Japanske Epson er en av verdens største projektorprodusenter, og leverer mange avanserte modeller til både proff, data og hjemmekinobruk. Den nye EH-TW6600 modellen befinner seg midt i segmentet rett under toppmodellene. Dette er i utgangspunktet en hakket dyrere projektor enn Optoma og BenQ, og det synes. EH-TW6600 har et større, tyngre kabinett med mer tillitvekkende byggekvalitet.
Brukervennlighet og finesser.
EH-TW6600 bærer preg av litt mer gjennomtenkte og påkostede løsninger enn de to taiwanske konkurrentene. Blant annet har den både horisontal og vertikal linsejustering (lens shift). I tillegg er justeringen meget fleksibel med over 2 bildehøyder vertikalt og ca ¼ sideveis justering. Epson har også to interaktive linser som justerer zoom og fokus individuelt, slik at man beholder fokuspunktet selv når man justerer zoom. Ulempen er at den manuelle fokusen er ekstremt følsom. Du må beregne litt innsats (helst med hjelp fra en kamerat) for å justere skarpt fokus, men sitter det, så sitter det.
Bildekvalitet
Epson er en LCD-basert projektor, der tre (rød, grønn, og blå) LCD-paneler gjennomlyses for å gi bilde. Dette gir den både styrker og svakheter i forhold til DLP-baserte projektorer som BenQ og Optoma. En av fordelene er at man slipper ”regnbueeffekten” av DLP fargehjulet som noen mennesker finner sjenerende å se på. Utfordringen er dårligere svartnivå, fordi LCD-panelet hele tiden må gjennomlyses for å vise bilder.
Epson har heldigvis gjort hva de kan for å fintrimme og optimalisere LCD-teknikken i EH-TW6600. Den kommer med dynamisk lysåpning (iris) som justerer lysutslippet i samsvar med bildeinnholdet, og kan på den måten bevare svartnivået i mørke scener. Selv om Epson har litt gråere svart en DLP-konkurrentene når vi sammenligner stillbilder, er forskjellen mindre med bevegelige bilder i praksis.
EH-TW6600 viser seg som en meget effektiv lyskanon. Selv med projektorlampen i laveste øko-modus gir den betraktelig mer lysstyrke enn de to andre, og da med vesentlig lavere viftestøy! Bare det alene gjør den verdt den lille prisforskjellen etter vår mening. Den formidable lysstyrken gir også bedre dynamikk og kontrast, noe testbildene våre bærer preg av. Linjespill i treverk kommer mer tydelig frem. Epler og appelsiner ser ”rundere” og mer tredimensjonale ut som følge av den økte kontrastgraden. Epson gir rett og slett et litt saftigere, blankere bilde med bedre dybdeskarphet. Bildet oppleves også litt roligere å se på, uten støytendensene vi noterte hos BenQ.
Litt malurt i begeret er det: Testeksemplaret vi mottok har et rødskjær i form av en rød, vertikal stripe i venstre ytterkant av bildet. Dette kan karakteriseres som en produksjonsfeil/svakhet ved LCD panelet som kan bli verre over tid. Løsningen kan være å overskyte bildet litt, slik at stripen faller utenfor lerretsrammen, men det er jo ikke ideelt.
Kalibrering av Epson EH-TW6600
I likhet med toppmodellen EH-TW7200 har Epson stukket noen kjepper i hjulet for oss som ønsker å kalibrere EH-TW6600. Menyen er nemlig plassert i midten av bildet, akkurat der vi vanligvis sikter lysmåleren vår. Og den lar seg ikke flytte.
Man skulle kanskje forvente at ”Cinema” modus ville være det beste utgangspunktet for film, men dette er umulig å kalibrere opp til 2.2 gamma for korrekt filmtitting i dempet belysning, da det klipper signalet ved 90-100% lysstyrke. Vi må over på Natural-modusen for å få kalibrert en riktig gamma.
Målt før kalibrering er fargene langt fra lineære. Det veksler mellom for lite blått, for mye blått og så videre, i forhold til lysstyrken. Grafene våre får en hengekurveform, og dette er typisk for LCD-projektorer sammenlignet med DLP-projektorer. Sistnevnte er som regel veldig lineære.
Epson har til gjengjeld gode innstillingsmuligheter, med en minnefunksjon der man kan lagre inntil 10 forskjellige brukermodus med kalibrerte innstillinger, som kan gis ulike titler. Etter kalibrering oppnådde vi et bilde med god nøytralitet.
Totalt sett er det Epson som gir den beste bildekvaliteten i form av best kontrast og generell bildebehandling, men en projektor med rød stripe i bildet burde ikke forlatt fabrikken etter vår mening.
Her kan du se vår kalibreringsrapport for Epson EH-TW6600 (PDF).
Konklusjon
Projektoren fra Epson koster et par tusenlapper ekstra i forhold til konkurrentene, men testen levner ingen tvil om at det kan være en god investering. Her må selv BenQ, som tok et merkbart steg opp fra Optoma, se seg slått når det gjelder skarphet og dybdefølelse. Når man kombinerer dette med bedre optikk og kasteavstand, er det ingen tvil om at EH-TW6600 er den mest fleksible projektoren av de tre. Man bør likevel forsikre seg om at bildet ikke har noen synlige kvalitetsproblemer, slik som den sjenerende røde stripen vi erfarte med vårt testeksemplar.
Også i denne testen:
Optoma HD50
Kompakt lyskanon
Fra Optoma kommer en liten, men effektiv kinoprojektor med massevis av lysstyrke.
BENQ 1400
Stort potensial
DLP-projektoren fra BenQ er i stand til å gi glitrende god bildekvalitet, men ikke før man har kalibrert den grundig.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser