*Denne saken er utdatert. Klikk her for Årets beste hodetelefoner 2021/21*
Tidligere var det lett å velge hodetelefoner. Man ville enten ha et par til hjemmebruk eller et par til å ha med på farten, enten det var lette hodetelefoner eller propper. Så kjøpte man dem man hadde råd til. Nå finnes det ikke bare en mengde ulike formfaktorer og størrelser å velge mellom, men også med eller uten ledning samt mange ulike spesialhodetelefoner til ulik bruk. Prisene varierer dessuten mer enn noensinne. Her kommer en gjennomgang av hodetelefontyper og hva de passer best til. Prisen som angis er hva vinnerproduktene i denne utgaven koster. Naturligvis finnes det billigere alternativ, men da har de fått lavere karakter i våre tester.
Hodetelefoner med ledning
Den mest tradisjonelle typen hodetelefoner har en bøyle over hodet og enten lukkede (over-ear) klokker eller de som sitter på øret (on-ear).
I dag selges det ytterst få billige alternativer i dette segmentet, og dette har blitt valget for musikkfantasten som ikke kan eller vil spille høyt på musikkanlegget sitt. I stedet sitter man med fordel i godstolen og nyter, kanskje med hodetelefonene koblet til en hodetelefonforsterker. Prisklassen blant vinnerne er 10 000–30 000 kroner.
Trådløse hodetelefoner
Vil man ikke være bundet til en plass, kan man med fordel kjøpe trådløse hodetelefoner. Det man vinner i mobilitet, mister man imidlertid ofte på lydkvalitet, da musikken oftest komprimeres for å kunne sendes trådløst. Praktisk for TV-sofaen, da mange smart-TV-er i dag har Bluetooth. Mindre, trådløse hodetelefoner fungerer også bra til mobilen når man er på reise, og for de som synes at propper er ubehagelige å ha på seg. Prisklasse 2000–4000 kroner.
Støyreduserende hodetelefoner
En spesiell kategori blant hodetelefonene er de som er ment for reiser og andre støyende miljøer. Såkalte «noise cancelling»-hodetelefoner analyserer den omgivende støyen og genererer et speilvendt lydsignal som tar bort støyen. Det gir en behageligere reise, med mindre risiko for slitne ører, da musikken ikke må overdøve bråket omkring. For å kunne brukes sammen med underholdningssystemet på flyet må de har ledning. Prisklasse 2 000-4 000 kroner.
Propper med ledning
Var tidligere det selvfølgelige valget til mobilen, da de var lette å ha med seg og forholdsvis billige. Dessverre har allerede flere av de nye mobilene ikke lenger hodetelefonuttak, og henviser i stedet brukerne til trådløse alternativ. Har man fortsatt en mobil med hodetelefonuttak, kan det være aktuelt å fortsette å bruke det. Lyden blir bedre, proppene er lettere, og man trenger ikke huske på å lade dem. Prisklasse 500–2000 kroner.
Trådløse propper
Uansett om man må bruke dem eller ikke, er trådløse propper meget smidige. Sant nok er de to proppene forenet med en ledning, men man slipper ledningen som går til mobilen og vikler seg inn i ting. Det gjør at denne kategorien er meget vanlig for de ekstra robuste treningsproppene. Se neste avsnitt. Batteritiden er etter hvert blitt bra, og de er mer prisgunstige enn de helt trådløse proppene. Prisklasse 1000–2000 kroner.
Helt trådløse propper
Enda smidigere enn de vanlige trådløse proppene er den forholdsvis nye kategorien helt trådløse (true wireless) propper. Her er hver propp helt frittstående, og de kommuniserer trådløst med hverandre. Fordelen er bekvemmeligheten, ulempen er at prisen går opp, og at batteritiden sjelden er spesielt bra. Man må også sjekke hvordan de passer, og om de virkelig sitter igjen i ørene. Prisklasse blant vinnerne 1500–2500 kroner.
Treningspropper
For den som skal trene med musikk, er det nå trådløse propper som gjelder. Det gir større frihet til å plassere mobilen, og man slipper en ledning som pisker mot kroppen. Det som skiller dem fra normale propper, er at de tåler svette og regnsprut, er mer robust bygd og sitter bedre fast. Ofte med en form for bøyle eller vinge. Lydprofilen er mer basstung for at det skal føles motiverende på treningsøkten. Prisklasse 1000–2000 kroner.
Støyreduserende propper
En meget spesialisert kategori som begynner å bli vanligere enn tidligere. De er praktiske om man besøker støyende miljøer, men om man ikke vil eller kan ha store hodetelefoner på seg. For eksempel på dagsturer med fly, da man bare har håndbagasje og ikke plass til store hodetelefoner. Da er man jo likevel henvist til egen underholdning på mobilen, så trådløst funger bra. Dette gjelder også på tog og med buss, av samme grunn. Prisklasse 2000 kroner.