Apple MacBook er kanskje den minste bærbare dataen vi noensinne har testet. Og det er først når man har den i hånden at man oppdager hvor liten og lett den faktisk er: Med sine 28 cm på langsiden er den faktisk enda smalere enn en 11″ MacBook Air, og virker ikke større enn et stort nettbrett som Microsoft Surface 3 eller Samsung Galaxy NotePRO 12.2.
Skjermen er på 12″ og kommer med en oppløsning på 2304 x 1440 piksler. Til tross for den begrensede plassen har Apple fått plass til et tastatur i full størrelse. Forskjellen er at trykkmotstanden er mindre og tastene større enn vi er vant til, noe vi skal komme tilbake til senere. Foran tastaturet sitter touchpaden, som til og med er større enn den som sitter på en MacBook Pro og som dessuten byr på Apples nye Force Touch-teknologi, som vi også kommer tilbake til.
At den kommer med Intels Core M-prosessor innebærer at MacBook-en ikke har noen vifte. Og porter og kontakter har den nesten heller ikke!
På høyre side sitter en 3,5 mm minijack-kontakt til hodetelefoner, mens vi på venstre side finner den ensomme USB-C porten som både brukes til opplading og er maskinens eneste fysiske tilkoblingsmulighet.
Sist, men ikke minst, kommer MacBook i nye farger, akkurat som nyeste iPhone og iPad. Foruten sølv (som alle tidligere MacBook Pro og Air-modeller) kan du nå bestille den i gull/champagnefarge, og en mørk metallisk farge. som Apple kaller Space Grey.
Utseende og konstruksjon
Bortsett fra de nye fargene har Apple holdt seg til sin kjente og velfungerende designmal. Selv om dette er den minste og letteste bærbare fra Apple hittil, ligner den med sitt ekstruderte aluminiumskabinett og myke linjer en klassisk Apple-laptop, og helt ned til minste detalj er dette design og kvalitet i toppklasse.
For å få plass til alt har Apple gått hardt til verks. Innsiden av skallet er frest ut for å gi mest mulig plass til batterier, som ligger utplassert i terrasser langs nesten hele maskinenes omkrets. Et tilbakeskritt i forhold til tidligere er at den nye USB-C-kontakten innebærer et farvel til Apples kjente MagSafe-kontakt som forhindrer at man river ned sin MacBook på gulvet hvis man snubler i strømledningen.
Skjerm
Bildekvaliteten er glimrende, akkurat som den pleier å være på Apples Retina-skjermer. Skjermen er lyssterk og skarp med god naturlig fargemetning, og selv om det ikke er snakk om den absolutt beste skjermen vi har sett på en bærbar, er resultatet likevel ganske imponerende. Særlig med tanke på at Apple, for å gjøre skjermen og dermed maskinen så tynn som mulig, har brukt et LED-panel som bruker 30% mindre strøm enn noen annen MacBook-skjerm.
Den eneste andre 12″ laptop vi har testet tidligere er for øvrig Microsofts Surface Pro 3, som kommer med en oppløsning på 2160 x 1440 piksler og følgelig gir et skjermforhold på 3:2.
Til MacBooks 12″ skjerm har Apple i stedet valgt en oppløsning på 2304 x 1440 piksler, som gir et skjermforhold på 16:10 og er helt på linje med alle andre Apple-bærbare (bortsett fra 11” MacBook Air, som er den den eneste Mac-Book-varianten med 16:9 skjerm).
Force Touch
For å spare plass er dataens pekeflate (touchpad) ikke lenger mekanisk. I stedet bruker Apple den tidligere nevnte Force Touch-teknologien, som dels kan registrere hvor hardt brukeren trykker med fingeren på pekeflaten, og dels kan gi fysisk tilbakemelding (s.k haptisk feedback), slik at det føles akkurat som om man klikket på en bevegelig mekanisme. Den følelsen er faktisk så realistisk at man først forstår at pekeflaten ikke beveger seg hvis man prøver å trykke på touchpaden når dataen er slukket, og ikke får noe feedback.
Force Touch gjør det mulig å ha to «klikk-dybder» avhengig av om man trykker normalt eller hardt (det såkalte Force klikk) på touchpaden. For eksempel kan man ved å «Force klikke» på en adresse i en tekst slå den direkte opp i Apples Kart-app, og i Quicktime spoles en film raskere eller saktere avhengig av hvor hardt man trykker på pekeflaten. Force Touch krever en viss tilvenning, men er faktisk en genial funksjon som man fort savner på sin gamle bærbare datamaskin.
Tastatur
I likhet med pekeflaten krever tastaturet en viss tilvenning, da tastene sitter meget tett og trykkmotstanden nærmest er ikke-eksisterende. Det er selvfølgelig noe som skyldes at maskinen skal være så tynn som mulig, og for å kompensere for den manglende taktile følelsen av tastene er de til gjengjeld blitt 17% større enn på alle tidligere MacBook-modeller. Vi synes faktisk at det gjør tastaturet mer treffsikkert, og vi tror at Apple sakte, men sikkert kommer til å pensjonere den gamle tastatur-typen til fordel for den nye.
USB-C
Hvis vi får rett i den ovennevnte spådommen, kan de gamle Apple-tastaturene nyte sitt otium sammen med SD-kortleseren samt USB-, Thunderbolt- og HDMI-portene som åpenbart alle har nådd pensjonsalderen. MacBook-en kan bare kobles sammen med omverdenen via USB-C, som brukes både til lading og til å koble dataen til alle typer eksterne enheter, fra harddisker til skjermer med UHD-oppløsning.
Mangelen på porter vil sikkert være en dealbreaker for mange, men Apple forsvarer seg med at fremtiden er trådløs, og at USB-C dessuten er en industristandard, ikke et egenutviklet format som kun støttes av andre Apple-produkter. Naturligvis har Apple samtidig med MacBook lansert en håndfull egne adaptere – for eksempel en som inneholder både HDMI-, USB 3- og USB-C-port. Disse er imidlertid dyre (779 kroner for den nevnte), og vi regner som sikkert at det snart vil komme billigere alternativer fra tredjepartsleverandører, all den tid at også andre datamaskin-produsenter forventes å gå over til USB-C standarden i en nær fremtid.
Intel Core M
MacBook-ens absolutt største svakhet er Intels Core M-prosessor, som har levert lite imponerende resultater de få gangene vi har støtt på den tidligere. Det gjør den også denne gangen, men brukeropplevelsen har likevel ikke vært så dårlig som vi fryktet. I Benchmark programmet Geekbench 3 får vi et resultat på 2.407 (single-core) og 4.612 (multi-core), noe som er en god del bedre enn da vi testet Asus Zenbook UX305 (1.976 og 3.479), og i Browsermark 2.1 får den 5.073 poeng, som er langt fra katastrofalt.
Til vanlig bruk er MacBook-en rask nok til å være akseptabel. Vi har stresstestet den ved å åpne og bearbeide store filmer i iMovie, InDesign og Photoshop, og konklusjonen er at maskinen nok er litt langsommere på alle punkter enn den typiske MacBook Pro. Men så lenge man ikke jobber med et meget høyt antall voldsomt store dokumenter, henger nye MacBook godt med.
Batteritiden har vi også testet: Under alminnelig bruk kan man forvente maskinen omtrent fem til syv timer batteritid, mens den i vår stresstest (gjennomført med Futuremark Peacekeeper) mistet orken etter 3 timer og 45 minutter. Igjen et akseptabelt resultat.
Konklusjon
Summa summarum er at Apples nye MacBook er en usedvanlig lekker, ekstremt slank og lett bærbar datamaskin. Den er litt for svak til å fungere som hoved-arbeidsstasjon, til gjengjeld er den akkurat så liten og lett å ha med seg som et nettbrett, og til den typen bruk vil ikke mangelen på tilkoblingsmuligheter bety så mye. Det nye tastaturet fungerer glimrende, og Force Touch-teknologien er definitivt genial!
Egentlig er nok prisen det største hindret for de fleste brukere, for den nye MacBook er DYR! Selv i billigste utgave koster den like mye som en 13″ MacBook Pro med Retina-skjerm, som nå også kommer med Force Touch. Dermed skal du være en meget dedikert Apple-fan, med en uhelbredelig trang til å prøve det aller nyeste, for at det være et poeng å bruke så mange penger på den nye MacBook-en.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser