TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Fluid Audio F5

Aktivt høyttalerkupp

Vi har aldri hørt bedre høyttalere til prisen!

Av / 11.01.15 - 00:01
Fluid Audio F5

Lyd & Bilde mener

  • Fluid Audio F5 gir uforskammet god lyd for pengene. At forsterker er innebygd gjør dem til et kupp!
  • Det mangler litt oppløsning og luft i diskantområdet.

Gode høyttalere til 2.000 kroner vokser ikke på trær. Enda sjeldnere er det å finne aktive høyttalere til samme pris, hvor effektforsterkeren er innebygget i høyttaleren. I praksis betyr det at du kan koble musikkspilleren direkte til høyttalerne. For eksempel mobiltelefonen eller datamaskinen. Eller hva med et miksebord – for det er egentlig musikere og hobbylydteknikere Fluid Audio F5 er myntet på.

Diskantelementet og mellomtonebassen har hver sin forsterker, koblet direkte på høyttalerelementet (takket være aktivt delefilter). Dermed slipper man at delefilteret svelger dyrebar effekt, noe som gjør at man kan komme seg unna med færre watt, og samtidig oppleve mer trøkk og dynamikk.

 

FluidAudio_vs_M-Audio
Utseendemessig minner Fluid Audio F5 mye om sin konkurrent M-Audio BX5 D2. En forskjell er at F5 har brevsprekkformet bassport foran, samt lydnivåjustering foran i stedet for bak.

 

Minner om en konkurrent
Både størrelse og utseende minner om en annen rimelig høyttalermodell vi har testet, nemlig MX5 D2 fra M-Audio. Og det er ikke tilfeldig, for Fluid Audios grunnlegger Kevin Zuccaro utviklet høyttalere for M-Audio frem til 2011, deriblant også høyttalermodellen MX5.

Annonse

 

Lydkvalitet
Jeg lar meg straks begeistre over hvor problemfritt det er å lytte til F5. Bassområdet maskerer ikke for mellomtoneområdet, det er ingen ubehagelige svulster som grumser til lydbildet. I stedet er det både livlig og engasjerende.

Både sangstemmer, gitarer og bassinstrumenter kommer frem på en bra måte, og høyttalerne har godt grep om dynamikken. De kan faktisk spille ganske høyt i en vanlig stue, men enda viktigere er at de låter levende ved mer normalt lydnivå. De henger raskt med i svingene, liveopptak låter virkelig live, og jeg tror det jeg hører på.

Diskanten er ikke like luftig som med skikkelige hi-fi-høyttalere. F5 må eksempelvis se seg knust av de aktive Paradigm SHIFT A2 til 7.000 kroner pr. par, og man trenger ikke gå lenger opp i pris enn 2.000 kroner for å finne en passiv høyttaler med bedre oppløsning, i form av Tannoy Mercury V1i. Men da må du ha forsterker og kabler i tillegg, noe som mer enn dobler prisen.

 

FluidAudio_vs_M-Audio_bak
Fluid Audio F5 har flere innganger enn M-Audio BX5 D2, som mangler RCA.

 

 

F5 mot konkurrenten
La oss heller sammenligne F5 med nevnte M-Audio BX5 D2. De låter ikke helt forskjellig; de går begge greit ned i bassområdet, uten at noen av dem får med seg alle undertonene. De har begge en kjapp og nøytral bassgjengivelse, og de har begge bra attakk i mellomtonen, med en halvmørk klangkarakter. Det som skiller dem, er at M-Audio låter litt spisst og hardt i nedre diskantområde (rundt 2-4 kHz), som jeg etter hvert blir ganske lyttetrøtt av. Spesielt kvinnevokaler med mye sibilanter (s- og sj-lyder) kan bli påtrengende. Fluid Audio har temmet dette området, og er dermed mer behagelig å lytte til over tid.

 

FluidAudio_bak
Fluid Audio F5 har både XLR, jack og RCA inn.

 

 

Konklusjon
Fluid Audio F5 er en superbillig, aktiv høyttalermodell som fortjener å bli hørt. Den har bra dynamikk, ingen toneområder som stikker seg problematisk frem, og funker i det hele tatt usedvanlig bra på de fleste typer musikk. Det den mangler av oppløsning, tar den igjen på spilleglede. F5 er ikke undertegnedes favorittvalg til komplekse, klassiske musikkstykker, men det er heller ingen andre produkter til denne prisen. I det hele tatt er dette et priskupp, og spesielt perfekt for musikere og andre som har lyst til å lære seg å skru lyd på sine egne innspillinger.

 

 

Oppbygning

I likhet med M-Audio MX5 D2 har Fluid Audio F5 en 40 watts forsterker til mellomtonebassen og 30 watt til diskanten. På baksiden sitter kjølefinner som holder varmen borte fra elektronikken, og av tilkoblinger finner man balansert XLR og ditto TFS (også kjent som jack-inngang), og i motsetning til M-Audio-høyttalerne har F5 også en vanlig ubalansert RCA-inngang på baksiden.

Lydnivå justeres på fronten, praktisk når man skal justere lyden fra skrivebordet. Standardpunktet er -6dB, hvor spaken klikker seg på plass, slik at det er enkelt å sette begge høyttalere til samme lydnivå. Det er også her jeg foretrekker å ha den, da høyttaleren har litt for mye egenstøy i form av diskantsusing ved maksimalt lydnivå.

Nederst i front sitter en brevsprekkformet bassrefleksport. Port i front i stedet for bak gjør at bakveggen ikke påvirker bassresponsen fullt så mye, og gir dermed mer fleksibilitet med tanke på plassering.

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Lyd & Bilde