Elac er en produsent som bestandig har imponert oss, men likevel aldri nådd helt til topps i våre sammenligningstester. Forklaringen på det kan være at de tyske høyttalerne har vært litt anonyme og manglet litt av imponatorfaktorene fra et par Klipsch, B&W eller Dali. De har alltid vært svært presise og klangnøytrale, men i selskap med andre høyttalere som roper høyere og har imponerende enkelt-egenskaper, kan Elacs velbalanserte lyd oppleves som forsiktig og – tør jeg si det – litt kjedelig.
Likevel kommer vi stadig tilbake til dette høyttalermerket, som er en klar representant for tysk byggekvalitet. Elac-høyttalerne har alltid hatt en imponerende utførelse og elementbestykning som virker svært påkostet i forhold til prislappen.
Elac FS257 er den siste modellen fra produsenten. Den startet livet som en spesialutgave til en tysk forhandler som ønsket seg en Elac-høyttaler med en litt sprekere og mer livlig lydsignatur. Denne beskrivelsen hørtes lovende ut syntes vi, og kort tid etter var et par på vei med Kiel-fergen over til oss…
FS257
Nesten alle Elac-høyttalere er bygget rundt den berømte JET-diskanten. Den ligner til forveksling en bånddiskant, men består i realiteten av en syltynn metallfolie som er foldet sammen mange ganger. Denne metoden gir et langt større membranareal enn en vanlig domediskant, med høyere følsomhet som resultat. Rett bak metallfolien et akustisk dempemateriale etterfulgt av en svært effektiv neodymmagnet. Den svært lette membranen og det kraftige magnetfeltet gjør Elac-diskanten i stand til å gjengi frekvenser opp til 50 kHz med svært lav forvrengning.
Mellomtone og bass besørges av to 5,25” elementer, også disse av Elacs eget fabrikat. I stedet for en tradisjonell glatt overflate er konen bygd opp i et diamantmønster. Dette gir en ekstra stiv kon som er mindre utsatt for oppbrytninger enn tradisjonelle elementer.
FS257 er med sine drøyt 100 cm en meget kompakt gulvhøyttaler med en slank fremtreden, og den tar ikke særlig større plass enn et par kompakthøyttalere på stativ. Kabinettet leveres i høyglanslakkert svart eller hvit, og man skjønner at det er forskjell på lakk når man tar et par FS257 i nærmere åsyn. De har en finish som gir mange high-end høyttalere grunn til misunnelse. Den svarte finishen er imidlertid svært utsatt for fingermerker, så det følger med både hansker og pusseklut i esken.
Ekstrem åpenhet
Personlig har jeg aldri vært spesielt fan
av verken bånd eller foliediskanter, da jeg synes de ofte har en tendens til å tiltrekke seg for mye oppmerksomhet. Det blir lett for mye ”glitter og stas” over lyden, og spesielt på studioopptak kan det bli for mye av det lyse.
Men etter å ha hørt hva Elac får til i toppen av frekvensområdet, må jeg innrømme at de gjør fordommene mine til skamme. JET-diskanten klinger behagelig i ørene, og den er ekstremt åpen, luftig og rask. Hør bare på Jarle Bernhofts liveopptak av ”Cmon Talk”, hvor høyttalerne følger de raske toneskiftene lynraskt, uten farging eller etterheng, og gjengir Jarles karakteristiske sangstemme på et glatt og særdeles dynamisk vis. Samtidig er lyden så ren og uforvrengt at man blir fristet til å skru opp lyden skikkelig høyt, og de relativt små høyttalerne er faktisk i stand til å gi skikkelig live-feeling i stua.
Lyden er veldig nøytral, i ordets mest positive forstand. Selv om FS257 gjør veldig lite med lyden som ikke er der fra før, blir den ikke for slank, for korrekt eller kjedelig. Her er det nok varme i mellomtonen og fylde i bassen til at alle typer musikk fungerer svært bra. Faktisk opplever vi dem som ganske sprelske og livlige sammenlignet med tidligere modeller, som de store FS249 vi testet for et par år siden.
Dette er bedre enn forventet, tenker jeg – men hva med heavy metal? Melodiøs metal som Iron Maiden og Dream Theater er det få ”hi-fi” høyttalere som takler på en bra måte. Energiske trommer og gitarriff resulterer som regel i en hard og spiss lyd som selv ikke en halvdøv rocker orker å høre på særlig lenge. Men selv her klarer Elac FS257 seg overraskende bra, uten å bli for aggressiv og slank på rockelåtene. Mangelen på farging og underholdnings ”pukkel” i bassen gjør riktignok at man mister litt av råskapen fra mer rendyrkede rockehøyttalere, som et par Klipsch RF82 eller JBL LS80, men det er ingen tvil om at FS257 er den mest korrekte i lengden.
Elac FS257 er derimot en soleklar utfordrer til klassens beste allrounder, som Vienna Mozart Grand og Bowers & Wilkins CM9, og både på elektronika, klassisk musikk så vel som akustisk er de rett og slett de beste jeg har hørt i prisklassen. Oppløsningsevnen er svært god, og det er plass til veldig mye informasjon i lydbildet uten at lyden blir grøtete. Det kommer godt med når man lytter til komplekse og dynamiske musikkstykker som Holsts Planetene. De gjengir en stor mengde informasjon som man ikke uten videre får høre med andre høyttalere, men den presenteres på kontrollert vis uten å bli for lys eller masete.
Imponerende bass
Styrkene ligger ikke bare i toppen av frekvensområdet – også bassen fra FS257 er svært potent, tight og detaljert. I min stue på 25 kvadratmeter maktet de å gjengi rikelig med bass helt ned til 35 Hz, med en jevn frekvensgang og uten den typiske pukkelen rundt 50-60 Hz som mange høyttalere av denne størrelsen preges av. FS257 overgår for eksempel de ellers glimrende Vienna Mozart Grand både når det gjelder dybde, trøkk og kontroll i bassområdet.
Selv på lydspor med utfordrende dypbass kan de spille meget høyt og rent – her er mer krutt enn man skulle forvente av en relativt kompakt gulvhøyttaler med bare to 6 tommers basser! Selv der mange høyttalere går over i kompresjon, fortsetter Elacene å låte like klart. Min teori er at dette må skyldes svært god kvalitet på høyttalerelementene, og ikke minst JET-diskanten som tåler et høyere lydnivå før de vrenger lyden.
Konklusjon
Elac FS257 har den typen lyd som imponerer fra første sekund. Uavhengig av smaksforskjeller får man her en lydgjengivelse som ligger kvalitetsmessig over hva mange av konkurrentene i prisklassen presterer. Lyden er gnistrende klar med en detaljrikdom som overgår mainstream-høyttalere. Det rare er at den krystallklare lyden ikke blir hard, spiss eller masete slik vi er vant til fra for ivrige diskanter.
Med sitt ubønnhørlige fokus og avslørende lydkarakter er ikke dette høyttaleren for alle, men alle som vurderer et par høyttalere i denne prisklassen og et godt stykke over fortjener å høre hva Elac FS257 er i stand til. Hadde jeg ikke akkurat ”dratt kortet” på et par andre høyttalere hadde jeg sterkt vurdert et par 257 i bursdagsgave til meg selv!
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser