Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Sonys 4K-TV i aksjon

Vi har fått se nærmere på Sonys superoppløste 84-tommer, og ja, vi er hekta!

Skrevet av / 02.09.12 - 18:42
Sonys 4K-TV i aksjon

TV-skjermer med 4K oppløsning  er en av de store snakkisene på IFA-messen, og selv om det er for tidlig å kalle dette en trend, er det høy ”vil ha” faktor over bildekvaliteten fra Sonys største og beste TV.

Lyd & Bilde deltok på en ”workshop” der Sony demonstrerte 4K-TV-en med både oppskalert Full-HD så vel som ekte 4K-video.

Blu-ray spilleren var Sonys egen BDP-S790, mens 4K videoen ble avspilt fra en «over middels» kraftig datamaskin utstyrt med 4K grafikkort og HDMI-utgang.

Sony-ingeniørene startet seansen med å skryte uhemmet av den avanserte bildechipen X-reality 4K, som de hevder er avgjørende for å oppskalere vanlig Full HD (2K) opp til strålende 4K kvalitet.

Og vi må gi Sony-folkene rett, prosessen må sies å fungere overraskende godt.

En av genistrekene med X-reality chipen er at den er i stand til å gjenkjenne materiale som opprinnelig er skutt i 4K. Et Full HD bilde med 4K ”opphav” inneholder nemlig flere detaljer (high frequency components) enn bilder skutt med vanlige Full HD kameraer. Sony-chipen analyserer bildet og bruker den ekstra informasjonen under oppskalering av bildet.

Sony hadde plassert to 4K-skjermer ved siden av hverandre, der den ene kjørte vaskeekte 4K-video, mens den andre kjørte samme videoopptak i Full HD kvalitet, som ble oppskalert til 4K med X-reality chipen.

Resultatet var imponerende: på 3 meters sitteavstand var det faktisk vanskelig å se forskjell mellom ekte og oppskalert 4K-materiale! Blu-ray filmen ”Eclipse”, som opprinnelig er en 4K-produksjon, fremsto med en bildekvalitet så knivskarp at vi aldri ville gjettet at den stammet fra en vanlig Blu-ray disk.

Selvfølgelig, når vi gikk tett inntil skjermen var det lett å se at 4K-versjonen hadde langt flere og skarpere detaljer, men også den oppskalerte versjonen så svært imponerende ut.

Konklusjonen må bli at det er håp for 4K-skjermene, selv om tilgangen på ekte 4K videomateriale  nok vil være sparsom i de nærmeste årene.

Ifølge Sony kan det derfor bli aktuelt å markedsføre Blu-ray filmer med stempelet ”4K mastered blu-ray disc” for å fremheve de filmene som er tatt opp med 4K-kameraer, og derfor kan gjenskapes i best mulig kvalitet.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top