Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Canon EF-M 11-22mm f4,0-5,6 IS STM

Rimelig vidvinkelzoom til Canons minste

Den rimelige zoomen er nesten grunn nok til å kjøpe Canons minste systemkamera.

Skrevet av / 31.01.14 - 11:28
Canon EF-M 11-22mm f4,0-5,6 IS STM
Lasse Svendsen

Den gjør det i hvert fall mer attraktivt å vurdere Canon EOS M. Som er Canons første og hittil eneste kompakte systemkamera. Av samme type som et Sony NEX eller Olympus PEN. Men utvalget av optikk er ikke stort. Da kameraet ble lansert slapp Canon bare to objektiver. En normalzoom med god optisk ytelse, og en 22mm vidvinkel.

Det finnes en objektivadapter til kameraet, slik at man kan velge i Canons enorme utvalg av speilrefleksobjektiver. Så helt håpløst kan vi ikke si at utvalget til M er.

Men ingen av dem er så kompakte som EF-M 11-22mm. En solid bygget vidvinkelzoom til landskap og reise, med moderat lysstyrke på f4-5,6, og med optisk bildestabilisator. Den er av teleskoptypen, som man må trykke på en knapp for å ekspandere.

Canon-EOS-M-EF-M-18-55mm

Med bildevinkel tilsvarende 18 til 35mm, dekker Canon-zoomen et meget anvendelig zoomområde. Som er godt egnet til landskap og reisefotografering, for eksempel. Det største ankepunktet med Canon M, var en uvanlig treg og upresis autofokus. Det er rettet senere i en oppdatering av kameraets fastvare, og vi benyttet den siste versjonen i vår test med M og 11-22mm. Noe som ga merkbart bedre fokushastighet og presisjon. Objektivet har Canons lydløse STM-motor, slik at du trygt kan bruke autofokus også under filming. Uten at motorstøy skjemmer lyden på opptaket.

Canon EF-M 11mm fortegning

Regn med relativt mye lysstap i hjørner (vignettering] og markert tønneformet fortegning, på 11mm og full lysåpning. Velg blender f5,6 i stedet, og vignetteringen avtar betydelig. Samtidig blir også skarpheten bedre i hjørnene. Men fortegningen blir ikke borte. Ikke på 14mm heller, men her er den ikke så markert at det betyr noe. Vignetteringen er moderat på 14mm, og skarpheten i hjørnene øker når man blender fra f4,5 til f5,6. På 22mm er det knapt synlig fortegning og naturlig nok mye mindre vignettering.

Sammenlignet med bildeeksemplet øverst, er linjefortegningen marginal på 22mm brennvidde.
Sammenlignet med bildeeksemplet øverst, er linjefortegningen marginal på 22mm brennvidde.

Også her er skarpheten best, og på sitt jevneste over bildeflaten, fra f5,6 til f11.

Den optiske ytelsen er meget god for en så rimelig vidvinkelzoom. Det er marginalt med fargebrytning og diffraksjonen er god kontrollert. Hvilket betyr at den lille Canon-zoomen er en praktisk og god tilvekst til Canon M-brukeres utstyrsbag. Det eneste den mangler, er en solblender.

Lyd & Bilde mener

Liten, lett og praktisk vidvinkelzoom med god optisk ytelse. Prisen gjør den til et enkelt valg for Canon EOS M-brukere, som får et meget fint allroundobjektiv med skikkelig bred bildevinkel. Markert tønneformet fortegning og lysstap i hjørner, på 11mm vidvinkel, og solblender er ekstrautstyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

Lyd & Bilde
Scroll to Top