Egentlig er det ikke noe nytt i begrepet fullformat. Som forteller om størrelsen bildeflaten på bildebrikken har. Kameraer med like store bildebrikker som gamle dagers 135-film med småbildeformat – 24 x 36 mm – har eksistert lenge. Men de har vært svære, tunge, dyre og utenfor rekkevidde for de fleste entusiastiske fotoamatører. Fullformatkameraer har vært forbeholdt proffene.
Til nå
Canon skal få æren for å ha vært først med å krympe de store proffkameraene til normal størrelse, med den første EOS 5D, som kom i 2007. Nå tar de et stort skritt videre med EOS 6D, som er den hittil minste og letteste speilrefleksen med fullformat CMOS bildebrikke. Fysisk er den nesten identisk med EOS 60D, som bruker en mindre 18 megapiksler bildebrikke i APS-C-format. Men her får man GPS-logging og trådløs overføring av bilder via wi-fi, integrert i kameraet. Skal det bli mindre enn dette med fullformat, må det bli et Sony RX1 (se test i denne utgaven), eller rammesøkerkameraet Leica M9 (se testen på lydogbilde.no).
Fordelen med fullformat bildebrikke, er at objektivets foreskrevne bildevinkel ikke endrer seg på et EOS 6D. En 24mm vidvinkel endrer ikke bildevinkel tilsvarende 38mm brennvidde. Som den gjør på en EOS 60D. Dessuten er det lettere å beholde smal skarphetsdybde på et objektiv med god lysstyrke, hvor bildeflaten ikke beskjæres, grunnet brennviddeforlegningen mindre bildebrikker gir.
Nedskalert
EOS 6D kan betraktes som en nedskalert utgave av EOS 5D mk III. Et av de beste kameraene vi har testet. Så 6D har mye å leve opp til. Det skal også slåss om markedsandeler med Nikons nye D600. Også det med fullformat CMOS-bildebrikke. Med 24 mot 6Ds 20 megapiksler, vel og merke. Bildebrikken er av samme type, men ikke identisk med den 22 Mp CMOS-brikken Canon bruker i EOS 5D Mk III. Men EOS 6D har flere enklere tekniske løsninger enn sin påkostede storebror. Blant annet er autofokusen enklere, med 11 fokuspunkter mot femmerens 61, skjermen er litt mindre, men oppløsningen er det samme, og søkeren dekker 97 mot 100 prosent av bildeflaten. Raskeste lukkertid er her 1/4000s, og skuddhastigheten er nede i 4,5 bilder/s.
Full HD-video
Men som nevnt har 6D innebygget GPS og wi-fi. Noe som er ekstrautstyr både på EOS 5D mk III og D600. Canon har lenge hatt et fokus på HD-video, og 6D deler egenskaper med 5D mk III. Altså full 1080 HD-video i 30, 25 eller 24 bilder i sekundet, og støtte for intra-frame video, som brukes i proffverdenen.
Bildekvalitet
Med så mange gener fra storebror 5D mk III, er det ikke det minste rart at bildekvaliteten er strøken. Canon-kameraet stiller definitivt i samme klasse som rivalen Nikon D600, men noen små forskjeller er det. Og da mener jeg ikke detaljoppløsningen, som i praksis bare er marginalt bedre på D600, men hvordan de to kameraene prosesserer bildefilene ulikt.
Det skiller lite mellom råfilene, men D600 gir litt bedre grunnskarphet på jpeg-filer, enn 6D, gjør. Og D600 er også bedre på støydemping på høye ISO-verdier, men ikke så mye at det bør være avgjørende. Kameraet ble testet med Canons velprøvde 24-105mm IS USM zoom, og den nye 24-70mm f2.8L II USM, til heftige 20.000 kr. Sammen med 6D er det en knallfin om enn kostbar kombinasjon, hvor hvitbalanse, lysmåling og fargegjengivelse, er helt i toppklasse.
Det skiller lite mellom 6D og 5D mk III også på bildestøy. Her kan du fint skyte i lite lys opp til 25600 ISO uten å bekymre deg nevneverdig for sjenerende korn- eller fargestøy, som ikke kan dempes i etterbehandlingen. Beveger du deg videre oppover, blir støyen fremtredende og til slutt sjenerende. For de fleste er bildedynamikk og fargegjengivelse viktigere. Her svikter aldri 6D-en. Man skal være uvanlig gretten for å kritisere toneomfanget på hudtoner, fargegjengivelsen fra blader, blomster eller gjenstander, for kameraet gjør en fremragende jobb også her. Detaljskarpheten ligger kanskje et syltynt hakk bak EOS 5D mk III og D600, men ikke nok å ha betydning. Bildekvaliteten sitter som ei kule i våt betong. Det er flisespikkeri å kritisere den tekniske kvaliteten fra EOS 6D. Det blir ikke mye bedre enn dette.
Ikke kun for proffer
Noe er det alltids å trekke for. Autofokusen er riktignok presis, også i lite lys, men den henger ikke med på kjappe bevegelser. Skuddtakten er bra, men ikke akkurat i action-klassen, og EOS 6D er bedre egnet for proffer og amatører som stiller store krav til bildekvaliteten. For der leverer kameraet til gull. Den store bildebrikken ligger ikke noe etter kvaliteten det dyrere EOS 5D mk III leverer, og med GPS og wi-fi innebygget, er dette et perfekt kamera for alle som bruker en iPad til å vise, eller laste opp bilder fra. Videokvaliteten holder høy klasse, og for de som ikke trenger hodetelefonutgang, er det et godt egnet videokamera også.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser