Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

IMAX tar 3D til nye høyder

Med nytt 4K-kamera

Skrevet av / 20.06.14 - 17:09
IMAX tar 3D til nye høyder

3D-filmer gjort riktig ser fantastiske ut. Men de er neimen ikke lett å lage. Klumpete teknologi med stråledelere og separate objektiver, eller til og med separate kameraer på felles 3D-stativ, krever nøye kalibrering, slik at begge objektivene til enhver tid er på linje og holder samme fokus. Dette innebærer at raske kamerabevegelser er vanskelig, noe som gjør dokumentarfilmer i 3D en spesielt vanskelig affære, men som også gir Hollywood-skaperne store begrensninger.

Nytt IMAX-kamera
IMAX har sett seg lei på dette, og konstruert et nytt 3D-kamera med 4K pikseloppløsning. Her er alt integrert i ett og samme kamera, verken separate objektiver eller stråledeler er nødvendig, hvilket har resultert i et kamera under halvparten av størrelsen til konkurrentene. IMAX-kameraet kan dermed brukes til rask action-fotografering som tidligere har vært umulig. Dokumentarskapere vil dessuten ha glede av at kameraet takket være et digitalt bufferminne lagrer video fra like før man trykker på opptaksknappen. Forbi er tiden da man gikk glipp av de viktige øyeblikkene!

I rett IMAX-ånd er breddeforholdet 1,9:1, eller 17:9.

IMAX-kameraet er allerede brukt av Michael Bay i filmen ”Transformers: Age of Extinction” (kinopremiære 11. juli), og den kortere IMAX-dokumentaren ”Island of Lemurs: Madagascar” har også benyttet teknologien.

Kilde: Engadget

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

Ekstremt på alle måter

Kan bli umulig å få tak i

Liten, lett og lyssterk

Kompakt superzoom for fullformat

Får etterlengtede oppdateringer

Liten kamerasekk med god plass

Raskere og mer anvendelig flaggskip

Kompakt 100 Mp kamera fra Hasselblad

0
Scroll to Top