TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Klipsch: Suset fra fortiden

Apple og HP startet begge i garasjer. Hos Klipsch var forholdene litt mer ydmyke. På CES kan man se hvor det hele begynte.

Av / 07.01.16 - 09:22
Klipsch: Suset fra fortiden

Klipsch har en lang historie med høyttalere. Faktisk startet selskapet for 70 år siden, i 1946, hvor Paul Klipsch konstruerte det legendariske Klipschhorn – som fortsatt kan kjøpes den dag i dag.

Med en så lang historie er det en del som har druknet i historiens tåke. På CES-messen, som akkurat nå er i gang i Las Vegas, kan man imidlertid se hvor det hele startet.

Under en opprydding på fabrikken støtte man nemlig på et gammelt, ramponert arbeidsbord. Og ved å kigge på gamle arkivfotografier viste det seg at samme bord opptrådte på de eldste fotografiene av Klipsh med sin oppfinnelse. Ved dette bordet ble høyttalerne bygget de første årene i selskapets levetid.

(Foto: Producent)
Paul Klipsch sitt gamle arbeidsbord fra 1946. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde.

På CES kan man – i tillegg til nyere konstruksjoner – se en gjenfødt klassiker, nemlig gulvhøyttaleren Heresy, hvis konstruksjon er nesten like gammel som Klipschhorn. Høyttaleren ble opprinnelig bygd som senterhøyttaler til å supplere hornene, som skal stå i hvert sitt hjørne.

Klassiske Klipsch Heresy er henopstået som trådløs højttaler. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede
Klassiske Klipsch Heresy har gjenoppstått som trådløs høyttaler. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde

 

Annonse
(Foto: Producent)
Heresy-høyttaleren ser liten ut på bildet. Men sannheten er at det er hjørnehornet som er gigantisk. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde.

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *