Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Verdens minste og letteste 4K videokamera

Sony FDR-AX100E er verdens mest kompakte videokamera med 4K-oppløsning, bare en fjerdedel av størrelsen til sin forgjenger.

Skrevet av / 07.01.14 - 14:41
Verdens minste og letteste 4K videokamera

Med det nye kameraet FDR-AX100E gjør Sony det enda mer praktisk å forevige øyeblikkene i 4K-oppløsning, som er 3840 x 2160 piksler – hele fire ganger mer enn Full HD.

Sensor og prosessor
AX100E er utstyrt med en bakbelyst 1.0-type Exmor R CMOS-sensor. Denne er mye større enn sensorene i ordinære forbrukervideokameraer, og fanger altså video i 4K Ultra HD-oppløsning. Sammen med sin kraftfulle BIONZ X-prosessor med områdespesifikk støyreduksjon og detaljgjengivelsesteknologi lover Sony mer virkelighetsnære opptak enn noensinne.

FDRAX100E_0

Objektiv
AX100E er utstyrt med et helt nytt Zeiss Vario-Sonnar T-objektiv med 12x optisk zoom som er tilpasset opptak i superoppløsning. Oppløsningen er maksimert helt ut i hjørnet av bildeflaten, takket være den optiske konstruksjonen bestående av elleve grupper og sytten linseelementer som inkluderer AA (asfæriske) og ED (ekstra lav dispersjon) objektivelementer.

Sensoren, prosessoren og objektivet jobber sømløst sammen, for å gi krystallklare videoer og stillbilder. For enda klarere resultater kan du bruke Optical SteadyShot, som gir avansert optisk bildestabilisering ved håndholdt filming.

Dersom du ønsker å filme saktefilm med høy bildefrekvens, kan du filme med 120 progressive bilder i sekundet med 1280 x 720 pikslers oppløsning (720p).

Film samtidig med høy og lav oppløsning
En helt ny funksjon er såkalt Dual Video Recording, som på samme tid lar deg filme i høyeste kvalitet i mer lavoppløst MP4-format. Ta opp i XAVC S (opptil 4K/60Mbps eller HD/50Mbps) eller AVCHD-format for å redigere og se på opptak i høy oppløsning. Samtidig blir en mer kompakt kopi i lavere oppløsning tatt opp i MP4-format. Dermed har du en kopi som for eksempel lett kan deles med andre over internett.

Etter opptaket kan du dessuten enkelt berøre din NFC-kompatible smarttelefon eller nettbrett mot videokameraet å overføre MP4-klippet trådløst som du deretter kan laste opp på nettet og dele med venner og familie. Videoer eller stillbilder kan vises på en 4K-TV ved å koble kameraet til TV-en med medfølgende HDMI-kabel. Dersom 4K-TV-en ikke viser opptakene, vil videokameraet automatisk nedskalere 4K-bildene til Full HD (1080p).

Sony_AX100

Brukervennlige og kreative funksjoner
Søkeren er av typen OLED med høy kontrast og en bred synsvinkel. Velg mellom filtrene Clear, 1/4, 1/16 eller 1/64 ND (Neutral Density) for å justere mengden lys som treffer objektivet, som gir deg friheten til presist å kontrollere lukkertid og blenderåpning. Sammen med videokameraets store bildesensor gjør disse det mulig å gjøre opptak med effekter som for eksempel gjør bakgrunnen uskarp uten at du trenger å øke lukkertiden.

Fokus, zoom og eksponering styres enkelt med en objektivring. Video-entusiaster bør også sette pris på den sidemonterte kontrollknappen som kan styre funksjoner som gain og lysstyrke. Sony lover at det er enkelt å gjøre justeringer, selv når du kikker gjennom søkeren med videokameraets LCD- skjerm lukket.

Prisen blir rundt 2.000 dollar, altså under 15.000 norske kroner.

sony.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

0
Scroll to Top