Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Dell har verdens skarpeste dataskjerm

I hvert fall i det kommersielle markedet: 14,75 megapiksler på en 27-tommers monitor.

Skrevet av / 09.09.14 - 14:31
Dell har verdens skarpeste dataskjerm

I våre dager snakker vi mye om Ultra HD-oppløsning i form av 4K, som kommer av de tilnærmet 4.000 horisontale pikslene i bildet. Vel, Dells nye 16:9 27-tommers datamonitor er i så måte en 5K-skjerm, med sin oppløsning på hele 5120 x 2880 piksler! Pikselantallet overgår sju skjermer med 1920 x 1080 HD-oppløsning, noe som knuser den tidligere rekorden til IBM T220 (3840 × 2400 piksler). Dell har gjort dette ved å kombinere to paneler med 2560 x 2880 piksler hver.

Pervers pikseltetthet
Dell Ultrasharp 5K, som skjermen for øyeblikket heter, har en pikseltetthet på 218 ppi (piksler pr. tomme). Mens vi i dag debatterer hvorvidt man trenger 4K Ultra HD-oppløsning på TV-skjermer under 60 tommer, kan liksom man aldri få høy nok oppløsning når man sitter og glaner på en datamonitor fra en avstand på under en meter. Spesielt dersom om man multitasker med mange vinduer oppe på én gang (selv sitter jeg og bruker en 39-tommers 4K TV-skjerm som datamonitor idet jeg skriver dette).

Dell Ultrasharp 5K kan tiltes i både landskap- og portrettformat.
Dell Ultrasharp 5K kan tiltes i både landskap- og portrettformat.

Landskap- og portrettformat
Skjermen bruker to DisplayPort 1.2 tilkoblinger for å motta skjermdataene. Skjermen fungerer både i landskap- og portrettformat, og er utstyrt med et par 16W Harman Kardon høyttalere, seks USB-porter og en minnekortleser.

Dell_MaxPNG (7)

For profesjonelle
Kundegruppen blir antakelig profesjonelle, men seriøse gamere kan sikkert også få glede av den. Billig blir den ikke, men heller ikke helt avskrekkende, med en pris på 2.500 dollar, i overkant av 15.000 kroner. Her til lands kommer skjermen i løpet av fjerde kvartal. Så spørs det om vi finner oss en kraftig nok PC til å teste den!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top