TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Stephen Hawking har fått ny måte å “snakke” på

Det foreldede kommunikasjonssystemet er erstattet, så vi kan fortsette å lære fra ”verdens smarteste mann”.

Av / 02.12.14 - 15:22
Stephen Hawking har fått ny måte å “snakke” på

Verdens mest kjente astrofysiker Stephen Hawking har akkurat fått en enklere kommunikasjonshverdag, takket være Intels nye system som han har fått implementert.

Vi skrev i januar 2013 om at Intel jobbet med et nytt system for Hawking, og i dag demonstrerte Intel og Stephen Hawking for første gang den nye kommunikasjonsplattform utviklet av Intel, som erstatter Hawkings foreldede system. Erstatningen vil drastisk forbedre Hawkings evne til å kommunisere med verden. Plattformen, som kan tilpasses den enkelte bruker, vil være tilgjengelig for forsknings- og teknologigrupper fra januar neste år.

ACAT
Ved å finne ut av Hawkings umiddelbare behov og hans nødvendige forbindelse til sin maskin, kan Intel nå tilby en skreddersydd løsning – kalt ACAT (Assistive Context Aware Toolkit) – som forbedrer Hawkings kommunikasjonsevner. Systemet blir muligens hjørnestenen i et moderne kommunikasjonssystem, som kan tilpasses den enkelte, og som forskere og teknikere kan bruke til å hjelpe folk som er rammet av sykdommer i det motoriske nevronet (MND) og kvadriplegi.

ALS
Hawking har MND-sykdommen amyotrofisk lateralsklerose (ALS), en lidelse som har utviklet seg gjennom årene. Han er nesten helt lam, og han kan kun kommunisere via teknologi.

– Medisin har ikke kunnet helbrede meg, så jeg er avhengig av teknologi for å kunne kommunisere og leve”, sier Hawking. ”Intel har hjulpet meg i nesten 20 år og gjort det mulig for meg å gøre gjøre det jeg elsker, hver dag. Utviklingen av dette systemet har potensialet til å forbedre livet for invalide mennesker verden over, og det baner vei for menneskelig samspill og evnen til å bryte grensene for kommunikasjon.

Annonse

Ett ord i minuttet
De siste ti årene har Hawking kommunisert ved å rykke i kinnet, for så å få rykningene oversatt til ord av en datamaskin utviklet av Intel. Men etter 50 år med sin sykdom er det lite igjen av hans ansiktsbevegelser. For to år siden var han nede i rundt ett ord i minuttet, og inntil nylig enda færre, noe som har gjort det vanskelig å kommunisere i hverdagen.

Det nye systemet fra Intel omfatter nye apparater, deriblant kameraer, akselerometre, mikrofoner og termometre som sammen vil få ut konteksten av enhver situasjon, og dermed gi Hawking hjelp til å snakke, sjekke kalenderen, surfe nettet og bruke sosiale nettverk.

Så kan Stephen Hawking fortsette å samarbeide med andre vitenskapsmenn, i læren om universets gåter – og ikke minst, kommunisere lærdommen videre.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud!

Tilbud - 1 måned for kun 79,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 79 ,- / første måned
154,- / mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Teleportering er faktisk mulig

ChatGPT 4.5 rett rundt hjørnet

Bytedance viser imponerende video-KI

Googles 2.0 tilgjengelig for alle

Nye EU-regler skal beskytte deg mot farlig KI-bruk

Gratis Wi-Fi på SAS-flyvninger

Kinesisk AI-selskap lover gull og grønne skoger - kan vi stole på det?

Verdensrekord i kvanteberegning

Snart kan mobilen få kjernekraft

Snart vil jorden ha to måner!

Kjæledyr og kampen om smartringen

Kvantesprang for fremtidens nett

Lyd & Bilde