TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste TV-er

Glem mobil, nettbrett eller PC: Når du virkelig vil nyte film og serier hjemme i sofakroken er det TV som gjelder. Og den skal helst være skarp, smart og skikkelig svær!

Av / 24.10.19 - 10:40
Årets beste TV-er

Underholdningsverdenen og seervanene våre endrer seg stadig vekk. Men det betyr ikke at TV har blitt mindre viktig med årene: snarere tvert imot! Når filmen eller favorittserien skal oppleves fullt ut, er det lite som kan konkurrere med en stor og god TV.

Dette har også giganter som Disney, Apple og Amazon innsett, og nå melder de seg på i kampen om seernes gunst, gjennom nye streaming-tjenester med originalt innhold. De både presser prisen på abonnement og overbyr hverandre for å få det beste innholdet. Dermed kan Hollywood-produsentene le hele veien til banken, mens vi TV-seere kan fråtse i filmer og serier med glitrende bilde- og lydkvalitet. Men dette krever en moderne TV som henger med i svingene!

4K, HDR og gnistrende kontrast

4K-oppløsning (3840×2160) har nå blitt standard, mens 8K gjør sitt inntog i high-end klassen. Den moderne videostandarden HDR (High Dynamic Range) har også blitt veldig utbredt. De fleste nye filmer, serier og spill er nå tilgjengelig i et eller annet HDR-format, men du trenger en kompatibel TV for å dra nytte av den beste bildekvaliteten.

Størrelsen teller

Årets beste TV-er 1
Når man bytter TV er det vanlig å gå opp en skjermstørrelse, minst! 55 til 65 tommer har lenge vært blant folkefavorittene – men nå begynner også de virkelig store TV-skjermene på 75-82” eller mer å sette fart på salgsstatistikken. Og så lenge du har nok kroner og kvadratmeter til rådighet, det ingen grunn til være konservativ: En større TV gir som regel også en bedre og mer kino-aktig bildeopplevelse, som hele familien kan ha glede av.

OLED eller LCD?

Årets beste TV-er 2
Valg av TV innebærer også valg av panelteknologi. Etter noen år på markedet hadde nok mange forventet at OLED nå ville dominere i TV-hyllene, men LCD lever fortsatt i beste velgående. Det henger sammen med størrelse og pris. Selv om OLED-TV gir en suveren, kontrastrik bildekvalitet, starter de også relativt høyt i pris. I tillegg fyker prisen i taket så fort du vil ha noe større enn 65 tommer. Og det er det stadig flere som vil…

LCD har en fordelaktig pris-per-tomme, og de beste LCD-TV-ene har også en bildekvalitet som kan konkurrere med OLED – til og med utkonkurrere i noen tilfeller.

Brukervennlighet er alfa ­og ­omega

Årets beste TV-er 3
Foto: LG

Det har lenge vært vanlig å koble eksterne enheter som Apple TV, Blu-ray spiller o.l til TV-en. De nyeste modellene har imidlertid så gode smartfinesser at man kan klare seg lenge med de innebygde tjenestene. Dette betyr imidlertid at TV-ens brukergrensesnitt (menysystem, fjernkontroll osv) blir uhyre viktig! Den må kunne starte lynraskt på kommando og veksle sømløst mellom direktesendt TV og ulike streamingtjenester. Stemmestyring og integrering i smarte hjem blir også stadig mer aktuelt. Mange TV-produsenter benytter nå Googles Android-system, mens andre har valgt egne, skreddersydde platformer. Dette medfører betydelige forskjeller i brukervennlighet og utvalg av apper.

Andre anbefalte av årets TV-er

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste TV-er

Årets beste TV, Premium

LG OLED B9

Inngang til OLED-universet

LGs rimeligste OLED-modell lar deg nyte banebrytende bildekvalitet til en meget overkommelig pris. Ikke rart konkurrentene skjelver i buksa!

Den avanserte OLED-teknikken har lenge vært forbeholdt de dyreste TV-ene på markedet, men kryper litt lavere i pris for hvert år som går. Det gjør at stadig flere kan (og bør!) unne seg bildekvalitet av ypperste klasse.

Årets B9-modell har som vanlig en litt enklere utførelse enn de dyrere modellene i LGs portefølje. Sokkelen er av plast og gir ikke det helt store kvalitetsinntrykket. Den øvrige kosmetikken er også relativt enkel. Til gjengjeld er formen slank og linjene stramme som OLED-er flest.

Brukermessig er det heller ikke stor forskjell mellom de ulike LG-modellene. B9 kommer med siste versjon av LGs WebOS menysystem (4.0), samt den nyeste Magic Remote fjernkontrollen. Er man først blitt vant til å navigere med LGs fjernkontroll er det lekende lett å bla seg gjennom menyene, og de mest brukte appene ligger lett tilgjengelig med snarveier på menylinjen. Siste nytt på finessefronten er bl.a. støtte for Airplay 2.

B9 må klare seg med litt enklere videoprosessering enn toppmodellene, og støtter heller ikke automatisk kalibrering (CalMAN AutoCal). Utover det er funksjonaliteten veldig lik de øvrige LG-modellene.

Bildekvalitet

LG OLED B9 er et perfekt eksempel på hva OLED-teknologien har å by på. Med ekstrem kontrast og tilnærmet bunnløst svartnivå, serverer den film og serier med en realisme og millimeterpresisjon som de fleste LCD-skjermer bare kan drømme om! Det er knapt en eneste konkurrent i denne prisklassen som kan holde følge med LG-skjermen fyldige og naturtro fargegjengivelse, som dessuten er upåvirket av innsynsvinkel.

Mange Netflix-serier som Luke Cage og Stranger Things (sesong 3) serveres i glitrende Dolby Vision HDR-kvalitet, med utvidet dynamikk og fargedybde. En rekke 4K Blu-ray titler er også tilgjengelig i det kontrastrike videoformatet. LG-skjermen er som skapt for å vise denne typen innhold slik det fortjener. Her er det bare å lene seg tilbake og nyte skarpheten og dybden i bildet. LG OLED B9 med ”TruMotion” interpolering har meget glatte og jevne bevegelser, og klarer dessuten å bevare bildeskarpheten når det går hurtig for seg. OLED B9 kan også skilte med svær lav forsinkelse (input lag), hvilket gjør dette til en velegnet gaming-monitor.

Konklusjon

B-serien fra LG er definitivt ingen B-vare: Selv om OLED B9 er inngangsbilletten til LGs OLED-univers, står den ikke langt tilbake fra de dyrere modellene når det gjelder ytelse. Med unntak av litt kosmetikk og noen bildemessige finesser er den generelle bildeopplevelsen veldig lik, med imponerende kontrast, bekmørkt svartnivå og en fargegjengivelse som får LCD-konkurrentene til å rødme og gjemme seg i en krok! En soleklar vinner i premium-klassen. AH

Årets beste TV, High-End

Samsung Q90R

Brutal bildemaskin!

Samsungs nye 4K toppmodell Q90R er væpnet til tennene med bildeforbedringer. Blir 2019 året hvor QLED tar innersvingen på OLED?

Samsung har lenge vært en av trendsetterne når det kommer til TV-teknologi, design og brukervennlighet. Fjorårets introduksjon av TV med 8K-oppløsning var et godt eksempel på det. Utviklingen går imidlertid fort, og nå er det splitter nye 2019-modeller som gjelder!

Samsung sverger som kjent til Android på mobilfronten, men til TV har de utviklet deres eget operativsystem (Tizen). Dette gir dem full kontroll over brukeropplevelsen, som etter vår mening er en av de beste på TV-fronten. Menysystemet er veldig raskt og oversiktlig, samtidig som det byr på et bredt app-utvalg. Her finner du alt fra kjente streamingtjenester som Netflix, HBO, Amazon, Viaplay m.fl., til nyere tjenester som Rakuten. Samsung har også sikret seg Apples nye streamingtjeneste TV+.

Bildekvalitet

Samsung fikk til mye riktig med fjorårets toppmodell og gullvinner, Q9FN. De har imidlertid gjort store endringer i år: Q90R har både fått nytt bildepanel og ny videoprosessor, der målet har vært å forbedre innsynsvinkelen og svartnivået ytterligere. Ved hjelp av direkte LED-baklys delt inn i hundrevis av soner, ulike filterteknikker og avansert bildebehandling, har Samsung greid å trylle frem et bilde som nærmer seg, eller til og med overgår OLED på enkelte områder.

Suverent svartnivå, lite refleksjoner – og bredere innsynsvinkel

Fjorårets Q9FN modell kom litt til kort mot OLED-skjermene når det gjaldt ren og skjær dybde i bildet. Men på dette området har årets Samsung-modell fått et kraftig løft. Mørke deler av bildet er bokstavelig talt kullsorte, og best av alt – det lar seg nesten ikke påvirke av lysere partier i det hele tatt! Baklyset fremstår så presist og finmasket, at man lett kan tro det er en OLED man ser på.

Ikke bare det: Fordi Samsung-skjermen har et matt/diffuserende frontglass som reflekterer veldig lite lys, unngår man sjenerende speilbilder av rommet. Dette gjør at man i mange tilfeller faktisk ser FLERE detaljer i mørkt enn OLED-en.

Innsynsvinkelen har også blitt betraktelig bedre – faktisk den beste vi har sett fra denne typen VA LCD-skjermer noensinne. Mens forgjenger Q9FN fikk litt utvaskede farger sett fra siden, greier Q90R å bevare fargene og kontrasten nærmest upåvirket, selv når vi ser den fra skarp vinkel.

Konklusjon

Samsung har på imponerende vis lykkes med å forbedre de viktigste ankepunktene ved fjorårets QLED-toppmodell. Både svartnivået og innsynsvinkelen er kraftig forbedret, til et punkt hvor man skal være god for å skille QLED fra OLED i mange tilfeller! Q90R har også en matt, ikke-reflekterende skjermoverflate, kombinert med kraftig lysstyrke som gjør dette til en optimal ”allround-TV” for mange typer innhold og seerforhold. Q90R er rett og slett ”the one to beat”! AH

Årets TV-innovasjon

Samsung The Wall Luxury

Veggen full av TV

Fremtidens drømme-TV kan bli så stor at den fyller bokstavelig talt HELE veggen med knivskarpe, kontrastrike bilder. Har du nok penger, kan du faktisk kjøpe en allerede i dag!

Det er ingen hemmelighet at TV-skjermene våre blir stadig større: 65-75 tommer er den nye folkefavoritten, og for de mest elleville entusiastene finnes det skjermstørrelser opp mot 95-98 tommer å velge mellom. Men deretter sier det brått stopp: TV-ene blir altfor tunge, uhåndterlige og skjøre, for ikke å snakke om at frakt, logistikk og servicekostnader blir et mareritt!

For de som søker den genuine kinofølelsen. og ønsker en større skjerm enn 100 tommer, tilsier all fornuft at man bør velge en projektor. Til gjengjeld må man da leve med å se film og TV i et relativt dempet eller mørklagt rom.

Men hva hvis man ønsker det beste fra begge verdener – et gigantisk, lyssterkt bilde med masse kontrast? Hva hvis man legger fornuften til side og bare vil ha den heftigste TV-en som kan kjøpes for penger?

For deg som stiller ekstremt høye krav, og har bankkontoen til å backe det opp, står Samsung nå klar til å levere ”TV-en over alle TV-er”. Den heter The Wall, og kommer i valgfri størrelse fra 72 og helt opp til 292 tommer! Her er det egentlig bare takhøyden, og hvor dype lommer du har som setter begrensningen. Med en pris på rundt 400.000 pluss installasjon henvender den seg til de aller rikeste TV-entusiastene der ute. Forresten, glemte vi å nevne at prisen er i euro?

The Wall: Modulær, skalerbar TV-vegg

Samsung The Wall Luxury 9
The Wall er en såkalt modulær TV, og består av separate skjermmoduler som kan danne en videovegg i nærmest valgfri størrelse. Prinsippet er kjent fra videoskjermer til offentlig bruk, men The Wall tar alt til et nytt nivå når det gjelder oppløsning, lysstyrke og ikke minst kontrast. De sammensatte modulene oppnår et fullstendig glatt og sømløst bilde uten synlige skjøter. Noe annet ville være utenkelig til kresen filmtitting.

Bildemodulene er basert på MicroLED-teknologi, som på sikt kan bli en arvtaker til dagens LCD- og QLED-skjermer. Den består av mikroskopiske LED-lys som avgir både lys og farger direkte, uten behov for separat baklys. Dette gir suveren kontrast og fargegjengivelse på lik linje med en OLED-skjerm, samtidig som lysstyrken kan bli meget høy (over 2000 nit). Dermed er det duket for en bildeopplevelse av de sjeldne! Alle som har opplevd The Wall på messer og lignende, kan skrive under på at den er et heftig og nærmest surrealistisk syn.

Luksus-TV

Samsung The Wall Luxury 10
The Wall er i første rekke myntet på profesjonell bruk, digital reklame og lignende, men Samsung kan også tilby en egen luksusversjon til privatmarkedet kalt The Wall Luxury. Det foreløpig eneste demo-eksemplaret i Europa står utstilt hos Harrods i London, hvilket forteller litt om hvilket klientell man henvender seg til.

Standardutgaven (om den kan kalles det) av Samsung The Wall Luxury er en 146 tommer stor 4K-TV, som består av 16 MicroLED-skjermmoduler. Det hele styres fra en hovedenhet som kan minne om One Connect-boksen vi kjenner fra Samsungs vanlige Smart-TV-er, bare hakket mer avansert. Her sitter HDMI-tilkoblinger, styringselektronikk så vel som bildebehandling, innstillinger, og smart-TV funksjoner. Den kan betjenes med vanlig fjernkontroll, nettbrett eller mobil, i tillegg til Samsungs egen Bixby stemmestyring. Den kommer også med egen ”Ambient Mode” skjermsparer slik vi kjenner fra årets QLED-skjermer.

Bygg din egen TV

Fordelen med en modulær skjermløsning er selvfølgelig at størrelsen kan skreddersys til dine spesielle ønsker og behov. Om det skulle oppstå pikselfeil trenger man ikke skifte ut hele skjermen – det er nok å bytte en modul. The Wall er heller ikke begrenset til 16:9 format – den som ønsker en ekstra bred 21:9 skjerm kan få det ved å legge til noen ekstra skjermmoduler. Eller hvorfor ikke helgardere seg med en gigantisk TV-vegg som kan tilpasses alle tenkelige videoformater?

The Wall Luxury har ingen innebygde høyttalere, men Samsung har inngått en avtale med Steinway Lyngdorf om å levere eksklusive, matchende lydsystemer. Dermed skal det ikke by på store problemer å oppnå en ”vegg av lyd” som matcher det voldsomme bildet.

Samsung The Wall Luxury er en TV-innovasjon av det ekstreme slaget. I sin nåværende form er den altfor stor og dyr til å ha noen appell hos folk flest, men det finnes håp om at teknologien kan materialisere seg i rimeligere løsninger over tid. Samsung er angivelig i full gang med å nedskalere MicroLED-teknologien til rimeligere, mer kompakte TV-løsninger.

Hvem vet, kanskje det å ha TV over hele veggen blir normen om noen år? Den som lever får se! AH