Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Beyerdynamic fyller 90 år

Feirer med jubileumsutgaver av mikrofon og hodetelefoner.

Skrevet av / 11.03.14 - 19:33
Beyerdynamic fyller 90 år

Omtrent samtidig med starten av radiorevolusjonen, ble Beyerdynamic grunnlagt i Berlin. Året var 1924, da under navnet «Elektrotechnische Fabrik Eugen Beyer», som siden skulle skape seg et stort navn innen innspillingsteknologi og reproduksjon av lyd.

Markedets første dynamiske hodetelefon, DT 48, kom i 1937, og den første dynamiske studiomikrofonen M 19 så dagens lys i 1939.

I år feirer Beyerdynamic sitt 90-årsjubileum med jubileumsmodeller av nettopp en hodetelefon og en mikrofon.

Mikrofonen
Mikrofonen er en spesialversjon av den populære M 88, først introdusert i 1962 og nå fremdeles i full produksjon under navnet M 88 TG. M 88 TG 90-Years Edition har retro sølvfarget grill og jubileumsmerket på skaftet. Den ligner originalen fra 1962, som Dronning Elizabeth II snakket med under sitt første Australia-besøk. Mikrofonen er opprinnelig utviklet for tale og vokal, men Beyerdynamic lover at dens varme og sjarmerende lyd kan brukes til mye annet også. For eksempel som basstrommemikrofon. M 88 TG koster i overkant av 3.000 kroner, og det vil ikke forundre oss om jubileumsversjonen blir noe dyrere, når den lanseres i slutten av mars.

Hodetelefonene
Hva hodetelefoner angår, så lover Beyerdynamic at en jubileumsutgave vil presenteres på High-End-messen i München i midten av mai. Det sies ennå ingenting om hvilken modell dette blir, bare at den har ”Tesla Technology”, som selvsagt har tatt navnet fra den eksentriske oppfinneren Nikola Tesla: Mannen kjent blant annet for sine oppfinnelser innen radiosendere og -mottakere, induksjonsmotoren, fjernkontroller, og ikke minst vekselstrømmen. Enheten Tesla brukes for øvrig til å beskrive magnetisk styrke.

Hva Tesla Technology egentlig er, vet bare ingeniørene hos Beyerdynamic. Vi har forstått såpass at det handler om en metode for å gjøre transduserene, høyttalerelementene, i hodetelefonene mer effektive. Blant annet med lette neodymmagneter og membraner i flere sjikt.

Beyerdynamic har en håndfull hodetelefonmodeller med Tesla Technology. Blant annet T 70, som vi har testet, men også T 90. Hvis jeg skulle gjette, er det T 90 som blir kledd inn i jubileumsdrakten. Ikke bare passer navnet perfekt med 90-tallsjubileet, men med sin prislapp på litt under 4.000 kroner ligger den også omtrent i samme område som mikrofonen M 88 TH.

njal.no

Les også:
Test av Beyerdynamic Custom One Pro hodetelefoner

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Marshall rocker videre

Latterlig billig fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarger

Toppliste: Ørepropper og hodetelefoner til påskeferien

Forbedre hørselen med AirPods Pro

Lykke til med å få kjøpt disse

De beste øreproppene får en etterfølger

Skullcandy: GROM lyd til små barneører

Enda bedre Accentum fra Sennheiser

Forsterkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic feirer 100 år med spesialutgave

Bruker solen som krafstasjon

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top