TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Hjemmekino på en, to, tre, fire…

Her er fire forslag til hvordan du kan bygge din hjemmekino i praksis, alt etter eget budsjett og ambisjonsnivå!

Av / 06.09.11 - 13:20
Hjemmekino  på en, to, tre, fire…

I denne høyst uhøytidelige guiden skal vi forsøke å gi en oversikt over de ulike nivåene innen hjemmekino.

En flukt fra virkeligheten

I motsetning til hva elektrovarekjedene vil ha deg til å tro med sine sjokkselgere, er det slett ikke alle lyd- og bildeprodukter som fortjener å kalles ”hjemmekino”.  Produkter som lydplanker og 2.1 anlegg (to høyttalere + basshøyttaler) fungerer glimrende for deg som bare skal forbedre TV-lyden litt, men etter vår mening er det først når du er omringet av høyttalere på alle kanter at vi snakker om ekte hjemmekinolyd.

Det er en utbredt misforståelse at kvaliteten blir mindre viktig når man utvider fra to til fem eller flere kanaler. Faktisk er gjengivelsen av filmlyd enda mer krevende enn de fleste musikkopptak, og for å få fullt utbytte av lydsporet stilles det høye krav til lydutstyret.

For at du i hele tatt skal få et snev av kinofølelsen hjemme i stua må anlegget oppfylle noen minimumskrav:Lyden må komme fra alle bauger og kanter, dialogen må være sterk og klar, og det skal selvsagt riste og smelle skikkelig når Bruce Willis sender et hvinende F35 jetfly i bakken.  En slik opplevelse betinger gode høyttalere og forsterkere, som typisk må kunne spille på et høyere lydnivå enn tradisjonelle musikkanlegg.

Annonse

Høyttalere til hjemmekino

Høyttalerne er spesielt viktig i et hjemmekinoanlegg. For det første trenger du minst fem av dem, pluss en separat subwoofer, og de må være dimensjonert for å gjengi høy og ren lyd. En helaftens spillefilm kan inneholde alt fra sarte dialoger til knatrende maskingevær og eksplosjoner, og det er opp til høyttalerne å gjengi de store dynamiske forskjellene med størst mulig realisme.  Derfor er det viktig at høyttalerne har nok dynamikk og krefter til å spille på et realistisk lydnivå.

Når du skal komponere din egen hjemmekino, er det greit å starte med høyttalerne og la disse bestemme ambisjonsnivået for resten av oppsettet.

Surroundforsterkeren – “hjertet i hjemmekinoen”

Surroundforsterkeren/receiveren spiller en sentral rolle i et hvert hjemmekinoanlegg. Den tar imot både lyd og bilde fra videokildene og sender bildesignalet videre til skjermen din. Den har også jobben med å dekode multikanals lydspor, forsterke lyden og og fordele den til de respektive front, senter, og bakhøyttalerne. Derfor er det viktig at forsterkereren har nok kraftoverskudd til å drive samtlige høyttalere uten problemer.

Et enkelt, men effektivt surroundanlegg har en Blu-ray-spiller som kilde, det må ha en forsterker som dekoder lydsporet og driver høyttalerne, og sist men ikke minst kreves det fem høyttalere pluss en dedikert basshøyttaler (også kalt 5.1 system.) for å gi ekte surroundlyd. Dette er altså basisoppskriften, men det er som kjent flere måter å lage omelett på.

Hjemmekino på boks

 

Hjemmekino på en, to, tre, fire... 1

 Komplette 5.1 systemer: Fra ca 4.000 kr

De såkalte alt-i-ett løsningene, også kalt Home Theater in a Box, er den enkleste og rimeligste inngangsbilletten til hjemmekino. Her får du alt du trenger – Blu-ray-spiller, forsterker og høyttalere, ledninger og monteringsmateriell samlet i en eske. De fleste alt-i-ett anlegg er lette å sette opp og tar liten plass, har en enkel bruksanvisning og har fargekodede ledninger. Du klarer deg med en fjernkontroll til hele anlegget. Produsenten har gjort jobben med å matche komponentene til hverandre, og mange 5.1 anlegg låter overraskende greit til prisen – men du kan glemme å konkurrere med den lokale kinoen. Alt-i-ett anleggene spiller verken høyt eller spesielt rent, og egner seg derfor best til mindre rom og forhold der man uansett ikke kan spille veldig høyt.

Fordeler:
Lav pris
Enkelt å sette opp

Ulemper:
Egner seg ikke for høyt/realistisk lydnivå
Begrenset dypbass

Tips
For å koble annet utstyr som TV-tuner eller spillkonsoll til anlegget må det ha ekstra HDMI-innganger.
Vil du unngå å strekke ledninger over stuegulvet? Se etter et anlegg med trådlose bakhoyttalere.

 

Godt & blandet

 

Hjemmekino på en, to, tre, fire... 2

Hjemmekino med separate komponenter – eksempel:

Blu-ray spiller: Panasonic DMP-BDT110 – 1.500 kr
Surroundreceiver: Onkyo TX-NR509 – 5.000 kr
5.1 høyttalersystem: KEF KHT2005.3 – 11.000 kr

Du kan kjøpe halvfabrikata eller lage retten selv – de fleste vet hva som smaker best. Hvis du er seriøst interessert i film og vil ha bedre surroundlyd, lønner det seg uten tvil å sette sammen et anlegg basert på separate komponenter. Da står du fritt til å velge det utstyret som passer best, både til størrelsen på lytterommet, og hvor dypt du vil grave i lommeboka. Men som eksempelet vårt viser, behøver ikke et separat surroundanlegg koste mange penger.

I eksempelet vårt har vi lagt mest penger i høyttalerne, rett og slett fordi vi trenger seks av dem og vil ha best mulig kvalitet. Høyttalerne har stor innvirkning på lyden og med den rette løsningen kan du oppnå bra lyd ut selv med moderat elektronikk.  Det er også enklere å oppgradere forsterkeren senere enn å skifte ut alle høyttalerne.

Fordeler:
God lydkvalitet
Fleksibilitet og valgfrihet
Enkelt å oppgradere

Ulemper:
Krever større plass
Mer komplisert å sette opp

Tips
Store hoyttalere er generelt mer folsomme (mer effekt pr watt) og får derfor mer ut av en liten forsterker. Velger du små hoyttalere må du ha en kraftigere forsterker for å oppnå tilsvarende lydtrykk.

Les våre tester av surroundreceivere

Ja takk, begge deler

 

Hjemmekino på en, to, tre, fire... 3

Hjemmekino med store hi-fi høyttalere, eksempel:

Blu-ray spiller: Pioneer BDP-LX54    3.998 kr
Surroundreceiver: Pioneer SC-LX83    22.998 kr
Høyttalere: B&W CM8, CM1, Centre 2, Sub      39.000 kr

Det å kombinere toppklasse stereo- og surroundlyd i samme anlegg kan være en stor utfordring, og man er nødt til å prioritere. Hvis film og musikk teller like mye, bør man gjøre slik vi har gjort i eksemplet, og satse på lik kvalitet i alle kanaler. Start med et par gode fronthøyttalere og den største senterkanalen produsenten leverer, samt matchende bakhøyttalere. Vi har valgt en kraftig og påkostet 7.1 surroundreceiver, men holder oss til et 5.1 oppsett og bruker i stedet de ekstra forsterkerkanalene til å bi-ampe fronthøyttalerne for mer kraft og bedre lydkvalitet. Hvis hovedvekten derimot ligger på god stereo, kan en alternativ løsning være å bruke en high-end stereoforsterker med prosessorinngang. Da står stereoforsterkeren alene for musikkdelen, mens bare effektdelen brukes til surround. Resten av høyttalerne kan så drives av en (relativt sett) rimelig surroundreceiver. Ulempen med en slik hybridløsning er at den er mer komplisert, og medfører en del ekstra bokser og ledninger.

Fordeler:
Høy lydkvalitet til både film og musikk

Ulemper:
Plasskrevende
Ikke like god stereolyd som et dedikert stereoanlegg

Tips
Sørg for at fronthøyttalerne har bi-wiring terminaler slik at de kan drives med doble forsterkerkanaler.

Les våre tester av surroundhøyttalere 

Kompromissløst

 

Hjemmekino på en, to, tre, fire... 4

Hjemmekino med separat prosessor, forsterker og THX-godkjente kinohøyttalere, eksempel:

Blu-ray spiller: Oppo BDP-95EU 3D    9.995 kr
Effektforsterker: Onkyo PA-MC5500    16.999 kr
AV-forforsterker: Onkyo PR-SC5538      17.999 kr
Høyttalere: Klipsch KL-650 7.2 THX Ultra 2     78.000 kr

Om du har ambisjoner om å utkonkurrere din lokale kino er det ingen vei utenom et skreddersydd hjemmekinorom, der alle forhold er lagt til rette for å nyte film. Du må ha et stort bilde, komfortable sitteplasser og ikke minst, full kontroll over lyd- og lysforholdene i rommet. I en dedikert kino ønsker vi at minst mulig skal forstyrre lyd- og bildeopplevelsen. Derfor er rommet gjerne mørklagt, elektronikken skjules i skap eller teknisk rom, og høyttalerne bygges inn veggen, eller til og med bak et perforert lerret. Mange hjemmekino-entusiaster tar derfor et loft eller kjeller som utgangspunkt og bygger kinorommet fra bunnen av, med spesielle hensyn til akustikk og lysinnslipp. Det beste med en dedikert hjemmekino er at den tillater oss å velge utstyr optimalisert for filmlyd. Et THX-godkjent høyttalersystem er et godt utgangspunkt da disse oppfyller en rekke krav til spredning, lydtrykk og forvrengning, og det samme gjelder forsterkerne. I eksemplet har vi gått for en todelt prosessor- og forsterkerløsning som er mer fleksibel med tanke på kraft og senere utvidelser.

Fordeler:
Et godt installert THX hjemmekinosystem har en enorm dynamikk og klarhet som kan både tangere og overgå de beste offentlige kinoene.

Ulemper:
Høy prisklasse – I en dedikert hjemmekino må du ta høyde for en rekke utgifter utover det rene lyd- og bildeutstyret.

Tips
Når du skal bygge en hjemmekino på dette nivået lOnner det seg å ta kontakt med en spesialist på AV-installasjon for konsultasjon/prosjektering. Er du mer gjør-det-selv typen kan du finne mye nyttig info på nettet.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Projektor eller peiskos? Denne gir deg begge deler - pluss lyd

Knøttliten UST-projektor fra Samsung

Ny 4K-laser fra ViewSonic

Samsung-projektor med sylskarpt bilde på opptil 150 tommer

Nytt lydformat til hjemmekino og gaming

Smart projektor fra uventet hold

Opptil 150 tommer på veggen - helt enkelt

XGIMI projektorer lyser opp hjemmekinoen

Sonys nye projektorer ser fantastisk ut

Ny lydplanke-versting fra Klipsch

Hva er pikselskifting i en projektor?

Ny hjemmekino-tungvekter fra Denon

Lyd & Bilde