TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 6 rimelige hjemmekinoprojektorer

Gigantbilde til budsjettpris

Seks projektorer som gir deg gigantbilde på veggen uten å etterlate et krater i lommeboka!

Av / 15.01.14 - 12:21
6 rimelige hjemmekinoprojektorer

Når filmen skal snurres, lyset dimmes og popkornet knaskes, blir det fort stusselig med en 50-tommers TV. Om lommeboka ikke skal åpnes desto mer, blir løsningen en projektor. Da kan du få så stort bilde du bare vil – inntil 300 tommer – og et bra lerret trenger ikke å være dyrt.

Du kan fint få en god bildekvalitet med en rimelig projektor. Om dens svartnivå er mørkt og lysstyrken høy, er mye gjort. I et mørkt rom som kjellerstuen er svartnivået det viktigste, mens i en belyst dagligstue er det viktigere med høy lysstyrke, for at bildet skal smelle best mulig mot deg.

Lysstyrke – ting å passe på
Fordi de fleste forbrukere mener lysstyrke er det viktigste, er det også dette produsentene kriger mest om. Det betyr at de justerer projektorene til å tyne mest mulig lys ut av lampen. Men ofte ikke i hele fargespekteret. Rimelige DLP-projektorer har for eksempel et eget hvitsegment på fargehjulet. Dette vil gi mer lys i hvitt, men ikke i fargene. Resultatet blir et mindre fargemettet bilde, men som kan skilte med høy lysstyrke på esken. LCD-projektorer har ikke dette problemet, fordi de ikke har en egen hvitfarge, men alt lys går gjennom fargebrikkene. Fargebalansen er derimot ikke garantert.

Kontrast
Kontrastforholdet er viktig. Altså mørkheten av svart, og billige projektorer har ofte et lysere svartnivå. Dette kompenseres ofte for med såkalt dynamisk svartnivå, som betyr at lukkeren på optikken åpnes og strupes i takt med lysinnholdet i bildet. I mørke scener strupes irisen, i lyse scener åpnes den.

Ulempen er at mekanismen er hørbar, der lukkeren tikker i takt med innholdet på skjermen. Det blir også et problem når lyst og mørkt krangler om oppmerksomheten. Kommer en bil kjørende fra horisonten om natten med lysene på, er bildet gjerne så mørkt at man nesten ikke ser kjørelysene i det hele tatt.

Annonse

Derfor skrur jeg alltid av dynamisk svartnivå.

Annet å passe på
En god projektor handler også om å gjengi bildet med minst mulig støy. Typisk er moskitostøy, som har fått navnet fordi støyen på skjermen minner om en myggsverm. Dette kan forårsakes av en dårlig prosessor, men også av for stort hvitsegment på et DLP-fargehjul.

Til slutt er viftestøy en faktor. Billige projektorer har ofte mer viftestøy, fordi kabinettet er mindre og viften må jobbe på høyere turtall. Høyere turtall er mer hørbart. I tillegg er kulelageret i viften ofte dårligere, som gir mer friksjon. Derfor anbefaler vi å ha projektoren i økonomimodus (halv lampestyrke) om kvelden når man ser film, som gir lavere viftestøy. I lysere rom kan man trenge den ekstra lysstyrken, og dermed måtte tolerere mer viftestøy.

6 projektorer
Testens seks projektorer er i prisklassen 6-10.000 kroner. Fem er av typen DLP, hvor ca to millioner speil skrur hver sin piksel av og på ut ifra hvilken farge den skal gjengi til enhver tid. Meget sofistikert, og en lynrask og vedlikeholdsfri teknologi, hvis eneste ulempe er en ”regnbueeffekt” hvor alle fargene brytes opp i et blaff når du beveger synet over kontrastfylte områder på skjermen. Gudskjelov ser de færreste mennesker denne artefakten. Men siden kun én farge egentlig vises om gangen – så raskt at fargene blandes i hjernen – kan noen bli mer slitne av å se på DLP enn LCD over lang tid.

Projektoren fra Epson er derimot av typen LCD. Her projiseres hver farge gjennom hver sin fargebrikke, samtidig. Ingen regnbueeffekt altså. Ulempen er at LCD krever et støvfilter som må renses eller skiftes fra tid til annen.

3D
Alle projektorene bortsett fra InFocus sin er 3D-klare. Optoma og BenQ har ett par medfølgende briller, øvrige må kjøpes ved siden av. Vi har ikke testet med 3D, og kan dermed ikke uttale oss om hvordan 3D-effekten fungerer på de enkelte projektorene.

Slik testet vi
Vi har sett på projektorene rett ut av esken, deretter justert lysstyrke, kontrast og skarphet ved hjelp av kalibreringsdisk. Fargemessig har vi rett og slett valgt den forhåndsmodusen som ser mest nøytral ut.

Etter projektorene har vært justert, har vi i tillegg til å bruke øyemål brukt en enkel lysmåler på både hvitt, svart og hver av fargene, for å dobbeltsjekke at ikke øyet har latt seg lure på noe vis.

Som testvideo har vi brukt dokumentaren ”Wonders of the Universe” på Blu-ray, som både har fantastisk grafikk av universet i tillegg til flotte naturbilder og et og annet ansikt. Dermed får man sjekket både kontrast og fargegjengivelse, samtidig som filmen enkelt avslører støy i bildegjengivelsen.

BenQ W1300

Makeløst bilde

Klassens beste DLP-projektor gir skarpe, fargerike bilder. Kontrasten er i toppklasse, og bildene er nærmest støyfrie!

Det bekmørke svartnivået kombinert med god lysstyrke gir klassens beste kontrast. Fargemetning i toppklasse og nærmest totalt fravær av bildestøy gir topp bildekvalitet! Dessuten testens eneste med linsevinkling.
Blåfargen er noe overdreven rett ut av esken.
Les hele testen

Epson EH-TW5200

Best i dagslys

Testens eneste LCD-projektor har knalle farger og fungerer like godt i dagslys som om kvelden.

Ingen i klassen er i nærheten av disse fargene, spesielt ved høyeste lampestyrke. Kanskje klassens beste dagslysprojektor.
Svartnivået er for lyst. Mørke scener blir blasse og uspennende. Fjernkontrollen har ikke belyste knapper.
Les hele testen

Acer H7532BD

Positiv overraskelse

Acer er ikke best kjent for sine hjemmeprojektorer. Derfor er det overraskende å konstatere at denne er meget god.

God lysstyrke og mørkt svartnivå sørger for at bildene smeller godt ut fra lerretet. Her er svært lite bildestøy. Bildene er skarpe, og fargene flotte med god metning. Meget god bildekvalitet!
Viften sjenerer. Projektoren leverer ikke de beste bildene rett ut av esken, men krever litt justering. Fjernkontrollen har ikke opplyste knapper.
Les hele testen

Optoma HD131Xe

Helt grei

Testens billigste projektor trenger nesten ikke bildejustering. Fargene er gode, men noe bildestøy forekommer.

Fargegjengivelsen er nøytral og med god metning, som gir naturlige og fine bilder. Ansikter blir verken sykt bleke eller rødvinrøde. Ett par 3D-briller medfølger.
Bildene lider av noe støy, spesielt i overganger fra mørke til lyse områder. Lysstyrken i økomodus kunne vært bedre. På nattehimmelen skinner ikke stjernene helt som vi ønsker, og svart kunne vært svartere.
Les hele testen

InFocus IN3128HD

Ekstrem lysstyrke

Testens mest lyssterke projektor er arvtakeren etter en tidligere vinner. Dessverre har ytterligere økt lysstyrke gått på bekostning av bildekvaliteten.

Projektoren er svært lyssterk, noe som spesielt kommer godt med i lysere rom. En ganske effektiv zoom gir mer fleksibilitet med tanke på avstand til lerretet.
Projektoren har tidvis svært mye bildestøy. Dette er meget irriterende, og noe som rett og slett ødelegger filmopplevelsen.
Les hele testen

Vivitek H1180HD

Mye lys, lite varme

Til tross for mange innstillingsparametere blir kommer Vivitek aldri helt i mål med bildekvaliteten.

Svartnivået er mørkt og lysstyrken bra, hvilket gir bildene god kontrast. Det er dessuten lite støy i bildene, uten irriterende distraksjoner. Pluss også for gode innstillingsmuligheter.
Dessverre er fargemetningen underkjent. Fargene er blasse, og ansikter ser nesten sykt bleke ut.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denon sikter høyt – og treffer

Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Lyd & Bilde