Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Stephen Hawking har fått ny måte å «snakke» på

Det foreldede kommunikasjonssystemet er erstattet, så vi kan fortsette å lære fra ”verdens smarteste mann”.

Skrevet av / 02.12.14 - 15:22
Stephen Hawking har fått ny måte å «snakke» på

Verdens mest kjente astrofysiker Stephen Hawking har akkurat fått en enklere kommunikasjonshverdag, takket være Intels nye system som han har fått implementert.

Vi skrev i januar 2013 om at Intel jobbet med et nytt system for Hawking, og i dag demonstrerte Intel og Stephen Hawking for første gang den nye kommunikasjonsplattform utviklet av Intel, som erstatter Hawkings foreldede system. Erstatningen vil drastisk forbedre Hawkings evne til å kommunisere med verden. Plattformen, som kan tilpasses den enkelte bruker, vil være tilgjengelig for forsknings- og teknologigrupper fra januar neste år.

ACAT
Ved å finne ut av Hawkings umiddelbare behov og hans nødvendige forbindelse til sin maskin, kan Intel nå tilby en skreddersydd løsning – kalt ACAT (Assistive Context Aware Toolkit) – som forbedrer Hawkings kommunikasjonsevner. Systemet blir muligens hjørnestenen i et moderne kommunikasjonssystem, som kan tilpasses den enkelte, og som forskere og teknikere kan bruke til å hjelpe folk som er rammet av sykdommer i det motoriske nevronet (MND) og kvadriplegi.

ALS
Hawking har MND-sykdommen amyotrofisk lateralsklerose (ALS), en lidelse som har utviklet seg gjennom årene. Han er nesten helt lam, og han kan kun kommunisere via teknologi.

– Medisin har ikke kunnet helbrede meg, så jeg er avhengig av teknologi for å kunne kommunisere og leve”, sier Hawking. ”Intel har hjulpet meg i nesten 20 år og gjort det mulig for meg å gøre gjøre det jeg elsker, hver dag. Utviklingen av dette systemet har potensialet til å forbedre livet for invalide mennesker verden over, og det baner vei for menneskelig samspill og evnen til å bryte grensene for kommunikasjon.

Ett ord i minuttet
De siste ti årene har Hawking kommunisert ved å rykke i kinnet, for så å få rykningene oversatt til ord av en datamaskin utviklet av Intel. Men etter 50 år med sin sykdom er det lite igjen av hans ansiktsbevegelser. For to år siden var han nede i rundt ett ord i minuttet, og inntil nylig enda færre, noe som har gjort det vanskelig å kommunisere i hverdagen.

Det nye systemet fra Intel omfatter nye apparater, deriblant kameraer, akselerometre, mikrofoner og termometre som sammen vil få ut konteksten av enhver situasjon, og dermed gi Hawking hjelp til å snakke, sjekke kalenderen, surfe nettet og bruke sosiale nettverk.

Så kan Stephen Hawking fortsette å samarbeide med andre vitenskapsmenn, i læren om universets gåter – og ikke minst, kommunisere lærdommen videre.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top