TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 5 trådløse aktive høyttalere

Den trådløse drømmen…

Trådløse høyttalere er den hotteste hi-fi trenden akkurat nå. Vi har testet 5 høyttalere om spiller trådløs musikk rett fra mobilen!

Av / 14.03.14 - 14:08
5 trådløse aktive høyttalere

Utvalget av trådløse høyttalere bare vokser og vokser. I januar besøkte vi CES-messen i Las Vegas hvor fremgangen innen trådløs lyd var en tydelig trend – selv innen det tradisjonelle hi-fi segmentet, som vanligvis har vært dominert av stasjonære musikkspillere, forsterkere og metervis med tykke kabler, tilbyr de nå enkle måter å spille musikk direkte fra mobil og nettbrett. De tradisjonelle høyttalerprodusentene har endelig oppdaget mulighetene de har til å kunne levere komplette lydprodukter.

Alle som har holdt i en mobiltelefon vet at trådløs lyd har sine svakheter. Lydkvaliteten varierer, og lyden kan i verste fall forsvinne. Slike problemer er uforenlig med god musikkgjengivelse. Nå er imidlertid teknikken i ferd med å bli moden. Forbedrede Bluetooth-standarder med aptX (støttes av de nyeste Android-mobilene fra Samsung, Sony og HTC), samt Airplay, Wi-Fi og DLNA er med på å gjøre den trådløse lydoverføringen mer stabil og pålitelig også i musikksammenheng.

Trådløst og trådløst, fru Blom…
For å ta det essensielle først: Ingen av høyttalerne vi omtaler denne gangen er fullstendig trådløse. Da måtte de i så fall være batteri- eller induksjonsdrevne og det ville blitt for komplisert og fordyrende. Derfor er alle trådløse hi-fi høyttalere avhengige av strømtilførsel, og du må fortsatt ha en strømkontakt i nærheten.

Selve signaltilførselen er derimot trådløs. Høyttalerne kan ta imot trådløse musikksignaler fra en rekke kilder, enten via det trådløse Wi-Fi nettverket eller direkte fra en mobil enhet via Bluetooth-standarden. I tillegg finnes det andre proprietære løsninger for trådløs overføring.

Fordeler og ulemper
Fordelen med ”trådløse” høyttalere er plasseringsvennligheten. Uten behov for en forsterker og lange høyttalerkabler står man friere til å sette høyttalerne hvor man vil, høyt eller lavt, i hylle eller skap, uten å bekymre seg for å trekke ledninger på kryss og tvers.

Annonse

En annen fordel med aktive høyttalere er lydkvaliteten. Siden høyttalerelementer, kabinett og forsterkere kan nøyaktig tilpasses hverandre, oppnår de meget presis lydkvalitet, med potensiale til å overgå tilsvarende høyttalere uten innebygd elektronikk. En god fullaktiv høyttaler kan derfor ha bedre lydmessige forutsetninger enn en passiv høyttaler, selv når sistnevnte kobles til en meget kostbar forsterker. Husk å ta dette med i regnestykket når du sammenligner prisene på aktive og passive høyttalere!

Alt er imidlertid ikke bare hell og lykke. De innebygde forsterkerne krever som nevnt strøm, og i noen tilfeller må lyden også sendes via ledning fra den ene høyttaleren til den andre (såkalt master/slave prinsipp). Derfor kan man i noen tilfeller faktisk ende opp med FLERE ledninger enn man måtte med tradisjonelle høyttalere. Derfor er det viktig å vurdere høyttalernes bruksområde og hvor de primært skal plasseres før man gjør det endelige valget.

Testen
I denne testen har vi tatt for oss fem av de nyeste trådløse høyttalerkonstruksjonene på markedet. Alle har til felles at de tilbyr en form for trådløs musikkavspilling, men ingen er helt like når det kommer til teknikk og utførelse. Prisene varierer også kraftig, fra 5.000 kroner og helt opp til 20.000 kroner. Vi har sett nærmere på forskjellene innen teknikk, brukervennlighet og lydkvalitet slik at du selv kan vurdere hvilken løsning som passer best til ditt behov og budsjett.

Bang & Olufsen Beolab 17

Trådløs drømmelyd

Glem alt om Bluetooth og vanlig Wi-Fi – Bang & Olufsens nye trådløse høyttalere kan spille av musikk med opptil 24 bits lydkvalitet – helt uten høyttalerkabler!

Bang & Olufsen Beolab 17 har et lekkert utseende i børstet aluminium, med høyverdig elektronikk og kraftige forsterkere internt. Lydgjengivelsen er dynamisk, ren og spenstig med en solid porsjon musikalitet. Høykvalitets trådløs lydoverføring gjør at du kan sløyfe høyttalerkablene nesten helt uten ulemper.
Som vanlig for Bang & Olufsen må man regne med stive kostnader. I tillegg til summen for høyttalerne kreves dessuten en del ekstrautstyr i form av ekstern sender eller TV fra Bang & Olufsen for å fungere.
Les hele testen

Audiovector Ki1S Discreet

Diskré hi-fi anno 2014?

Audiovectors nye Ki1S Discreet er ikke helt som andre aktive høyttalere: Her sendes lyden gjennom digitale høyttalerkabler!

De små Audiovector-høyttalerne låter vesentlig større enn de ser ut. De låter slik ekte hi-fi høyttalere skal, med et stort og åpent lydbilde som avdekker imponerende mange musikalske detaljer. Ki1 Super Discreet gjengir rett og slett mer musikk og mindre forvrengning enn mange av konkurrentene i testen, og er et seriøst alternativ til vanlige stereohøyttalere.
Lydkvaliteten er høy, men det samme er prisen. Med doble høyttalerkabler og felles strømforsyning kan det også diskuteres hvor ”trådløse” Audiovector høyttalerne egentlig er: Dette er først og fremst aktive høyttalere som også har mulighet for Bluetooth-avspilling.
Les hele testen

KEF X300A Wireless

Sjefen på skrivebordet

KEF X300A er en av våre favoritter innen aktive høyttalere. Nå er den også blitt trådløs, og forventningene til X300A Wireless er selvfølgelig høye!

KEF X300A Wireless passer midt i blinken for deg som vil ha en vellydende ”studiomonitor” til PC-en din, og samtidig kunne spille av musikk fra trådløse lydkilder. X300A låter veldig spenstig og dynamisk: Takket være KEFs spesielle koaksialelement spres all lyden ut fra et og samme punkt, og gjør lydgjengivelsen svært fokusert og presis.
Uten tradisjonelle analog- og digitalinnganger er det vanskelig å bruke X300A sammen med lydkilder som TV eller CD-spiller.
Les hele testen

Dali Kubik Free/Xtra

Lady in red

Med stoffkledde sidevegger og fleksible tilkoblingsmuligheter er Dali-høyttalerne et spennende valg for den interiørbevisste musikkelsker.

De kompakte Dali-høyttalerne er definitivt stilige å se på i sine mange fargevalg. Man kan starte med en høyttaler og bygge ut til stereo senere. Byggekvaliteten er høy, og fullaktiv drift med firekanals forsterker og elektronisk delefilter sørger for meget presis lydgjengivelse. Til tross for kompakte mål kan Daliene spille høyt og rent, nok til å fylle stua med ren og klar stereolyd.
Selv om høyttalerne er fullaktive må man trekke en høyttalerkabel mellom dem for å oppnå stereolyd, så kun den ene høyttaleren er trådløs i praksis. Bassen går ikke kjempedypt, men det går an å bygge ut med separat subwoofer. Den trådløse tilkoblingen er begrenset til Bluetooth – her har man altså ingen Wi-Fi eller Airplay muligheter.
Les hele testen

System Audio Saxo 1 Active

Rimelig og vellydende

System Audios første aktive høyttaler er basert på deres populære budsjettmodell Saxo 1. Med lav pris og høy ytelse er dette et hyggelig bekjentskap!

Saxo 1 active leverer meget overbevisende lydkvalitet, med fyldig mellomtone, distinkte overtoner og en frisk bassgjengivelse man lett kan trampe takten til. Høyttalerne er enkle å koble opp og ta i bruk både trådløst og med ledning. Sist men ikke minst er høyttalerne meget gunstig priset.
Noen kostnadsbesparelser må det nødvendigvis være: Lydkvaliteten er ikke like presis som dyrere, fullaktive høyttalere, og den dypeste bassen glimrer med sitt fravær.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lyd & Bilde