Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Bang & Olufsen Beovision Avant 55 4K TV

Drømme-TV

Bang & Olufsens nye 4K-TV har det meste man kan ønske seg.

Skrevet av / 24.10.14 - 04:00
Bang & Olufsen Beovision Avant 55 4K TV
Audun Hage

Bang & Olufsen lager ikke billige TV-monitorer. Deres motto er å levere en komplett TV-opplevelse, hvor bilde, lyd, design og brukervennlighet lever i perfekt symbiose – ”all inclusive”. Siste skudd på treet, Beovision Avant 55, er et godt eksempel på akkurat det.

Et trykk på den lekre aluminiumsfjernkontrollen, og den motoriserte sokkelen dreier TV-en ut fra veggen, og peker den i retningen man sitter. Samtidig senker de innebygde høyttalerne seg ned fra baksiden. I det sceneteppet går opp for bildet, tilpasser TV-en seg automatisk til lysforholdene i rommet, og hva du ser på. Til og med lyden finjusteres etter akustikken i rommet. TV-en kan dessuten leveres ferdig montert, så her er det bare å lene seg tilbake og la andre gjøre jobben. Som med andre typer ”all inclusive” er billettprisen høy, men når man vet hvilke fallgruver som finnes i TV-verdenen – dårlig lyd, unaturlige bilder og mangelfull brukervennlighet – så er det ikke så vanskelig å forstå at noen tar seg råd til å handle TV på denne måten.

Beovision Avant
Beovision Avant er Bang & Olufsens første TV som støtter det nye 4K bildeformatet. Den  har fire ganger så høy oppløsning som en vanlig 55-tommers HDTV! Likevel har B&O lykkes i å lage Avant 55 rimeligere enn storebroren Beovision 11, ved hjelp av en litt enklere konstruksjon. Der Beovision 11 består av en massiv glassplate innrammet i aluminium, har Avant kun en tynn ramme rundt bildepanelet. Dette gir Avant en betydelig slankere fremtoning forfra, som ikke skiller seg like markant fra andre TV-produsenter, som det Beovision 11 gjorde da den ble lansert.

Bang & Olufsen er kjent for å ta lydgjengivelsen på sine TV-er seriøst, faktisk så mye at lydingeniørene spøkefullt kaller dem ”høyttalere med innebygd TV”! På Avant er ikke høyttalerne lenger en integrert del av bilderammen, men senkes først ned når man skrur på TV-en.

Motorisert sokkel
Massive sokler i aluminium er noe av et varemerke for B&O, som har gjort påkostede motoriserte løsninger til sin spesialitet. (Sjekk bare prisen på gulvstand til plasmaskjermen Beovision 4-85!) Tradisjonen tro kan også Beovision Avant bestilles med tre ulike festeanordninger for gulv, bord og veggmontering. Vårt testeksemplar kom med den motoriserte gulvsokkelen, som fikk mye oppmerksomhet da Avant hadde verdenspremiere: Den avanserte sokkelen har to motorer som roterer sokkel og stang rundt hver sin akse, og gjør at TV-en kan vinkles i hvilken som helst retning, selv når den i utgangspunktet står tett inntil veggen. Du kan lagre ulike startposisjoner (for eksempel Stue, Kjøkken og Terrasse) for å vinkle skjermen dit du sitter. I tillegg til å være praktisk, bidrar sokkelen til å gi TV-en et meget eksklusivt inntrykk: Den glir sømløst og lydløst i den retningen man ønsker, og både byggekvaliteten og den tekniske utførelsen er utrolig lekker. Og det skulle jo bare mangle: Sokkelen er tilleggsutstyr og koster i overkant av 10.000 kroner. Beovision Avant mangler for øvrig monteringshull med VESA-standard, så du er begrenset til B&Os egne braketter.

BViAV-14SK-AMe13

Brukervennlighet og finesser
Når det gjelder tilkoblingsmuligheter er Beovision Avant mer velutrustet enn de fleste TV-er vi har testet. Med hele 6 HDMI-innganger er det rikelig plass for å koble eksterne AV-kilder til TV-en, som alle kan fjernstyres med Beo-fjernkontrollen. I tillegg finnes det innebygd TV-mottaker for både bakkenett, kabel og satellitt. Som seg hør og bør for en B&O TV har den også innebygd surround-dekoder med ekstra høyttalerutganger for alle kanaler, inkludert en trådløs WiSA-sender for å kunne kommunisere med produsentens egne trådløse høyttalere. Tanken er at TV-en skal kunne fungere som hjernen i et større lydsystem.

I menysystemet til B&O er det lite nytt å spore. Det ser veldig konservativt ut med hvit tekst på svart bakgrunn, og kanskje ikke like ”sexy” som de lekre grafiske brukergrensesnittene som for eksempel LG tilbyr. På den annen side er det jo ikke meningen at menysystemet skal ta oppmerksomheten fra selve TV-underholdningen.

Bang & Olufsen virker derimot ikke å ha gjort seg spesielt flid med smart TV biten. Plattformen er basert på Philips sin åpne plattform, den noe tilårskomne Smart TV Alliance, og virker ikke særlig godt oppdatert. Bang & Olufsen går langt i å heller anbefale en Apple TV mediespiller, som man kan styre direkte med fjernkontrollen. B&O har nok innsett at de ikke kan konkurrere med de største på smartfinesser, men da hadde det kanskje vært like greit å droppe de innebygde appene til fordel for noe annet?

BeoRemote One lav oppl
I anledning testen fikk vi også stiftet bekjentskap med den nye fjernkontrollen BeoRemote 1. En intelligent slank og lekker fjernkontroll som er utformet i aluminium, og ligger betydelig lettere og bedre i hånden enn forgjengeren Beo4.

Bildekvalitet
Så til det viktigste, nemlig bildet. Hvordan oppleves bildekvaliteten i praksis? Faktum er at Beovision Avant gjør en svært god jobb med alle typer bildeinnhold, fra SD til HD og 4K. En 4K TV må forventes å fungere bra med vanlig SD og HD-materiale i lang tid fremover, og derfor er det gledelig at B&O ser ut til å ha gjort en grundig jobb også her. Spesielt oppskaleringen av Blu-ray fra Full HD til 4K fungerer imponerende godt, og gir klar gevinst i form av økt opplevelse av skarphet, sammenlignet med en tilsvarende 55” HDTV. HD-sendinger fra intern eller eksterne TV-mottakere fungerer også bra, med svært lite støy eller andre problemer.

Tradisjonen tro kommer Beovision Avant med meget nøyaktig kalibrerte bildeinnstillinger. B&O legger her spesiell vekt på sin egen ”adaptive” autoinnstilling, som kombinert med en lyssensor på toppen skal gi optimale bilder under nær sagt alle forhold. Den avanserte lyssensoren måler både lysstyrke og fargetemperatur i rommet, mens TV-en analyserer programinnholdet (film, sport, nyheter osv. ) og tilpasser seg etter dette. Målet er at du skal kunne velge denne bildeinnstillingen til alle typer innhold og seerforhold, og det fungerer langt på vei etter hensikten. Adaptive-innstillingen er riktignok ikke 100% nøytral: Den gir litt overdreven skarphet, og en noe kaldere, blålig fargetone. Likevel må vi si at den fungerer flerfoldige ganger bedre enn konkurrentenes standardinnstillinger! Om du derimot vil se favorittfilmen med fullstendig studio-korrekte farger, kan du enkelt bytte over til Film-modusen som er kalibrert etter standarden for film (D65/6500 Kelvin fargetemperatur). Her fikk vi ekstremt flotte og nyanserte farger, som er tett på det beste vi har opplevd fra noen kant-LED TV.

Når det gjelder ekstern kalibrering har Beovision Avant begrenset adgang til avanserte innstillinger, og gir ikke tilgang til full CMS fargekalibrering. I alle fall ikke uten å dykke ned i servicemenyen, og dit slipper ikke B&O oss til helt uten videre. Men når TV-en kommer så bra kalibrert fra fabrikken, er det heller ikke tvingende nødvendig!

God lyskontroll
Beovision Avant er i likhet med de fleste 4K-TVer på markedet en kant-LED basert LCD TV, med alle styrkene og svakhetene det innebærer. Bildepanelet er hentet fra Samsung og er av typen VA som er kjent for å gi god kontrast, svartnivå og fargegjengivelse. Bildebehandlingen er det dog helt og holdent B&O som står for, og de har lykkes å skvise svært god bildekvalitet ut av panelet, blant annet takket være en antirefleks-behandling på frontglasset. Det mørke frontglasset er med på å redusere effekten av speiling i skjermen, men hjelper også til med å kontrollere lysutslippet, slik at man unngår tendensen til lyse flekker i svart, et problem som plager en rekke rimeligere kant-LED TV-er. Det gir også svært bra svartnivå, og selv om Avant ikke kan måle seg med de beste OLED, plasma eller bak-LED skjermene når det gjelder evnen til å vise absolutt svart, er den helt klart blant de beste vi har testet i kant-LED klassen.

Mangler HEVC
Dette er som nevnt Bang & Olufsens første 4K-TV. Det nye bildeformatet har fire ganger så høy oppløsning som en vanlig Full HD TV (3840 x 2160 bildepunkter mot 1920 x 1080 for å være eksakt), og byr på en suveren mengde detaljer og skarphet – hvis man kan få tak i det, vel og merke! Med unntak av Netflix er det nemlig forsvinnende få innholdsleverandører der ute som tilbyr ekte 4K-video. Nettopp derfor er det synd at Beovision Avant ikke støtter den nye HEVC (High Efficiency Video Codec) standarden som kreves for å se Netflix i 4K-kvalitet. Denne er så langt kun tilgjengelig via smart TV-plattformer, ikke via mobil/nettbrett eller Apple TV. B&O har riktignok lovet en firmware-oppgradering i løpet av året, som gjør Avant-modellen kompatibel med HDMI 2.0, og dermed klargjort for eksterne 4K videokilder – men innebygd 4K Netflix får du altså ikke.

Gulvsokkel motiv bevegelse

Lydkvalitet
Enda så viktig bildekvaliteten er, skal man ikke undervurdere betydningen av god lyd. Alt for mange drar hjem med den siste ”tilbuds-TV-en” under armen, bare for å oppdage at lydgjengivelsen er redselsfullt dårlig, og knapt egner seg til å gjengi Dagsrevyen med klar tale! For ikke å snakke om filmlyd eller musikkprogrammer.

De færreste TV-er har særlig god lyd, derfor må man som regel tilbake til butikken for å handle separate høyttalere eller lydplanke. Og selv om dette hjelper, blir det ikke en like elegant løsning som å ha alt innebygd i TV-en. Det blir langt flere ledninger, fjernkontroller og innstillinger å holde styr på. Ikke nødvendigvis forenlig med en høykvalitets TV-opplevelse!

Flere produsenter har forsøkt å løse denne utfordringen, men ingen har lykkes like godt som Bang & Olufsen og deres Beovision 11. Med sin lekre maleriaktige ramme som gir rikelig plass til høyttalere av god kvalitet, står denne som en slags referanse innen integrert TV-lyd. Men etter å ha hørt hva Avant kan varte opp med, er vi ikke så sikre lenger!

Beovision Avant 55 er utstyrt med totalt 8 høyttalerenheter. Det som skiller Avant fra BV11 er at den har fått dedikerte høyttalere til venstre, høyre og senterkanal samt en egen subwoofer på baksiden. Dette bidrar både til et bredere lydbilde, og mer nøyaktig plassering av lydeffektene. En annen fordel er at dialogen alltid vil lokaliseres til senter av skjermen, uansett hvor man sitter.

Lydgjengivelsen er åpen, klar og fyldig, betydelig bedre enn de aller fleste TV-er på markedet. Men er den bedre enn Beovision 11? Uten direkte sammenligning kan vi ikke være 100% sikre, men at lyden er godt på høyde med storebroren er sikkert. Vår tanke er at Beovision 11 fortsatt kan ha noen fordeler avhengig av hvordan TV-ene plasseres i forhold til veggen. Mens Avant får en ”boost” i bassen når den plasseres nær veggen, vil den også påvirkes mer av lydrefleksjoner enn Beovision 11, som tross alt har en større frontplate der høyttalerne sitter montert.

Konklusjon
Vi har ikke mye vondt å si om Bang & Olufsens nyeste TV-satsning: Bildekvaliteten er suverent god på nær sagt alle typer bildeinnhold, akkompagnert med et av de beste innebygde lydsystemene på markedet. Mangelen på støtte for HEVC vil være et savn for dem som vil utnytte Netflix 4K. Uten tilgang på innhold kan vi foreløpig ikke legge særlig mye vekt på 4K-kapasiteten til Beovision 55, men den gjør heldigvis en utmerket jobb med å oppskalere vanlig HD-innhold også. Som vanlig for en B&O er det ikke snakk om noe direkte røverkjøp, men sammenlignet opp mot dyrere Beo-modeller er det uten tvil Avant 55 som gir mest for pengene!

Lyd & Bilde mener

Beovision Avant 55 er en meget gjennomført TV med meget flott design og byggekvalitet, utsøkt 4K bildekvalitet med slående skarphet, god brukervennlighet og kanskje først og fremst, førsteklasses lyd fra det innebygde høyttalersystemet. Med unntak av den høye prisen har Avant 55 svært få svake sider, men mangelen på en god smart-portal øker behovet for en separat mediespiller. Fraværet av Netflix 4K-støtte hindrer oss i å få maksimal nytte av 4K-oppløsningen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Scroll to Top