Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Du gjetter aldri hva dette er

Hva i all verden er det hun holder i hånden? Er det en kikkert, teleskop, forstørrelsesglass, eller rett og slett bare et kaleidoskop med psykedeliske mønstre man blir svimmel av å se på?

Skrevet av / 20.10.11 - 09:49
Du gjetter aldri hva dette er

Det ligner slett ikke et kamera, men det er faktisk et kamera. Et ganske spesielt et, som har en egenskap ingen andre kameraer har.

Lytro Light Field kalles det. Og det fanger ikke lyset slik et vanlig digitalkamera gjør det.

Det grunnleggende er på plass, zoomoptikk med 8 x zoom fra 35 til 280mm, men i motsatt ende sitter ikke noen konvensjonell bildebrikke som samler lyset.

Men en Light Field sensor. Rettere sagt mange av dem. Lytro kaller det megarays, 11 megarays, som samler lyset fra objektivet omtrent på samme måte som det menneskelige øye.

Sammen med en kløktig prosessor, lagres farger, lysintensitet og retningen lyset har, slik at man kan fokusere hvor som helst i bildet. Etterpå.

Når bildet er tatt kan man bruke musepekeren og velge hvor motivet skal være skarpt. I forgrunnen, midten eller lengst unna? Du bestemmer. Man kan selvsagt gjøre det samme på den lille pekeskjermen (1,46″) på Lytro-kameraet.

Med så stor lysåpning som f2,0 på alle brennvidder, der allerede skarphetsdybden begrenset (stor lysåpning/lav blenderverdi = liten skarphetsdybde).

Dermed blir bare deler av motivet skarpt, men med Lytro-kameraet bestemmer man seg i ettertid for hvor bildet skal være skarpt.

Siden kameraet ikke bruker speil, autofokus eller må vekke objektivet, er det klart til å ta bilder med en gang man slår det på.

Det har innebygget minne på 8 eller 16 GB, og kan lagre 350 eller 750 bilder. Lytro sier også at kameraet skal støtte 3D i 2012, Light Field sensoren har naturlig egenskapene som skal til for å skape ekte 3D, hevdes det.

I 2012 kommer også programvare til Windows PC-er, foreløpig er det bare tilgjengelig programvare for Mac.

Det 114 mm lange kameraet i aluminium, koster 399 dollar med 8 GB, 499 dollar med 16 GB, så billig er det ikke. Men teknologien er spennende.

På Lytros nettside kan du lese mer, og se hvordan bildene blir seende ut.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Lyd & Bilde
Scroll to Top