. Selv om in-ear hodetelefoner generelt må ha en tett ”fit”, er det ikke alltid like behagelig når man trener. Her er det fortsatt en fordel å kunne høre hva som foregår i omgivelsene, spesielt hvis man har dem på når man løper ute i trafikken.

Lydkvaliteten

Det er imidlertid ikke nok at proppene sitter ordentlig fast. De må naturligvis også helst spille bra. Når vi går ned i pris, kan det bli et problem, og de forskjellige lydprofilene tiltaler kanskje ikke alle. Noen modeller har for eksempel en tyngre bass. Vil man bare ha satt et tempo, trenger en flatere lyd ikke nødvendigvis bety det store.

6 trådløse ørepropper 2
(Foto: Produsenten)

 

Bruk og ekstrafunksjoner

Neste punkt man bør vurdere, er betjeningen. Selv om de testede modellene er trådløse, er det fortsatt en ledning mellom høyre og venstre propp. På den sitter en kontrollenhet for å styre lydstyrke, slå av og på samt pause og skifte spor. Noen er ganske små og veier ikke så mye, mens andre er store og tunge.

Det er også verdt å se på potensielle ekstrafunksjoner. Noen modeller tilbyr tilpasning av lyden i en dedikert app, og noen har innebygget pulsmåler. Er det noe du har bruk for og er villig til å betale ekstra for? Og er det i det hele tatt verdt pengene?

Nytt er ikke nødvendigvis bedre!

Fordi det finnes uendelig mange trådløse ørepropper på markedet, er det ikke nødvendigvis noen fordel å kjøpe den nyeste modellen, hvis man er så heldig å finne en eldre på tilbud. Du kan derfor fint nøye deg med fjorårets modeller hvis du finner dem på tilbud.

Fitbit Flyer

Gjennomført TUNG bass

Fitbit Flyer overrasker positivt.

God passform og glimrende lyd med masse bass.
Ikke IPX-sertifisert, og prisen er litt høy.
Les hele testen

JBL Under Armour Sport Wireless Heart Rate

Sitter godt men låter dårlig

Det er vanskelig å rettferdiggjøre den høye prisen.

Passformen er utrolig god hvis man liker bøylen rundt øret. Det er smart med innebygget pulsmåler i øret.
Det åpne designet betyr at lyden er svært flat og uten så mye bass.
Les hele testen

Plantronics BackBeat FIT 305

Glimrende til prisen

BackBeat FIT 305 egner seg til alt annet enn løping.

De sitter stødig og behagelig i ørene. Lyden er godkjent.
Den innebygde fjernkontrollen er altfor stor og klumpete.
Les hele testen

Panasonic RP-BTS35

Panasonic er flyvende

De ser dumme ut, men sitter på plass og spiller helt fint.

Panasonics ørepropper spiller godt, og er behagelige å ha på.
Fjernkontrollen på ledningen er for billig, og knappene harde å trykke på.
Les hele testen

Jaybird Freedom 2

En verdig toer med godt grep

Jaybird har fått orden på passformen.

Lyden er god, de sitter godt i ørene, og den nye kabelstyringen i nakken er smart.
Løsningen med avtakbar batteripakke fungerer dårlig, og gjør fjernkontrollen altfor tung.
Les hele testen

Audio-Technica ATH-Sport 70BT

God lyd, dårlig passform

Audio-Technica bør holde seg borte fra sport.

Lyden er aldeles fremragende.
Proppene er merkelig stive og ubehagelige å ha på. Løsner for lett til tross for store bøyler rundt ørene.
Les hele testen
Mikael Hansen
(f.1982): Frilansjournalist i L&B Home. Mikael begynte som teknologijournalist i Gamereactor i 2006. Derfra gikk han til magasinet GEAR, der han også fikk bred erfaring foran kamera. En mastergrad senere kom han tilbake som journalist i Lyd & Bilde og senere som redaktør for TechRadar. Mikael skriver om alt fra PC-er til smartmobiler, smart home, lyd og gaming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyd & Bilde