Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Stereomotoren

Forsterkeren er ”motoren” i stereoanlegget - den gjør lydsignalene om til strøm som kan drive høyttalerne dine. Gode høyttalere kan blomstre når de får en skikkelig forsterker til å drive dem.

Skrevet av / 08.03.12 - 11:08
Stereomotoren

Forsterkerens funksjon er å forsterke lydsignalene fra CD-spiller og andre kilder, slik at de blir kraftige nok til å drive høyttalerne dine. Jo bedre forsterkeren klarer å gjengi signalet og drive høyttalerne, desto bedre lydkvalitet oppnår man.

Det høres i utgangspunktet ikke så vanskelig ut, men er i realiteten en ganske kompleks og krevende affære. Å gjengi et musikksignal på høyt lydnivå, med lite eller ingen hørbar forvrengning gjennom tungdrevne høyttalere, er en vrien kombinasjon av kraft og finesse. Det krever både en solid strømforsyning og komponenter av høy kvalitet, og ikke minst en konstruksjon hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Derfor har de beste forsterkerne en tendens til å koste noen kroner.

Forsterkerens effekt måles i Watt, og jo flere watt, jo høyere kan den spille. Kvalitet kan derimot ikke måles i watt, og for lydkvaliteten sin del er det viktigere å få ”den første watten” til å låte riktig fremfor å pumpe ut hundrevis av dem. Den viktigste egenskapen til en forsterker er å være rask og stabil, med nok strømreserver til å takle utfordringene den får, både av musikken og av høyttalerne den er satt til å drive.

I valg av forsterker er det gjerne fristende å velge den kraftigste. I noen tilfeller er dette slett ikke dumt, men husk at forsterkeren skal fungere best mulig med nettopp dine høyttalere. Effekt alene er ikke nok til å drive høyttalerne med kvalitetslyd, men det gjør det lettere å få kontroll på dem.

 

Integrerte forsterkere – fra 2.000 kroner

En integrert forsterker er ”inngangsbilletten” til et bra hi-fi anlegg. Dette er en komplett forsterker hvor både inngangsvelger, volumkontroll, strømforsyning og effekttrinn sitter i en og samme boks. Du kan enkelt koble til lydkildene dine til inngangen og høyttalerne til utgangen. I en kompakt og rimelig integrert forsterker er det ikke rom for stor strømforsyning, så effekten ligger typisk mellom 2 x 30 og 2 x 80 watt.

Fordeler:

En rimelig integrert forsterker gir deg alle funksjonene du trenger i en enkelt enhet til en fordelaktig pris.

Ulemper

En liten integrert forsterker har begrenset utgangseffekt og derfor mangelfull evne til å kontrollere høyttalerne. Derfor lønner det seg å være smart ved matching av høyttalerne – velg heller et par følsomme gulvhøyttalere fremfor små og ineffektive bokhyllehøyttalere.

 

Større integrerte forsterkere – fra ca. 8000 kroner

De større og mer påkostede integrerte forsterkerne har en kraftigere og mer stabil strømforsyning som gir høyere utgangseffekt, typisk mellom 80 og 150 watt per kanal. Det er tilstrekkelig til å drive de fleste hi-fi høyttalere med stor presisjon selv på høye lydnivåer. De fleste forsterkere har vanlige analoge innganger, men noen moderne varianter kommer også med innebygd D/A konverter, hvor du kan koble til de digitale lydkildene dine og oppnå bedre lydkvalitet. Enkelte forsterkere kan også kobles til et nettverk og streame musikk fra harddisk.

Fordeler

Større integrerte forsterker har både kraft og finesse nok til å drive de fleste hi-fi høyttalere med stor presisjon selv på høye lydnivåer.

Ulemper

Større plassbehov og høyere vekt gjør at man må være litt mer omtenksom med plasseringen av forsterkeren.

  

Separate forsterkersett – fra ca 10.000 kroner +++

Etter hvert som vi beveger oss opp på kvalitetsstigen blir det mer vanlig med separate forsterkere. Her er kontrolldelen og effektdelen adskilt fra hverandre i hvert sitt kabinett, der forforsterkeren styrer innganger og volumkontroll, mens den siste tar seg av forsterking av signalet. Her er det rom for skikkelig strømforsyning og effekter fra 100-250 watt eller mer, som egner seg bra til å drive spesielt krevende høyttalere.

Fordeler

Separate forsterkersett har lydmessige fordeler, ved at hvert apparat får sin egen dedikerte strømforsyning, slik at de kan jobbe uavhengig av hverandre. I tillegg er det en fordel å skille den kraftige strømforsyningen i en effektforsterker fra den mer ømfintlige kontrolldelen. Dette blir desto mer aktuelt for store og kraftige effektforsterkere, eller i tilfeller hvor man behøver flere forsterkerkanaler (bi-amping).

Ulemper

Separate forsterkere har en tendens til å veie mer, de tar større plass i hylla og krever et ekstra sett med signalkabler. Du betaler også en høyere ”startpris” for det ekstra kabinettet.

 

Separate monoforsterkere – fra ca 20.000 kroner +++

Monoforsterkere – også kalt monoblokker – er på mange måter den optimale måten å bygge forsterkere på. Du har en egen forsterker til hver kanal som er fullstendig separert fra hverandre. Dermed elimineres crosstalk og andre forstyrrelser mellom kanalene. Monoforsterkere har også fordelen at de kan plasseres nærmere høyttalerne og bruke kortere høyttalerkabler, som kan være fordelaktig for lyden. I slike konfigurasjoner er det en fordel å bruke balanserte kabler(XLR) fra forforsterkeren for å unngå støy ved lange kabelstrekk.

 

Slik velger du riktig forsterker

Nå som du har forstått forskjellen på ulike forsterkertyper er det på tide å velge riktig forsterker til nettopp ditt anlegg.

Forsterkeren bør matche kvaliteten på den øvrige elektronikken, men det er spesielt viktig at den matcher høyttalerne dine. En liten budsjettforsterker vil raskt bli avslørt om du setter den til å drive store og krevende high-end høyttalere, fordi den verken har presisjon eller muskler nok til å drive dem slik de er tiltenkt. Skitt inn=skitt ut, som det heter.

Stikk motsatt kan derimot fungere bra: En påkostet og kraftig forsterker kan få selv billige høyttalere til å låte overraskende bra, fordi den høye kvaliteten bidrar til å maskere høyttalernes svakheter. Men alt innenfor rimelighetens grenser: I stedet for å bruke 5.000 på høyttalerne og 50.000 på forsterkeren, vil det sannsynligvis gi bedre sluttresultat om du fordeler halvparten på hver.

En grei tommelfingerregel er å bruke 30-40% av stereobudsjettet på forsterkeren. Husk at mange har en tendens til å bytte høyttalere med jevne mellomrom, enten på grunn av smak, plassmessige hensyn eller ønske om oppgradering, og da er det jo greit å ha en forsterker som holder mål. En god forsterker kan du ha nytte og glede av i mange år.

Lytt før du kjøper

Forsikre deg om at forsterkeren kan drive nettopp dine høyttalere før du legger penger på disken. Den tryggeste måten å gjøre dette på, er å få forsterkeren demonstrert på dine egne høyttalere. Og gjerne opp mot en annen forsterker, så du har et sammenlikningsgrunnlag.

Velg en så god forsterker du har råd til, og så kraftig og stabil som det er behov for. En hornhøyttaler med høy følsomhet kan spille fantastisk på en 20 watts forsterker fordi den er lite krevende når det gjelder elektrisk belastning. En elektrostathøyttaler er langt mer krevende, både fordi den er langt mindre effektiv og i tillegg lavimpedant. Lav impedans og lav følsomhet kan tømme selv de tøffeste forsterkeres strømforsyning på et blunk, og etterlate lytteren med en rykende varm forsterker og skyhøy forvrengning.

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top