Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 4 surroundreceivere

Morgendagens surroundreceivere

Disse receiverne kommer du ikke utenom. Med nye finesser er de klare for morgendagens formater.

Skrevet av / 17.10.14 - 06:00
4 surroundreceivere
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Alle elsker å gå på kino. Stort er flott, og det gjelder ikke bare det enorme bildet. Lyden på kino er noe for seg selv. Store, mektige dialoger. Den buldrende drønningen når dragen Smaug spruter sine infernalske flammer, nesten så man kan føle varmen gjennom rommet. Den mektige musikken, som griper tak i oss, og aldri slipper. Lydlandskapet er brettet rundt oss og ikke bare foran oss, slik at vi trekkes inn i handlingen og holdes fast gjennom hele filmen.

Surroundlyd er derfor et viktig element i kinoopplevelsen. For å gjenskape dette hjemme, trengs høyttalere av god kvalitet plassert foran og rundt oss, og dessuten godt med forsterkerkraft fra en surroundreceiver, som klarer å gjenskape den kravstore dynamikken fra lydsporet på filmen. Enten filmen er på Blu-ray eller kommer fra en strømmetjeneste.

Hjemme i stua har vi en luksus man dessuten ikke får på kino: nemlig å få en like altomsluttende opplevelse av våre favoritt-TV-serier. Mange av disse har nemlig surroundlyd. Tenk å se Game of Thrones og House of Cards med ekte kinolyd! Klokkeklare dialoger og spektakulære lydeffekter. Ekte kinoopplevelse fra dagligdags TV-innhold er noe alle bør oppleve.

Krav
Sett i forhold til en stereoforsterker, hvor oppløsning og detaljering av musikkinstrumenter er det viktigste, er det i hjemmekinosammenheng et større krav til kraftresurser, og å kunne avlevere disse raskt. For å henge med på det som skjer, når det klirrer i sverd mellom alver og orker til grandios orkestermusikk, idet dvergene rømmer i tønner nedover elven. Og når den tunge, bassrike røsten til dragen Smaug dundrer gjennom rommet. Derfor kan en surroundreceiver til 5.000 kroner gjerne spille høyere og kraftigere enn en stereoforsterker til samme pris, mens man i stedet gir avkall på de fineste detaljene. Av samme grunn vil ikke en slik surroundreceiver låte like forfinet på musikk i stereo. Den komplekse utklingingen av et piano, den deilige klimpringen av en harpe. Det funker, det låter bare ikke like flytende og oppløst som med en stereoforsterker.

5.000 kroner
En surroundreceiver til 5.000 kroner kan gi en hel del av lydopplevelsen vi kjenner fra kinosalen. Strømforsyningen begynner å bli stor nok til å med god kontroll drive fem til sju høyttalere pluss en aktiv subwoofer. Dekodingen av det digitale lydsignalet er god nok til å gjengi et lydbilde med god og klar lyd. Dette er et slags magisk prisnivå. Ned i pris, for eksempel til 3.000 kroner, er det for lite kraft og for mye forvrengning i lyden til at det underholder noe særlig. Man trenger nemlig like mange komponenter på innsiden av en billig receiver, hvilket gjør at hver del må plukkes fra laveste hylle.

De beste receiverne til 5.000 kroner klarer dessuten å gjøre en ganske god jobb med musikk, da detaljnivået er langt bedre. Har du store gulvhøyttalere, vil du dessuten sette pris på de større kraftressursene og dermed bedre kontroll – spesielt i bassen.

Hvis du er en virkelig feinschmecker, som ønsker å drønne løs lenge om gangen og ønsker topp oppløsning uansett lydnivå, kan du tjene på å gå enda et hakk opp i pris. For 12.000 kroner og oppover garanteres du de beste lydopplevelsene enten det er to eller sju høyttalere som skal drives. Men det er altså ved 5.000 kroner moroa starter for alvor, og vi ønsker å finne ut av hvor tett opp mot toppklassen disse receiverne befinner seg.

Videokretser
En surroundreceiver skal ikke bare gjenskape lyden fra film og musikk. Den trenger også gode videokretser, da bildesignalet skal sendes fra Blu-ray-spilleren og gjennom receiveren. I dag er det viktig at HDMI-inngangene takler alle oppløsninger helt opp til 4K Ultra HD, som er morgendagens HD-videoformat. Noen receivere har oppskalering til denne oppløsningen, slik at video med vanlig HD-oppløsning også sendes ut i 4K. Det er imidlertid ikke så viktig, fordi de fleste 4K-fremvisere gjør denne jobben helt fint på egenhånd. De nyeste receiverne har standarden HDMI 2.0, som kan overføre 4K-video med inntil 60 bilder i sekundet. Noen (Onkyo) har i tillegg støtte for HDCP 2.2, som kan bli den nye standarden for kopibeskyttelse, og som i så fall blir nødvendig for å sende 4K-video gjennom receiveren. Det ligger imidlertid litt i det blå hva som faktisk blir standarden for 4K videoinnhold fra Hollywood.

Receivere_oppslagsbilde

Nettverk
Noe mange anser som viktig i dag, er nettverksfunksjonalitet. Vi vil gjerne strømme musikken som ligger lagret på mobiltelefonen eller en nettverksharddisk, uten å koble kabel mellom denne og receiveren. Receiveren må da være tilkoblet hjemmenettverket. Gjerne trådløst, men en nettverkskabel gir mer stabil drift. Den enkleste måten å strømme musikk på, er om receiveren har innebygd Spotify Connect og gjerne også AirPlay. Med Spotify Connect spiller du musikk direkte fra mobilen, gitt at du abonnerer på Spotify, som med et abonnement gir deg 30 millioner sanger rett på mobilen.

AirPlay er en annen metode å enkelt trådløst overføre all lyd fra mobilen, og da får du lyd fra nesten alle appene dine over på lydanlegget. Enkelt og greit! Like enkelt er det å bruke Bluetooth, men da med noe dårligere lyd, og det er ikke alle receivere som har dette.

Bruk mobilen som fjernkontroll
Ved å koble receiveren til hjemmenettverket, får man en bonus ved å kunne bruke mobiltelefonen som fjernkontroll. Alle receiverne i denne testen har hver sin app – en applikasjon – som kan lastes ned til mobilen. Aldri mist fjernkontrollen igjen!

Fire receivere
Til denne testen har vi fått tak i fire receivere. Denon AVR-X2100W skulle også vært med, men den kom dessverre ikke i tide. Den nye HDMI 2.0-standarden brukte en stund på å bli helt ferdig, som gjorde at årets receiverslipp kom litt senere enn vi hadde håpet.

Slik testet vi
For å skille receiverne fra hverandre i surround har vi koblet dem til vårt referanse 7.1 THX-høyttalersystem fra Procella, bestående av P6 satellitter og P15 subwoofer.

Musikk i stereo har vi testet med de glimrende high-end-høyttalerne Vienna Acoustics Liszt (test kommer!). Store, bassrike og veloppløste, og skiller klinten fra hveten. Det er viktig å merke seg at verken Procella-systemet eller Vienna-høyttalerne er veldig krevende last, slik at man fint kan koble dem til selv rimelige forsterkere som her og fremdeles få et bra inntrykk.

Til film i surround har vi brukt ”Hobbiten – Smaugs ødemark”, og musikk i surround har blitt vurdert med den glimrende jazzutgivelsen ”Quiet Winter Night” av Hoff Ensemble, gitt ut på 2L. Til musikk i stereo har vi brukt litt av hvert, både pop, rock og klassisk.

Produkter i denne test

Sony STR-DN1050

Brukervennlig og potent

Receiveren fra Sony er enkel i bruk, og skiller godt mellom elementene i lydbildet.

Sony varter opp med dynamisk og klar lyd, og skiller godt mellom stemmer og instrumenter. Spesialeffekter på film smeller godt ut. Dette er dessuten en meget brukervennlig receiver.
Bør matches med høyttalere som låter litt varmt og fyldig, ellers kan det bli litt hardt i toppen.
Les hele testen

Pioneer VSX-924

Spekket med funksjoner

Denne vellydende receiveren har flere funksjoner enn du kommer til å bruke.

Dette er en velutstyrt receiver, med flere innstillingsmuligheter enn du kan drømme om. Dialogene låter klokkeklart, takket være en god og nøytral tonegjengivelse helt ned til bassområdet. Dette gagner selvsagt også hele lydbildet.
Pioneer kan låte litt hardt når den blir stresset. Fjernstyring fra mobil bærer preg av vel mange funksjoner, så man må bla mye og mister litt oversikt.
Les hele testen

Oppsummering

Små forskjeller

Surroundreceiverne i denne prisklassen har blitt så finjustert at det er vanskelig å høre forskjell på dem. Utstyrslisten er også temmelig lik. Ingen er perfekt, men én skiller seg ut.

Les hele testen

Yamaha RX-V677

Futt og fart

Yamaha har alltid skjønt at det er mer moro med muskler i hjemmekinoen. I dette tilfellet mangler bare en mer delikat hånd.

Med fokus på en stor basslyd og fyldig mellomtone er det aldri kjedelig med Yamaha. En liten kruttpakke! Brukervennligheten er dessuten god.
Overtonene mangler litt oppløsning, som gjør at dialoger og klirrende sverd mister litt luftighet og snert.
Les hele testen

Onkyo TX-NR636

Atmosfærisk lyd

Onkyo varter opp med et luftig og mektig lydbilde. Dette er også den eneste i klassen med surroundformatet Dolby Atmos.

Lydbildet er stort og flott, med god kontroll på kampscener og klare dialoger. Receiveren er fremtidsrettet med HDCP 2.2, og Dolby Atmos gir ekte sfærisk surroundlyd.
Romkorreksjonen er en simpel affære, og EQ-innstillingene gjør at det låter litt blodfattig. Skru EQ av
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Scroll to Top