Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Skal du spille smart?

De lover en masse av smarte funksjoner, men kan løftene tåle virkelighetens verden? Vi tester de mest populære smartmobilene i dag: HTC One og Samsung Galaxy S4.

Skrevet av / 12.08.13 - 06:01
Skal du spille smart?

Den absolutt største aktøren på smartmobil-markedet i dag er Google, som med Android har skapt et mobilt operativsystem, som stort sett alle de store mobilprodusentene bruker i sine telefoner. Men fordi mange av mobilene ute i butikkene er basert på den samme plattform og programvare, så er produsentene nødt til å finne på andre måter å skille seg ut fra konkurrentene på. En mulighet er selvfølgelig design og maskinvare, men det er ikke fokus i denne artikkelen.

Android er nemlig en meget åpen plattform, som kan justeres og tilpasses etter alle kunstens regler, og denne muligheten benytter produsentene seg av i stor stil. Android tilføres produsentenes egne grensesnitt og et utall av smarte funksjoner, som skal få kunden til å velge nettopp den ene smartmobilen frem for en annen.

Spesielt Samsung, verdens største produsent av smartmobiler, har med firmaets nyeste flaggskipsmodell, Galaxy S4, lansert så mange nye funksjoner at det er meget vanskelig å beholde oversikten. Men vi har besluttet oss for å la det komme an på en prøve, om Samsung Galaxy S4 kan leve opp til alle løftene. At det generelt er snakk om en glimrende smartmobil har vi allerede slått fast i vårt test i LB 06/07 2013, men nå prøver vi ut de viktigste funksjonene – en etter en – for å finne ut om Samsung kan holde hva de lover.

For sammenligningens skyld utsetter vi en annen aktuell flaggskipsmodell, HTC One, for samme behandling. HTCs beste smartmobiler lover langt færre eksotiske funksjoner, men hvem vet? Kanskje viser det seg at HTC One likevel trekker det lengste strået. Det vil vise seg nå som vi skal avgjøre hvilken av de to som er den smarte smartmobilen. La kampen begynne!

HTC One

htc_one

Flaggskipsmodellen fra den taiwanske mobilprodusenten er født med langt færre smarte funksjoner enn Samsung Galaxy S4, men helt uten tricks er den ikke. Vi ser på de viktigste.  Les testen av  HTC One her

HTC Zoe
HTC_One_htc_zoe
Denne funksjonen minner litt om Samsungs Sound & Shot, men istedenfor å ta opp stillbilder med lyd tar HTC Zoe opp små videoklipp på tre sekunders varighet. Det smarte er at man hele tiden kan dele enkelte frames fra opptaket med andre. Men selvfølgelig også hele videoklippet… hvis man altså bruker HTCs egen Share-funksjon. Ellers blir Zoe-bildet nemlig bare delt som jpg-fil. Med HTC Share kan man dele de små videoklippene via for eksempel Facebook. Det er ikke optimalt, men det er tenkt over detaljene.

Vurdering: 4/5

Video Highlights
HTC One kan lage videoer ut fra dine bilder og filmklipp. I galleriet velger man en begivenhet – bildene sorteres etter dato – og med en gang kommer det en video på toppen av visningen, som man så kan gjøre om på alt etter smak og behag. Man kan selv velge hvilke elementer som skal med i videoen, som også kan baseres på en rekke forskjellige design, som definerer bakgrunnsmusikk og hvordan skiftet mellom bildene skal være. Det ferdige resultatet kan deles med andre via Facebook, cloud-tjenester, email etc. Man kan også bruke funksjonen til å lage videoer av alle mulige bilder, ikke kun de man har tatt med HTC One. Fett!

Vurdering: 5/6

 

Object Removal
HTC_One_Objectremoval
Denne funksjonen kan akkurat det samme som Eraser på Samsung Galaxy S4 – altså fjerne objekter i bevegelse fra et bilde. Det krever imidlertid at man har tatt bildet som et HTC Zoe-bilde, og deretter må man selv inn og fjerne objektet via redigeringsfunksjonen. Så her tar Samsung faktisk et poeng. At man litt i forkant må vite at det kommer noen forbi som kan forstyrre bilder, er en tåpelighet som Eraser og Object Removal har tilfelles!

Vurdering: 3/6 

 

BoomSound
htc_one
I dette tilfellet er det ikke snakk om en smart funksjon eller en app, men likevel fortjener det å bli nevnt at HTC har satt inn to glimrende fronthøyttalere i HTC One. Som i tillegg har sin egen forsterker og kan spille i stereo. Mye mer tiltalende enn den ubrukelige Group Play-funksjonen som Samsung har funnet på til Galaxy S4. Det er første gang vi har prøvd en smartmobil med eksterne høyttalere som man kan holde ut å høre på.

Vurdering: 6/6

 

TV Guide
HTC-One-TV-app
Denne appen kjenner til de lokale kanalutbydere og kan gi brukeren overblikk over TV-uken – også med programoversikter og informasjon om spesifikke sendinger. Man kan også legge inn påminnelser via appen, men virkelig smart er det at den også kan overta rollen som fjernkontroll. HTC One er nemlig utstyrt med IR (bygget inn i av/på knappen), og appen kjenner igjen nesten alle TV-modeller, digitale bokser og hjemmekino-anlegg. Nesten, noe som er det eneste som trekker litt ned i vår vurdering.

Vurdering: 4/6

 

Beats Audio
htc_one_beats_audio
HTC One har noe nær den beste lyden vi har hørt fra en smartmobil. Da det også skyldes lydoptimering via Beats Audio, våger vi å kalle det en smart funksjon. Som til og med er utført til høyeste karakter, med glans.

Vurdering: 6/6

 

Konklusjon
HTC One har langt fra det samme høye antall smarte funksjoner som Samsung Galaxy S4. Men langt de fleste HTC-funksjonene er anvendelige, og det virker som om det er tenkt mer over de. Ikke minst er det tenkt mye på det sosiale aspektet – at vi til hverdags gjerne deler stort og smått med våre venner via de sosiale nettverk. HTC One har selvfølgelig flere funksjoner enn de vi har funnet pass til å nevne her – og så har vi slett ikke snakket om HTC Sense-grensesnittet – men man drukner som bruker aldri i smarte gimmicks som bare skaper problemer for hverandre. Derfor er HTC One vår klare vinner og ender opp med en vurdering på 5.

Samlet vurdering: 5/6

 

Samsung galaxy S4

samsug-galaxy-s4

Den koreanske smartmobilen har umiddelbart mest å leve opp til. For det er ikke småtterier Samsung lover oss om Galaxy S4. Mobilen kalles en ”Life companion”, og i reklamene forsikrer Samsung oss om at Galaxy S4 vil gi oss en ”verden av uante muligheter”.

Mobilen byr på en ”rekke smarte løsninger til underholdning, informasjonssøk, sosial kontakt og trening”, står det på firmaets hjemmeside Og det lyder jo ganske forlokkende. Vi går i gang med å teste.

Sound & Shot
galaxys4_sound&shot
En kamerafunksjon som oppdager 9 sekunders bakgrunnslyd, samtidig med og etter at et bilde har blitt tatt. Funksjonen er lett å bruke og kan for eksempel brukes til å lage postkort-aktige bilder inklusiv lydinntrykk. Problemet? Bildene blir lagret som jpg-filer. Hvis man så deler sitt lydbilde med andre – for eksempel ved å sende det på mail eller ved å laste det opp til Dropbox eller andre tjenester i skyen – så forsvinner lyden!

Vurdering: 3/6

 

Dual Shot
galaxys4_dualshot
Med denne funksjonen har Samsung gitt fotografen mulighet for selv å være med på bildet. Det skjer ved å slå på både front- og bakkameraet på samme tid, og fotografen blir så satt inn i hjørnet av det store bildet han eller hun selv tar, i en liten ramme hvis utseende kan tilpasses etter smak og behag. Dual Shot er lett å bruke og virker helt etter hensikten.

Vurdering: 5/6

 

Cinema Photo
Ta et bilde av noe som beveger seg. Deretter kan man i et redigeringsverktøy velge hvilke bevegelser som skal bli igjen i bildet. Resultatet blir en gif-fil, som også kan deles med andre. Ulempen er at bildene blir meget store hvis man ikke setter oppløsningen meget lavt.

Vurdering: 4/6

 

Eraser
GALAXY_S4_Eraser
Vi kjenner igjen det alle ammen. Man vil gjerne ta et bilde av familien eller vennene foran en kjent turistattraksjon, men akkurat når man skyter bildet kommer det folk gående forbi i bakgrunnen. Med Eraser-funksjonen tar kameraet fem bilder og registrerer samtidig diverse objekter i bevegelse. Og fjerner dem fra bildet helt automatisk. Det virker faktisk, men vi synes likevel funksjonen er litt tåpelig all den tid man på forhånd må vite om det kommer noen forbi på bildet eller ikke!

Vurdering: 4/6

 

S Translator
galaxys4_s-translator
Samsung promoterer denne funksjonen som om det er snakk om en slags Babel Fish. Det er snakk om en app som skal kunne oversette både tekst og tale mellom foreløpig ti forskjellige språk (nei, norsk er ikke et av dem), nesten i sanntid. Bare snakk inn i telefonen på det ene språket og ut kommer det man har sagt oversatt til formfullendt valgt språk. I realiteten kan S Translator ikke annet enn Googles egen oversetter-app kan. Og S Translator-oversettelsene er mildest sagt dårlige. Vi testet for eksempel mellom engelsk og fransk, men det er ikke tilrådelig å satse på hvis man vil bli forstått i Frankrike. Vi sier ikke mer!

Vurdering: 2/6

 

Story Album
galaxys4_storyalbum
Denne appen kan lage kunstferdige fotoalbum basert på de bildene man har tatt med eller har liggende på mobilen. Det er masser av muligheter for å legge til informasjon i albumet – blant annet værdata, hvilke venner som er med på bildene, geodata – og man kan også velge mellom forskjellige design. Et ferdig album kan deles med andre, for eksempel som pdf-fil, og det gjør faktisk Story Album til en lett og god måte å bruke mobilens kamera på.

Vurdering: 5/6

Smart Pause
Denne funktion anvender telefonens frontkamera til at holde øje med, om man kigger på skærmen, mens videoafspilleren kører. Og afbryder filmen, hvis man kigger væk. Det virker faktisk, men kun med den medfølgende Video-app. Benytter man en tredjeparts-app, kan man ikke bruge Smart Pause.

Vurdering: 4/6

 

Smart Rotation
I Android kan man selv velge om skjermen skal rotere automatisk når man snur på telefonen. Men vi vet vel alle sammen hvor irriterende det kan være hvis man legger seg ned mens man holder mobilen. For selv om mobilen i det tilfellet roterer, har man jo ikke skiftet synsvinkel. Og det er et problem som Smart Rotation skal løse ved å la mobilens frontkamera holde høye med hvordan brukerens ansikt er plassert i forhold til skjermen. Det er en virkelig smart idé, men dessverre virker det lang fra alltid.

Vurdering: 3/6

 

Smart Scroll
En av de funksjonene som Samsung har brukt mest krutt på å promotere er Smart Scroll, som lar brukeren scrolle et skjermbilde opp og ned kun ved å bruke øynene. Det virker ved at frontkameraet holder øye med hvor man holder blikket. Og så kan man scrolle opp eller ned enten ved å vippe mobilen eller ved å vippe med hodet! Og igjen virker funksjonen kun hvis man benytter Samsungs e-mail-app og internettbrowser. En helt og fullt ut håpløs funksjon, synes vi. Visst virker den, men det er en gimmick som ikke kan benyttes i praksis.

Vurdering: 2/6

 

Air View
Samsung introduserte en lignende funksjon med Galaxy Note II, men da krevde den en S Pen for å fungere. Idéen er at hvis man holder fingeren over bestemte typer av innhold, kommer det et pop-up vindu opp på skjermen som viser en forhåndsvisning – for eksempel av bildene i en mappe. Og man kan også bruke fingeren som et slags forstørrelsesglass på nettsider. Air View virker helt etter hensikten, men det går alltid et par sekunder før den ønskede forhåndsvisningen eller forstørrelsen dukker opp. Og det er få situasjoner hvor man virkelig kan bruke funksjonen til noe.

Vurdering: 3/6

 

Air Gestures
GALAXY S4_Air Gesture
Her skal man bruke hele hånden. For eksempel til å bla mellom bilder, muikknummer eller sider i e-bøker ved å vifte med hånden foran skjermen. Man kan også scrolle nettsider opp eller ned så lenge man ikke bruker tredjeparts-apper som for eksempel Google Chrome. Den nok mest nytteløse funksjonen Samsung overhodet har gitt oss med Galaxy S4. Hvorfor skal vi vifte med hendene når mobilen er utstyret med multitouch-funksjonalitet? Som faktisk virker hele tiden i motsetning til Air Gestures…

Vurdering: 1/6

 

Group Play
GALAXY S4_Group Play
Hvis man har en masse venner som også har en Samsung Galaxy S4 kan denne funksjonen koble mange av mobilene med hverandre, og én mobil kan så strømme musikk til alle enhetene, som på den måten oppfører seg som en stor høyttaler. Det hele skjer via Wi-Fi og høres umiddelbart meget smart ut. Bortsett fra at man neppe noensinne kommer til å oppholde seg i ett rom sammen med fire-fem andre personer som alle sammen også har en Galaxy S4. Og selv om det skulle være tilfellet, blir lydkvaliteten av en hel gruppe små elendige høyttalere ikke nødvendigvis mye bedre enn kun en enkelt elendig høyttaler.

Vurdering: 2/6

 

Konklusjon
Samsung har virkelig hatt oppfinnerhatten på da Galaxy S4 ble utviklet. Mobilen har minst like mange funksjoner som vi ikke har hatt plass til, men felles for ganske mange av dem er at de mest av alt er gimmicks man aldri kommer til å bruke i hverdagen. Noen få er riktig fikse – for eksempel Dual Shot, Smart Pause og Store Album – mens andre ikke engang virker etter hensikten. Vår samlede vurdering av hvor smart Samsung Galaxy S i virkeligheten er, lander på et 3-tall.

Samlet vurdering: 3/6

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top