Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Videostandarden HEVC vedtatt

Snart er det fritt frem for strømming av 4K video til TV, mobil og nettbrett!

Skrevet av / 27.01.13 - 18:44
Videostandarden HEVC vedtatt

Medlemmene i den internasjonale kringkastingsorganisasjonen ITU ble fredag enige om hvordan fremtidens videokomprimeringsstandard skal se ut.

ITU H.265, eller High Efficiency Video Encoding (HEVC), er dobbelt så effektiv som dagens H.264 standard, og kan dermed overføre video i tilsvarende kvalitet med halvert båndbredde.
h_265_hevc

H.264 var i seg selv ett stort steg framover da den ble lansert, og formatet ble svært populært etter at Apple innførte det som standard i sine produkter. Siden iPad ble lansert har andelen H.264-kodet video økt fra fra 10 til hele 84 prosent.

Den nye standarden skal gjøre det mulig å strømme HD-video til mobile enheter også når man ikke har tilgang til vanlig bredbånd. For hjemmebrukerne vil det bety enda bedre bildekvalitet på video man strømmer fra internett.

Samtidig åpner HEVC for å kunne strømme video i Ultra HD-oppløsning uten å behøve mer enn 20-30 Mbps båndbredde. Det er en kjærkommen nyhet med tanke på de nye 4K-TVene og projektorene, som foreløpig mangler et fysisk format som støtter den høye oppløsningen.

Produkter er allerede lansert som drar nytte av den nye standarden: Bl.a Samsung har kunngjort at deres nye TV-er for 2013 vil støtte HEVC. Det vil imidlertid ta en stund til før det finnes hardware-løsninger som kan spille inn video i HEVC-formatet.

www.itu.int

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer, noen større?

Nå i butikk: TCL X955-serien

Sniktitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våre OLED TV-er er de beste til film

Lanserer TV med 10 års garanti

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top