TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: HP Spectre X360 4105no

Avslappet eleganse

HP har laget en superlekker laptop til de som er forelsket i en Macbook, men helst vil kjøpe en PC.

Av / 14.04.16 - 07:00
HP Spectre X360 4105no

Home mener

  • Ultraelegant ultrabook med flott 360-graders multitouch-skjerm. Lyden er – selvfølgelig – også helt i orden.
  • Bare i5-prosessor, 8 GB RAM og integrert standardgrafikk. Selv om dette er budsjettmodellen, er den dyr. Vanskelig å lese tastaturet.

Som gadget-tester er det lett å bli blasert. Med en konstant strøm av dingser til test må det etter hvert en del til for å imponere. Men et slikt produkt er HP Spectre X360. Den ser helt rålekker ut!

HP Spectre X360 er en 13,3” ultrabook som på mer enn en måte henvender seg til B&O segmentet. Dels fordi Bang & Olufsen har levert lyd til maskinen, og dels fordi den utstråler en diskré eleganse, som er så gjennomført at det nesten ikke er til å holde ut! Kabinettet, som er ultraslankt (1,6 cm på det tykkeste), er i frest aluminium, og heldekkende askegrått, unntatt de røykfargede kantene og hengslene, som er kobberfargede. Lekkert på en litt avslappet forretningsmessig måte.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Tastaturet er bakbelyst slik at man lett finner tastene i mørke. Til gjengjeld er det så godt som umulig å lese teksten på tastene under mer normale lysforhold, hvis det blir det minste gjenskinn på tastaturet. Hvis man ellers kan se hva man gjør, er skrivekomforten glimrende, selv om motstanden av gode grunner er kort. Touchpaden er usedvanlig stor og bred, og fungerer utmerket – når man først har vent seg til de spesielle dimensjonene.

 

Skjermen er klar, skarp og kontrastrik, med realistiske farger. Men den er imidlertid bare i Full HD-oppløsing på den testede maskinen. Til gjengjeld har den multitouch og 360 graders hengsler, slik at maskinen kan brukes som et nettbrett når tastaturet er brettet bort. Står det film på menyen, kan man sette maskinen «i bro», slik at skjermen får en behagelig betraktningsvinkel.

Annonse

 

Spesielt til filmunderholdning kan man glede seg over at lyden er levert av Bang & Olufsen. Vel, man får ikke noe som minner om BeoLab 90, og bass er det ikke plass til i det slanke kabinettet. Men de to innebygde høyttalerne gjør mer enn en hederlig jobb, og taleforståelsen er meget god.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Innmaten er mindre spektakulær enn designen: En dual-core Intel i5-prosessor på 2,3 GHz (av nyeste generasjon) med 8 GB RAM og integrert grafikk fra Intel er fullt tilstrekkelig til daglig arbeidsbruk for de fleste kontorrotter. Men grafiske designere og spillfugler bør se en annen vei. En 256 GB SSD gir utmerket plass til Windows 10 og programmer.

 

Den testede modellen er en av de billigste i serien. For en merpris på 4.000 kroner kan man få en utgave med Quad HD skjerm samt en i7-prosessor og dobbelt så stor SSD. Skal det være ekstra eksklusivt, kan man kjøpe Pro-versjoner av maskinene. Pro-modellene skiller seg fra de sivile utgavene ved å ha utvidet garanti, innebygget krypteringschip – og ved å koste nærmere det dobbelte.

 

Benchmark

3D Mark 15-testen avslører – ikke overraskende – at Spectre X360 på ingen måte er bygget til 3D-spill. En score på 646 er i den absolutt laveste kategorien, og plasserer maskinen blant de syv prosent mest langsomme i markedet. Når det gjelder 3D vel å merke.

 

Til vanlig bruk er ytelsen helt tilstrekkelig. Geekbench 3-testen, som spesielt viser prosessorytelsen, ga 2649 i single-core og 5472 i multi-core. Browsermark-testen ga et resultat på 5499, noe som faktisk er bedre enn mange på papiret raskere maskiner.

 

Samlet sett ligger HP Spectre X360 på nivå med lignende maskiner, for eksempel Acer Aspire S7. Og litt raskere enn konkurrenten Apple MacBook 12.

 

Med SSD i stedet for en tradisjonell harddisk, er oppstart av Windows og åpning av programmer en deilig, kort fornøyelse. Også selv om SSD-ene som er valgt, ikke er blant de raskeste. En dataoverførsel på 387 MB i sekundet er langt under for eksempel Microsoft Surface Pro 4 (613 MB/s), og milevidt bak Asus ROG G752 (999 MB/s).

 

I den krevende Peacekeeper batteritesten oppnådde X360 en tid på 4 timer og 12 minutter med fullt trykk på skjerm og prosessor, før batteriet ga tapt. Ved mer normal bruk er det nok til en full arbeidsdag, men man skal nok fortsatt være heldig for å nå opp på de 12,5 timer som HP oppgir.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Konklusjon

HP Spectre X360 er lekker som få, og vil vekke respekt når du tar den opp av vesken til et kundemøte. Her vil den være en sterk konkurrent til en Macbook – også på pris. Om den er verdt pengene, avhenger, som alltid, av behovet. Maskinen takler enkelt en hel dags arbeid med typiske kontorprogrammer, mail og nettsurfing. Og du vil fortsatt ha nok strøm til å se en film på veien hjem på toget eller flyet. Det er imidlertid billigere måter å få samme ytelse, så har du ikke bruk for touchskjerm, 360 graders hengsler og en slank luksusdesign, kan du lett spare 2.000–3.000 kroner ved å velge en mer ydmyk og litt tyngre modell. I ultrabook-maskinenes eksklusive verden er den imidlertid et svært godt kjøp.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mesh til det avanserte smarthjemmet

Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Lyd & Bilde